Avustralya'da şoke eden anket: Her 6 erkekten birinde çocukları istismar eğilimi var

Dünyanın en büyük cinsel istismar suçunu önleme araştırması bir dizi "endişe verici" örüntü ortaya koydu

Çalışmada bazı erkeklerin çevrimiçi ortamdaki tedirgin edici davranışları ortaya kondu (AP)
Çalışmada bazı erkeklerin çevrimiçi ortamdaki tedirgin edici davranışları ortaya kondu (AP)
TT

Avustralya'da şoke eden anket: Her 6 erkekten birinde çocukları istismar eğilimi var

Çalışmada bazı erkeklerin çevrimiçi ortamdaki tedirgin edici davranışları ortaya kondu (AP)
Çalışmada bazı erkeklerin çevrimiçi ortamdaki tedirgin edici davranışları ortaya kondu (AP)

Yeni bir araştırma, Avustralyalı erkeklerin şoke edici bir oranının "kimse öğrenmezse" çocukları istismar edeceğini ortaya koydu.

New South Wales Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırmada, her 6 Avustralyalı erkekten birinin 18 yaşın altındaki çocuklara karşı bir şeyler hissettiğini söylemesi ve cevap verenlerin yüzde 48'inin 54 yaşın üzerinde olması gibi "endişe verici" örüntüler bulundu.

Soruların yöneltildiği her 15 erkekten biri "kimse öğrenmezse" 14 yaşından küçük bir çocukla cinsel temas kurabileceğini itiraf ederken, her 25 erkekten biri de 10 yaşından küçük çocuklar için aynı şeyi söyledi.

Bir katılımcının 18 yaşından küçük biriyle cinsel ilişkiye girebileceğini söyleme olasılığı, 65 yaşın üzerindeyse 10 kat daha yüksekti.

18 ila 65 yaşındaki 1900'den fazla erkeğin sorgulandığı anket, türünün dünyadaki en büyük çocuğa yönelik cinsel istismar suçunu önleme araştırması.

Çalışma, kadınlara yönelik cinsel şiddetin yaygın doğasının mağdurlarla olduğu kadar fail düzeyinde de incelenmesi gerektiğini söyleyenler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Jesuit Social Services örgütüne bağlı Stop it Now!'ın Avustralya kolunun yöneticisi Georgia Naldrett, "İstismarın bu raporda ortaya konan yaygınlığı son derece endişe verici" dedi. 

Ayrıntılı ve kanıta dayalı önerilerimiz, endişe verici davranışları başlamadan önce ele alan, sorunlu düşünce ve davranışları bildiren erkek çocuklarına ve erkeklere daha erken müdahale eden ve çocuklara cinsel istismarda bulunmuş olanların yeniden suç işleme riskini azaltan girişimlere yatırım yapılması çağrısında bulunuyor. Bu alanlara yapılacak yatırımlar çocukların zarar görmekten korunmasını sağlayabilir.

Rapor, katılımcıların yüzde 3'ünün bir çocukla cinsel temasta bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, "18 yaşından büyükken 18 yaşından küçük biriyle cinsel ilişkiye girdiniz mi?" sorusuna "Evet" yanıtını verenlerin yüzde 95'inden fazlasının 24 yaşından büyük olduğunu belirtti. Avustralya'da rıza yaşı 16.

Çocuklara ve gençlere karşı cinsel eğilimler beslediğini söyleyenlerin evli, yüksek gelirli, iyi bir sosyal desteğe sahip olma ve çocuklarla çalışma ihtimali daha yüksek.

Her 10 kişiden biri, reşit olmayan çocukları içeren çevrimiçi pornografiye erişim dahil 18 yaşın altındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunduğunu itiraf etti.

Ankette çevrimiçi davranışlar da belirlendi; çocuklara ve gençlere en çok ilgi duyanların kripto para birimine sahip olma, internette zaman geçirme ve şiddet içeren porno ve hayvanlarla cinsel ilişkiye girilmesini izlemekle ilgilenme olasılığı iki kat daha fazla.

Fakat araştırmaya göre bu kişilerin cinsel istismar mağduru olma veya travmatik çocukluk deneyimleri yaşama olasılığı da daha yüksek.

Yardım isteyenler cinsel istismarda bulunduklarını itiraf ederken, yardım istemeyenlerin eğilimleri doğrultusunda hareket etme olasılıkları daha düşük göründü.

Independent Türkçe



Tatil köyüne kar atmosferi tepkisi: Zekama hakaret edildi

Sosyal medyada viral olan paylaşımların ardından tesisin faaliyetleri askıya alındı (Baidu)
Sosyal medyada viral olan paylaşımların ardından tesisin faaliyetleri askıya alındı (Baidu)
TT

Tatil köyüne kar atmosferi tepkisi: Zekama hakaret edildi

Sosyal medyada viral olan paylaşımların ardından tesisin faaliyetleri askıya alındı (Baidu)
Sosyal medyada viral olan paylaşımların ardından tesisin faaliyetleri askıya alındı (Baidu)

Çin’de sahte kar kullandığı ortaya çıkan bir tatil köyü, ziyaretçilerden özür diledi.

Ülkenin güneybatısındaki Siçuan eyaletinde yer alan Çengdu şehrindeki tatil köyü, köpüklü su ve pamuk karışımından ürettiği sahte karı kullanınca sosyal medyada tepki çekti.

Çengdu Kar Köyü adlı tatil merkezine giden bazı ziyaretçiler, ülkede WhatsApp’ın muadili olarak kullanılan WeChat’teki paylaşımlarında, tesisteki karların sahte olduğunu yazdı. 

Kullanıcılardan biri tatil merkezine tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: 

İnternet çağında tatil tesisleri doğru bilgi paylaşmalı ve yanlış reklamdan kaçınmalı, aksi takdirde sadece kendi imajlarını zedelemiş olurlar.

Başka bir turistse paylaşımında şöyle yazdı: 

Kandırılmış hissediyorum, zekama hakaret edildi!

Diğer bir ziyaretçi de hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “Kar görmek için geldim bana pamuk gösterdiniz. Ne diyeceğimi bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Tesis, Çin'de geleneksel bir bayram olan ve Çin Yeni Yılı adıyla da bilinen Yeni Ay Yılı etkinlikleri için ziyaretçilere kapılarını açmıştı. 

Ancak ocak ayında faaliyete geçen yeni tesis, internetteki sahte kar yorumlarının ardından zor duruma düştü. Tatil köyünün WeChat hesabından 8 Şubat’ta yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Karlı bir atmosfer yaratmak amacıyla pamuk satın aldık. Fakat beklenen etkiyi oluşturmadı ve ziyarete gelen turistler üzerinde çok kötü bir izlenim bıraktı.

Tesis, durumdan ötürü ziyaretçilerden özür dilerken, misafirlerin ücretlerinin geri ödeneceğini bildirdi. 

Hong Kong merkezli South China Morning Post gazetesinin aktardığına göre tesis, şikayetlerin ardından geçici olarak kapatıldı. 

Independent Türkçe, Reuters, SCMP