Kanser hücrelerini yüzde 99 oranında öldüren yeni bir yöntem keşfedildi

Söz konusu yöntem, titreşen parçacıkların kullanımına dayanıyor.

Kanser hücrelerini yüzde 99 oranında öldüren yeni bir yöntem keşfedildi
TT

Kanser hücrelerini yüzde 99 oranında öldüren yeni bir yöntem keşfedildi

Kanser hücrelerini yüzde 99 oranında öldüren yeni bir yöntem keşfedildi

Bilim insanları kanser hücrelerini yok etmek için yeni bir yöntem keşfetti. Söz konusu yöntemde, aminosiyanin moleküllerinin yakın kızılötesi ışıkla uyarılması, bunların kanser hücresi zarlarını parçalamaya yetecek kadar senkronize bir şekilde titreşmesine neden oluyor.

Aminosiyanin molekülleri halihazırda biyogörüntülemede sentetik boyalar olarak kullanılıyor. Genellikle kanseri tespit etmek için düşük dozlarda kullanılan moleküller, suda stabil kalırlar ve hücrelerin dışına bağlanma konusunda yüksek bir performas sergiliyorlar.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Rice Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi ve Texas Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, yeni yaklaşımın, daha önce geliştirilen, sorunlu hücrelerin yapılarını parçalayabilen Feringa tipi motorlar adlı başka bir tür kanser öldürücü moleküler sisteme kıyasla belirgin bir gelişme olduğunu vurguladı.

Science Alert sitesinin Nature Chemistry dergisinden aktardığına göre, Rice Üniversitesi’nden kimyager James Tour, bunun ‘moleküler parçalayıcılar denilen tamamen yeni nesil moleküler sistemler’ olarak tanımlayarak şunları söyledi:

“Mekanik hareketleri eski Feringa tipi motorlara göre bir milyon kat daha hızlı ve görünür ışık yerine yakın kızılötesi ışıkla etkinleştirilebilirler.”

Yakın kızılötesi ışığın kullanılması önemli bir adım. Zira bu, bilim insanların vücudun derinliklerine inmesini sağlıyor.

Bu yöntemle, kemiklerdeki ve organlardaki kanser, kanser hücrelerine ulaşmak için ameliyata gerek kalmadan potansiyel olarak bir tedavi sağlanabiliyor.

Laboratuvarda oluşturulan kanser hücreleri üzerinde yapılan testlerde, moleküler parçalayıcı yöntemi, hücreleri yok etmede yüzde 99’luk bir oran elde etti. Yöntem ayrıca melanom tümörlü fareler üzerinde de test edildi ve hayvanların yarısı kanserden kurtuldu.

Aminosiyanin moleküllerinin yapısı ve kimyasal özellikleri, yakın kızılötesi ışık gibi doğru uyaranla senkronize kalmasını sağlıyor. Hareket halindeyken, moleküllerin içindeki elektronlar plazmon adı verilen şeyi oluşturuyor. Bunlar da kolektif olarak titreşen ve tüm molekül boyunca hareketi yönlendiren oluşumlar olarak biliniyor.

Rice Üniversitesi’nden kimyager Ciceron Ayala-Orozco konuyab dair şu açıklamada bulundu:

“Vurgulanması gereken şey, bu moleküllerin nasıl çalışabileceğine yönelik başka bir açıklama keşfetmiş olmamızdır. Bu, bir moleküler plazmonun tüm molekülü uyarmak ve belirli bir hedefe (bu durumda kanser hücrelerinin zarını parçalamak) ulaşmak için kullanılan mekanik eylemi gerçekten üretmek için bu şekilde kullanıldığı ilk çalışmadır.”

Plazmonlar, bir tarafında titreşimlerin hareketleri birbirinden ayırırken moleküllerin kanser hücresi zarlarına bağlanmasına yardımcı olan bir kol olarak biliniyor.

Araştırmanın henüz ilk günleri olmasına rağmen söz konusu ilk bulgular oldukça umut verici olarak değerlendirildi. Bu aynı zamanda kanser hücrelerinin bir çeşit blokaj geliştirmede zorlanacağı türden bir biyomekanik bir yöntem. Bilim insanları benzer şekilde kullanılabilecek diğer molekül türlerini de araştırıyor. Ayala-Orozco açıklamasının sonunda “Bu çalışma, moleküler ölçekte mekanik kuvvetleri kullanarak kanseri tedavi etmenin farklı bir yoluna yöneliktir” ifadelerini kullandı.



