7 yıl sonra heyecanlandıran haber: Sevilen aksiyon serisine yeni film

4 filmde meşhur karakteri canlandıran oyuncunun geri dönüp dönmeyeceği henüz belli değil

Toplamda 1 milyar 637 milyon hasılat yapan Bourne serisinin son filmi, 2016'da izleyicilerle buluşmuştu (Universal)
Toplamda 1 milyar 637 milyon hasılat yapan Bourne serisinin son filmi, 2016'da izleyicilerle buluşmuştu (Universal)
TT

7 yıl sonra heyecanlandıran haber: Sevilen aksiyon serisine yeni film

Toplamda 1 milyar 637 milyon hasılat yapan Bourne serisinin son filmi, 2016'da izleyicilerle buluşmuştu (Universal)
Toplamda 1 milyar 637 milyon hasılat yapan Bourne serisinin son filmi, 2016'da izleyicilerle buluşmuştu (Universal)

Jason Bourne yeniden doğuyor... Hollywood Reporter'ın haberine göre Universal, Jason Bourne serisine Batı Yakasında Yeni Bir Şey Yok'un (Im Westen nichts Neues) yönetmeni Edward Berger imzalı yeni bir film eklemeyi düşünüyor.

Matt Damon ikonik role dönecek mi?

İlk olarak Deadline'ın duyurduğu habere göre, yeni Bourne projesi şimdilik geliştirme sürecinin ilk aşamalarında. 

2000'lerin başında oynadığı rolle bir aksiyon yıldızı haline gelen Matt Damon'ın da projeye dahil olma ihtimali olsa da şu aşamada ortada ne bir senaryo ne de yıldızlarla yapılan bir anlaşma var. 

Damon, 2002'den 2007'ye kadar üçlemede Bourne'u canlandırmış, ardından 2016 yapımı Jason Bourne'da bu rolü yeniden üstlenmişti. 

Hayatını kaybetmiş yazar Robert Ludlum'un romanlarına dayanan filmler, hafızasını kaybeden ve kendi ülkesi tarafından avlanan bir hükümet ajanını merkeze alıyordu. 

2012 yapımı Bourne'un Mirası (The Bourne Legacy) adlı spinoff'ta Jeremy Renner rol almıştı.

Oscar adayı yönetmen

Almanya doğumlu yönetmen Edward Berger imzasını taşıyan iki buçuk saatlik savaş filmi Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, bu yıl aday gösterildiği 9 Akademi Ödülü'nün 4'ünü kazanmayı başarmıştı. 

53 yaşındaki Berger de En İyi Uyarlama Senaryo dalında adaylık kazanmıştı. Film, Erich Maria Remarque'ın ilk olarak 1928 tarihli aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmıştı.

Netflix'te gösterime giren I. Dünya Savaşı filmi, yönetmeni, Almanca filmlerine aşina olmayan yeni izleyicilerle tanıştırdı.

Berger daha önce, her ikisi de Berlin Film Festivali'nde gösterilen 2014 yapımı Jack ve 2019 tarihli All My Love gibi yapımlarıyla eleştirmenlerden olumlu yorumlar almıştı.

Independent Türkçe



Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Akıllı telefonlardaki sistem, ayda 300 deprem tespit etti

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Bilim insanları, Android akıllı telefonları gerçek zamanlı deprem dedektörlerine dönüştüren yeni bir sistem geliştirerek büyük bir sarsıntıdan önce halkı daha hızlı uyarma potansiyeline sahip bir yol buldu.

Google, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey/USGS) ve diğer araştırmacıların geliştirdiği sistem, milyonlarca telefondan alınan verileri kullanarak bir depremden kaynaklanan en erken sarsıntı sinyallerini tespit ediyor.

Bir cihaz kümesi aynı yer hareketini kaydettiğinde, sistem bunu işaretleyerek yakın bölgelerdeki diğer cihazlara uyarı gönderiyor.

Science'ta yayımlanan çalışma, ağın ayda 300'den fazla deprem tespit ettiğini ortaya koydu. Uyarıların gönderildiği bölgelerde, daha sonra depremi hissettiğini bildiren kişilerin yüzde 85'i uyarıyı aldığını söyledi. Yüzde 36'sı sarsıntı başlamadan önce, yüzde 28'i sarsıntı sırasında ve yüzde 23'ü de sarsıntıdan sonra uyarı almış.

Çalışmada sistemin, geleneksel sismik sensörlerin yerini almasa da yoğun bilimsel ağlara sahip olmayan bölgelerde ölçeklenebilir, düşük maliyetli bir erken uyarı aracı sunabileceği belirtiliyor. Yazarlar bunun özellikle akıllı telefonların yaygın ancak sismometrelerin nadir bulunduğu, gelişmekte olan ülkeler için umut vaat ettiğini söylüyor.

Google yaptığı açıklamada, sistemin insanlara "uyarı vererek sarsıntı başlamadan önce birkaç değerli saniye" kazandırabileceğini ifade ediyor.

Bu saniyeler bir merdivenden inmek, tehlikeli nesnelerden uzaklaşmak ve korunmak için yeterli zamanı sağlayabilir.

Uyarılar, deprem sırasında daha yıkıcı olan S dalgalarından önce gelen ve hızlı hareket eden P dalgalarının saptanmasına dayanıyor. Yeterli sayıda telefon P-dalgalarını tespit ederse sistem, sarsıntıyı hissetmesine belki de birkaç saniye kalan kullanıcılara uyarılar gönderiyor. Bu saniyeler korunmak, bir ameliyatı durdurmak ya da kritik altyapıyı duraklatmak için yeterli olabilir.

2020'de çıkmaya başlayan Android Deprem Uyarı Sistemi halihazırda Birleşik Devletler, Japonya, Yunanistan, Türkiye ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerde kullanılıyor. Doğrudan Android işletim sistemine yerleştirilen teknoloji, kullanıcıların ayrı bir uygulama indirmesini gerektirmiyor.

cdfgthy
Harita, Android'in deprem uyarı sisteminin aktif olduğu ülkeleri (açık yeşil) gösteriyor. Kırmızı ve sarı sırasıyla güçlü (MMI 5+) ve hafif (MMI 3-4) sarsıntıların yaşandığı alanlar. Gri noktalar uyarı verilmeyen algılamaları gösteriyor. Kaliforniya, Oregon ve Washington'daki uyarılar (koyu yeşil) ShakeAlert'ten geliyor (Google)

Araştırmacılar doğruluk oranı bilimsel sensörler kadar yüksek olmasa da akıllı telefonlardan gelen uyarıların en çok işe yaradığı yerlerin, telefon yoğunluğu ve güvenilir veri bağlantıları yüksek seviyedeki kentsel alanlar olduğunu tespit etti. 

Çalışma, MyShake uygulaması gibi daha önceki kitle kaynaklı deprem uygulamalarının üzerine inşa edilse de milyonlarca cihaza gömülü olması sisteme fayda sağlıyor.

Yazarlar, "Kitle kaynaklı sistemlerin giderek daha önemli hale geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullanıyor. 

Geleneksel sensörleri kişisel cihazlardan gelen verilerle birleştirerek daha dayanıklı, kapsayıcı erken uyarı sistemleri oluşturmak mümkün.

Independent Türkçe