Adidas elde kalan Kanye West ayakkabılarını ne yapacağını buldu

Spor perakendecisi, Yeezy'yle ortaklığını 2022'de feshetmişti

AP
AP
TT

Adidas elde kalan Kanye West ayakkabılarını ne yapacağını buldu

AP
AP

Adidas, stokta kalan Yeezy spor ayakkabılarını satma planını duyurdu.

2023 yılı için ön sonuçlarını 31 Ocak'ta açıklayan Alman spor şirketi, Kanye West'in Yeezy serisinin üretiminin durdurulmasının işlerini nasıl etkilediğini özetledi. Şirket, "Bu, yıldan yıla karşılaştırmada yaklaşık 500 milyon Euro'luk bir düşüşü temsil etti" ifadelerini kullandı.

Adidas'ın ilk planı, Yahudi düşmanı açıklamaları nedeniyle 2022'de rapçiyle bağlarını koparmaya karar verdikten sonra yaklaşık 324 milyon dolarlık Yeezy envanterini çöpe atmaktı. Şimdiyse fikirlerini değiştirdiler ve Yeezy stoklarından geriye kalanı "maliyetine" satmayı planlıyorlar.

Adidas CEO'su Bjørn Gulden, "Tüketici, perakende ve ticari araştırmalarımız, kalan bu envanteri 2024'te en azından maliyet fiyatına satabileceğimizi gösterdi" dedi. 

Bu nedenle sadece hasarlı ya da boyutları çok bozuk olan envanterimizi çöpe attık.

West'in X (eski adıyla Twitter) üzerinden geçici olarak yasaklanmasına yol açan bir dizi Yahudi düşmanı yorumunun ardından Adidas, Yeezy'yle olan ortaklığını feshetmişti. Marka kararını 25 Ekim 2022 tarihinde bir basın açıklamasıyla duyurmuş ve Yahudi düşmanlığı ve her türlü nefret söylemini kınamıştı.

"Adidas, Yahudi düşmanlığı ve diğer her türlü nefret söylemine tolerans göstermez. Ye'nin son yorumları ve eylemleri kabul edilemez, nefret dolu ve tehlikelidir ve şirketin çeşitlilik ve kapsayıcılık, karşılıklı saygı ve adalet değerlerini ihlal etmektedir" denmişti.

Kapsamlı bir incelemenin ardından şirket, Ye'yle ortaklığını derhal sona erdirme, Yeezy markalı ürünlerin üretimine son verme ve Ye'yle şirketlerine yapılan tüm ödemeleri durdurma kararı almıştır. Adidas, Adidas Yeezy işini derhal durduracaktır.

O dönemde şirket 2022 için 271,8 milyon dolar zarar öngörmüştü. Mayıs 2023'te Adidas, Yeezy ürünlerinin geri kalanını satacağını ve elde edilen geliri İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, Philonise & Keeta Floyd Toplumsal Değişim Enstitüsü ve diğer hayır kurumlarına aktaracağını duyurmuştu. Adidas, 2022 ve 2023'te sırasıyla yaklaşık 1,3 milyar dolar ve 815 milyon dolar değerinde Yeezy ürünü satarak yaklaşık 326 milyon dolar kâr elde ettiğini bildirmişti.

Gulden, 31 Ocak'ta "Elbette mali performansımızın iyi olmadığını biliyoruz. Ancak Adidas'ı yeniden iyi bir şirket haline getirme yolundayız" dedi.

Başından beri söylediğimiz gibi, yeniden sağlam bir şekilde inşa etmek için zamana ihtiyacımız var. Ekiplerimizdeki tutum ve çevikliğin geri geldiğini ve eski Adidas DNA'sını yeniden ortaya koyduğumuzu hissediyorum.

