Christopher Nolan, Tenet'i anlamayanlara çıkış yolu sundu

John David Washington'ın başrolünü oynadığı 2020 yapımı film, baş döndürücü olay örgüsüyle biliniyor

Reuters
Reuters
TT

Christopher Nolan, Tenet'i anlamayanlara çıkış yolu sundu

Reuters
Reuters

Christopher Nolan, 2020 yapımı filmi Tenet'i anlamadığını düşünenlere bir çıkış yolu sundu.

Britanya asıllı Amerikalı sinemacı, genellikle doğrusal olmayan anlatılar içeren karmaşık ve katmanlı hikaye anlatımıyla tanınıyor.

Tenet'in pek çok izleyicisi, eski bir CIA ajanının (John David Washington) zamanda geriye doğru yaptığı yolculuğu konu alan olay örgüsünü kavrayamadığından şikayet etmişti.

7 Şubat Çarşamba günü The Late Show With Stephen Colbert'a katılan Nolan'a filmle ilgili kafa karışıklığı ve kendisinin filmdeki her şeyi anlayıp anlamadığı soruldu.

Yönetmen, "Tenet'teki her şeyi anlamanız gerekmiyor. Hepsi kavranabilecek şeyler değil" dedi.

"Bu biraz Başlangıç'ın (Inception) sonunda dönen topaçın ne anlama geldiğini bilip bilmediğimi sormaya benziyor" diye ekleyen Nolan, Leonardo DiCaprio'nun başrolünü oynadığı 2010 yapımı filmin muğlaklığıyla meşhur finaline gönderme yaptı.

Geçerli, üretken bir belirsizlik olması için benim de bu konuda bir fikrim olması gerekiyor ama asıl mesele bunun bir belirsizlik olması. Emerald'ın söylemeyi sevdiği gibi; asıl mesele karakterin düşüp düşmemeyi umursamaması.

İzleyicilerin filmlerini "anlaması" mı yoksa sadece "deneyimlemesi" mi gerektiği sorusunaysa Nolan "Eğer filmimi deneyimliyorsanız onu anlıyorsunuz demektir. Bundan çok eminim" diye yanıtı verdi.

Bence izleyiciler geçmişteki anlatılarımla ilgili hayal kırıklığı yaşadığında, bazen asıl noktayı biraz kaçırıyorlar. Bu çözülmesi gereken bir bulmaca değil. Tercihen bir sinema salonunda ama evde de olur, umarım kesintiye uğramayan bir süre içinde yaşanacak bir deneyim. Bu yaşanması gereken bir deneyim, işin özü bu, işin duygusu bu. Geri kalan her şey, eğer insanlar bunun hakkında konuşmak ya da daha fazla tartışmak isterse, fikirler yankı bulursa, bu muazzam bir artı olur.

Nolan'ın, bir Peleton eğitmeninin antrenman sırasında filmi yerdiğini anlatması üzerine Tenet yakın zamanda yeniden manşetlere çıkmıştı.

Yönetmenin bu anekdotu paylaşmasının ardından hayranlar, fitness eğitmeni Jenn Sherman'ın 2020'deki "aralar ve kollar" adlı sanal dersi sırasında filmi yerden yere vurduğu anın izini sürüp bulmayı başardı.

Sherman, Travis Scott'ın The Plan şarkısının eşlik ettiği videosunda "Bu şarkı Tenet diye bir filmin müziklerinden" diyor.

Bu saçmalığı izleyen var mı? Bunu benden başka izleyen var mı? Çünkü kılavuza ihtiyacım var. Birinin bunu açıklaması lazım. Evet, şaka yapmıyorum, o filmde neler oluyordu? Anladınız mı? Cidden anlamak için nörobilimci olman lazım. Hayatımın iki buçuk saatini geri istiyorum. Geri istiyorum.

Nolan son filmi Oppenheimer'la bu yıl En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmaya aday isimler arasında muhtemelen favori konumda. "Atom bombasının babası" J. Robert Oppenheimer hakkındaki biyografik film, 13 adaylıkla Akademi Ödülleri'nde başı çekiyor.

Independent Türkçe



Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
TT

Rekor kıran enerji patlamasının sırrı çözüldü mü?

Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)
Düşük kütleye ve parlaklığa sahip kırmızı cüceler, galaksideki en yaygın yıldız türü (NASA)

Bilim insanları gizemli bir enerji patlamasının, kırmızı cüce bir yıldızdan ve ölü bir yıldızın kalıntısından geliyor olabileceğini buldu.

Gökbilimciler radyo dalgası yayan bir patlama türünü uzun zamandır anlamaya çalışıyor. Normalde bir bölgeden gelen art arda patlamalar arasında birkaç saniye hatta daha kısa süre olur.

Ancak 2006'dan beri, patlamalar arasındaki sürenin birkaç dakikadan birkaç saate kadar değişebildiği olaylar saptanmaya başladı.

Uzun periyotlu radyo geçişi denen bu olaylar neredeyse 20 yıldır bilim insanlarının kafasını karıştırıyor ve bu aralıklı patlamalarda nasıl radyo dalgası üretildiğini anlamaya çalışıyorlar.

Bunlar genellikle galaksinin kalabalık bölgelerinde görüldüğü için hangi cisimden geldiklerini anlamak da zorlu bir iş.

Bulguları hakemli dergi Astrophysical Journal Letters'ta 26 Kasım'da yayımlanan yeni çalışmadaysa Samanyolu'nun daha az gökcismi içeren eteklerinden gelen bir uzun periyotlu radyo geçişi incelendi.

GLEAM-X J0704-37 adı verilen bu olayda her üç saatte bir 30 ila 60 saniye süren patlamalar gerçekleşiyor. Uzun periyotlu radyo geçişi olayları arasında, art arda patlamaları arasında en çok süre olan GLEAM-X J0704-37 bu anlamda rekoru elinde tutuyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT ve Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma teleskoplarını kullanan bilim insanları, GLEAM-X J0704-37'nin M-tipi yıldız diye de bilinen bir kırmızı cüceden geldiğini gözlemledi.

Curtin Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Natasha Hurley-Walker "M-tipi yıldızlar, Güneş'in kütlesinin ve parlaklığının çok azına sahip olan düşük kütleli yıldızlardır. Samanyolu'ndaki yıldızların yüzde 70'ini oluştursalar da hiçbiri çıplak gözle görülemez" diyerek ekliyor: 

M-tipi yıldız tek başına bizim gördüğümüz miktarda enerji üretemez.

Verileri tekrar inceleyen ekip kırmızı cücenin muhtemelen ikili bir sistem içinde yer aldığını buldu. Araştırmacılar diğer cismin, beyaz cüce yıldız olduğunu tahmin ediyor. 

Güneş gibi yıldızlar, süpernova patlaması geçirecek kütleye sahip olmadığı için yaşam döngülerinin sonuna geldiğinde dış katmanlarını atmaya başlıyor. Geriye kalan çekirdekse muazzam bir yoğunluğa sahip beyaz cüceye dönüşüyor. 

Bilim insanları sistemdeki güçlü manyetik alanların, hızla dönen nötron yıldızları (pulsar) gibi düzenli enerji patlamalarına yol açtığını öne sürüyor. 

Ekip halihazırda çalışmalarına devam ederek bu sistemi doğrulamaya ve radyo dalgalarını tam olarak nasıl ürettiğini anlamaya çalışıyor. 

Ayrıca teleskopların eski gözlemlerinde, GLEAM-X J0704-37'ye benzer patlamalar da bulmayı umuyorlar.

Independent Türkçe, Space.com, Science Daily, Astrophysical Journal Letters