ABD’de yürütülen yeni bir çalışma, işitme kaybının işitme cihazı takılarak tedavi edilmesinin, erken ölüm riskini yüzde 24 oranında azalttığını ortaya çıkardı.
Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığı habere göre, Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi tarafından yapılan çalışmada, yaklaşık bin 800’ü ileri derecede işitme kaybı olan 10 bin kişiden elde edilen veriler incelendi.
Ayrıca, 1999 ile 2012 arasındaki dönemde katılımcılar arasındaki ölüm oranları takip edildi.
İşitme kaybı yaşayanların 237’si haftada en az bir kez işitme cihazı kullandığını belirtirken, bin 483 kişi ise hiç işitme cihazı kullanmadığını bildirdi.
Araştırmaya göre yaş, etnik köken, gelir, eğitim, tıbbi geçmiş ve işitme kaybının derecesi gibi faktörlerden bağımsız olarak işitme cihazı kullananlarda ölüm riski daha düşüktü.
Keck Tıp Fakültesi’nde klinik kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi alanında yardımcı doçent olan Dr. Janet Choi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi;
Bulduğumuz şey, işitme cihazı kullanan kişilerde ölüm riskinin yüzde 24 daha düşük olduğuydu. Bu sonuçlar, işitme kaybı ile uzun ömürlülüğün bağlantılı olduğu anlayışına destek sağlıyor. Ancak bunun sebebine dair hala sorular bulunuyor. Bu bir ilişkilendirme çalışmasıdır. Bu ilişkilerin ardındaki mekanizmaya bakmadık.
Dr. Choi, önceki çalışmaların işitme kaybı ile kırılganlık arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini ve tedavi edilmeyen işitme kaybının sosyal izolasyonu, demansı ve fiziksel aktivite ile bilişsel işlevlerdeki düşüşleri etkileyebileceğine dair kanıtlar bulunduğunu söyledi.
Geçen yıl yayınlanan bir çalışma, işitme cihazlarının bilişsel gerileme ve demansı önleme çabalarında önemli bir araç olabileceğini gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelinde 430 milyondan fazla insanın işitme kaybı yaşadığını belirterek, bu sayının 2050 yılında çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olmak üzere 700 milyona çıkabileceğini kaydetti.