Independent Türkçe



Gizli kodla keşfedilen Netflix dizisi izleyenleri hayran bıraktı

The Playlist'te İsveçli bir teknoloji girişimcisi ve ortakları, yasal bir yayın platformu sunarak müzik sektöründe devrim yaratıyor (Netflix)
The Playlist'te İsveçli bir teknoloji girişimcisi ve ortakları, yasal bir yayın platformu sunarak müzik sektöründe devrim yaratıyor (Netflix)
TT

Gizli kodla keşfedilen Netflix dizisi izleyenleri hayran bıraktı

The Playlist'te İsveçli bir teknoloji girişimcisi ve ortakları, yasal bir yayın platformu sunarak müzik sektöründe devrim yaratıyor (Netflix)
The Playlist'te İsveçli bir teknoloji girişimcisi ve ortakları, yasal bir yayın platformu sunarak müzik sektöründe devrim yaratıyor (Netflix)

Spotify'ın doğuşunu anlatan Netflix mini dizisi The Playlist, Rotten Tomatoes'da aldığı yüzde 100'lük beğeni puanıyla dikkatleri üzerine çekiyor. İzleyiciler gizli bir Netflix koduyla keşfettikleri "sürükleyici" mini dizi için "mutlaka seyredilmeli" diyor.

Bu 6 bölümlük mini dizi, Netflix'te "müzik türü kategorisi"ne ait özel bir içerik kodu sayesinde keşfedildi. Bu kodun, algoritmayı değiştirerek izleyicilere alışılmışın dışında içerikler sunduğu belirtiliyor. The Playlist, bu yöntemle öne çıkan en popüler yapımlardan biri oldu.

Her bölüm farklı bir karakterin gözünden

İsveçli girişimci Daniel Ek ve ortağı Martin Lorentzon'un müzik sektörünü değiştirme hikayesini anlatan The Playlist, Ekim 2022'de platformda yayına girdi.

Spotify Untold adlı kitaptan uyarlanan biyografik dizi, hikayeyi her bölümde farklı bir karakterin gözünden anlatıyor. Programcılar, avukatlar, sanatçılar ve müzik endüstrisinin kilit isimleri üzerinden Spotify'ın küresel müzik dinleme alışkanlıklarını nasıl değiştirdiği gözler önüne seriliyor.

IMDb'de de 10 üzerinden 7.4 puan alan dizi, izleyicilerden ve eleştirmenlerden büyük övgü topladı. 

Espinof'tan Carla Monfort, incelemesinde "The Playlist klasik bir biyografi gibi başlıyor ama sonunda sektöre eleştirel bir bakış sunuyor" ifadesini kullanıyor.

The Age'den Debi Enker ise "Modern anlatım diliyle, dijital devrimin ön saflarında yaşananları canlı bir şekilde yansıtıyor" yorumunda bulunuyor.

"Neredeyse kusursuz"

Arjantin merkezli gazete La Nacion, "Bu acımasız sektörü son derece merhametli bir yerden anlatıyor" diye yazıyor.

Eleştirmen Kate Sanchez, The Playlist için "Neredeyse kusursuz" diyerek ekliyor: 

Mini dizi, tüm biyografik yapımlar için yeni bir standart belirliyor. Çünkü teknoloji sektörünün hem mutluluk veren hem de yıkıcı yönlerini dürüstçe ortaya koyuyor.

İzleyiciler de diziyle ilgili görüşlerinde eleştirmenlere katılıyor. Bir Netflix abonesi, "Her bölümü farklı bir perspektiften anlatma fikri çok etkileyiciydi. 10 üzerinden 10, Kesinlikle izlemeye değer" ifadelerini kullanırken bir diğeri ekliyor:

Özellikle son bölümü epey sürprizliydi ama spoiler vermeyeceğim.

Başka bir izleyiciyse şu yorumu yapıyor:

Oyunculuklar çok iyi, kurgusu başarılı. Bir solukta izlenebilecek harika bir iş.

Independent Türkçe, Daily Mail, Unilad