Margot Robbie, Para Avcısı'ndaki doğaçlama yüzünden tutuklanacağını sanmış

Margot Robbie, 2013 yapımı Para Avcısı'nda Leonardo DiCaprio'yla oynamıştı (Paramount)
Margot Robbie, 2013 yapımı Para Avcısı'nda Leonardo DiCaprio'yla oynamıştı (Paramount)
TT

Margot Robbie, Para Avcısı'ndaki doğaçlama yüzünden tutuklanacağını sanmış

Margot Robbie, 2013 yapımı Para Avcısı'nda Leonardo DiCaprio'yla oynamıştı (Paramount)
Margot Robbie, 2013 yapımı Para Avcısı'nda Leonardo DiCaprio'yla oynamıştı (Paramount)

Margot Robbie, Para Avcısı (The Wolf of Wall Street) için girdiği son seçmede senaryo dışına çıktıktan sonra tutuklanacağından endişe ettiğini hatırladı.

Martin Scorsese'nin Oscar adayı komedi gerilim filminde Leonardo DiCaprio'yla rol alan 34 yaşındaki Avustralyalı oyuncu, Talking Pictures podcast'inin son bölümünde bu anısını anlattı.

Oynadığı karakterin, DiCaprio'nun canlandırdığı borsacı Jordan Belfort'u öpmesini gerektiren sahnelerden birinden bahsederken, ona doğru yürüdüğünü ve şöyle düşündüğünü hatırlıyor:

Leonardo DiCaprio'yu kesinlikle öpebilirim ve bu harika olur. Bunu tüm arkadaşlarıma anlatmak için sabırsızlanıyorum.

"Sonra düşündüm ki... Hayır. Ve suratına yumruğu patlattım" diyen Robbie, şöyle devam etti:

Sonsuzluk gibi gelen ama muhtemelen üç saniye süren bir sessizlik oldu. Sonra kahkaha patlattılar. Leo ve Marty o kadar çok gülüyordu ki 'Bu harikaydı' dediler.

O sırada şöyle düşündüğünü hatırlıyor:

Tutuklanacağım, bunun saldırı ve darp olduğuna eminim.  Bir daha asla çalışamayacak olmanı bırak, aslında bunun için hapse gireceksin, seni aptal.  Ayrıca neden ona bu kadar sert vurmak zorundaydın? Daha hafif vurmalıydın.

Robbie, 2013 yapımı filmde gerçek hayattaki Belfort'un eski eşi Nadine Macaluso'ya dayanan Naomi Lapaglia rolüyle çıkış yaptığında henüz 22 yaşındaydı.

Daha önce filmden sonra yaşadığı şöhretin sonuçlarına nasıl hazırlıklı olmadığından bahsetmiş ve bunu "en kötü anlarından" biri diye nitelemişti.

Filmin ardından kaybettiği mahremiyeti Vanity Fair'a anlatan Robbie şunları söylemişti:

O ilk aşamalarda bir şeyler oluyordu, her şey epey korkunçtu ve anneme 'Bunu yapmak istediğimi sanmıyorum' dediğimi hatırlıyorum. O da bana baktı, tamamen düz bir yüz ifadesiyle, 'Hayatım, bence bunun için çok geç' dedi. İşte o zaman tek yolun ilerlemek olduğunu anladım.

Robbie daha sonra Hollywood'un en çok talep gören oyuncularından biri haline geldi ve Barbie (2023), Yırtıcı Kuşlar (Birds of Prey, 2020) ve Ben, Tonya (I, Tonya, 2017) gibi filmlerde başrol oynadı.

Talking Pictures podcast'inin başka bir yerinde, 2022 yapımı Babil'in (Babylon) başarısız olmasına şaşırdığını ifade ederek "insanların neden nefret ettiğini hâlâ anlayamadığını" söyledi.

Damien Chazelle'in meşhur gişe başarısızlığı için "Ben çok seviyorum" dedi.

Projeye çok yakın olduğum ve belli ki ona inandığım için önyargılı olduğumu biliyorum ama insanların ondan neden nefret ettiğini hâlâ anlayamıyorum. Acaba 20 yıl sonra insanlar 'Bir dakika, Babil zamanında iyi iş yapmamış mıydı? ' diyecel. Tıpkı Esaretin Bedeli'nin (The Shawshank Redemption) zamanında başarısız olduğunu duyduğunuzda 'Bu nasıl mümkün olabilir' demeniz gibi.

Independent Türkçe