Go Smoke Free web sitesi, kişinin sigarayı bırakma becerisini engelleyebilecek bazı yiyeceklerin bulunduğunu öne sürdü.
Sigara tüketiminin bırakılmasına yardımcı olan siteye göre, sigarayı kalıcı olarak bırakmaya çalışırken tamamen kaçınılması gereken 4 çeşit yiyecek ve çok popüler bir içecek bulunuyor.
Sitede bu yiyeceklerin baharatlı yiyecekler, şeker oranı yüksek atıştırmalıklar, kızarmış yiyecekler ve tuz oranı yüksek yiyecekler olduğu belirtildi.
İnternet sitesinde bir grup uzmanın görüşlerine yer verildi. Uzmanlar “Diyetinize dikkat etmeniz önemlidir zira baharatlı ve şekerli yiyecekler nikotin isteğini tetikleyebilir. Ayrıca ‘Sigarayı bırakırken aşırı şekerli yiyecekler yemeyi tercih ederseniz, nikotin bağımlılığının şeker bağımlılığıyla yer değiştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız’ ifadelerine yer verdi.
Bunların yanı sıra, kızarmış yiyeceklerden de kaçınmanın gerekliliğine dikkat çekildi zira bunların, gövde yağının artmasına ve diyafram üzerindeki baskının artmasına neden olabildiği belirtildi. Uzmanlar “Sigarayı bırakmayı düşünen herkes için bu artan baskı, nefes alma zorluklarını şiddetlendirebilir ve sigarayı bırakma yolculuğunu daha da zorlaştırabilir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan aşırı tuz tüketimi vücutta su tutulmasına neden olarak diyafram çevresinde ilave ağırlık oluşmasına ve nefes alma üzerinde ek baskı oluşmasına neden olabilir.
Gerçekler
Her yıl 8 milyon insan sigara kullanımına bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.
Sitenin sigarayı bırakma yolculuğunda uyardığı içecek ise kahveydi. Uzmanlar, ‘kahvenin içerdiği kafeinin sigaranın uyarıcı etkilerini arttırması’ sebebiyle nikotin tüketimi için bir uyarıcı görevi gördüğünü belirtti.
Uzmanlar “Kahve ve sigaranın eşleştirilmesi çoğu zaman insanlar için bir rutin haline gelir. Bu da ikisi arasındaki bağı güçlendiriyor ve sigarayı bırakmanın önünde engel teşkil eder” ifadeleri ile durumu açıkladı.
Uzmanlar, sigarayı bırakmayı düşünen kişilere nefes ve meditasyon egzersizleri yapmalarını ve mutlaka sağlıklı beslenmelerini tavsiye etti.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sigara kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve ciddi solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığını artırarak, her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor.
Ayrıca yakın zamanda yapılan bir araştırma, sigara içmenin akıl hastalığı riskini de iki kattan fazla artırdığını gösterdi.