Christopher Nolan, Tenet'i anlamayanlara çıkış yolu sundu

John David Washington'ın başrolünü oynadığı 2020 yapımı film, baş döndürücü olay örgüsüyle biliniyor

Reuters
Reuters
TT

Christopher Nolan, Tenet'i anlamayanlara çıkış yolu sundu

Reuters
Reuters

Christopher Nolan, 2020 yapımı filmi Tenet'i anlamadığını düşünenlere bir çıkış yolu sundu.

Britanya asıllı Amerikalı sinemacı, genellikle doğrusal olmayan anlatılar içeren karmaşık ve katmanlı hikaye anlatımıyla tanınıyor.

Tenet'in pek çok izleyicisi, eski bir CIA ajanının (John David Washington) zamanda geriye doğru yaptığı yolculuğu konu alan olay örgüsünü kavrayamadığından şikayet etmişti.

7 Şubat Çarşamba günü The Late Show With Stephen Colbert'a katılan Nolan'a filmle ilgili kafa karışıklığı ve kendisinin filmdeki her şeyi anlayıp anlamadığı soruldu.

Yönetmen, "Tenet'teki her şeyi anlamanız gerekmiyor. Hepsi kavranabilecek şeyler değil" dedi.

"Bu biraz Başlangıç'ın (Inception) sonunda dönen topaçın ne anlama geldiğini bilip bilmediğimi sormaya benziyor" diye ekleyen Nolan, Leonardo DiCaprio'nun başrolünü oynadığı 2010 yapımı filmin muğlaklığıyla meşhur finaline gönderme yaptı.

Geçerli, üretken bir belirsizlik olması için benim de bu konuda bir fikrim olması gerekiyor ama asıl mesele bunun bir belirsizlik olması. Emerald'ın söylemeyi sevdiği gibi; asıl mesele karakterin düşüp düşmemeyi umursamaması.

İzleyicilerin filmlerini "anlaması" mı yoksa sadece "deneyimlemesi" mi gerektiği sorusunaysa Nolan "Eğer filmimi deneyimliyorsanız onu anlıyorsunuz demektir. Bundan çok eminim" diye yanıtı verdi.

Bence izleyiciler geçmişteki anlatılarımla ilgili hayal kırıklığı yaşadığında, bazen asıl noktayı biraz kaçırıyorlar. Bu çözülmesi gereken bir bulmaca değil. Tercihen bir sinema salonunda ama evde de olur, umarım kesintiye uğramayan bir süre içinde yaşanacak bir deneyim. Bu yaşanması gereken bir deneyim, işin özü bu, işin duygusu bu. Geri kalan her şey, eğer insanlar bunun hakkında konuşmak ya da daha fazla tartışmak isterse, fikirler yankı bulursa, bu muazzam bir artı olur.

Nolan'ın, bir Peleton eğitmeninin antrenman sırasında filmi yerdiğini anlatması üzerine Tenet yakın zamanda yeniden manşetlere çıkmıştı.

Yönetmenin bu anekdotu paylaşmasının ardından hayranlar, fitness eğitmeni Jenn Sherman'ın 2020'deki "aralar ve kollar" adlı sanal dersi sırasında filmi yerden yere vurduğu anın izini sürüp bulmayı başardı.

Sherman, Travis Scott'ın The Plan şarkısının eşlik ettiği videosunda "Bu şarkı Tenet diye bir filmin müziklerinden" diyor.

Bu saçmalığı izleyen var mı? Bunu benden başka izleyen var mı? Çünkü kılavuza ihtiyacım var. Birinin bunu açıklaması lazım. Evet, şaka yapmıyorum, o filmde neler oluyordu? Anladınız mı? Cidden anlamak için nörobilimci olman lazım. Hayatımın iki buçuk saatini geri istiyorum. Geri istiyorum.

Nolan son filmi Oppenheimer'la bu yıl En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanmaya aday isimler arasında muhtemelen favori konumda. "Atom bombasının babası" J. Robert Oppenheimer hakkındaki biyografik film, 13 adaylıkla Akademi Ödülleri'nde başı çekiyor.

Independent Türkçe



Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
TT

Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)

Cumartesi günü Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Yizhuang yarı maratonuna insansı robotlar da katıldı. 

21 kilometrelik parkurda 21 robot 12 bin insanla birlikte koştu. Böylece ilk kez bu makineler bir yarı maratonda insanlarla yarıştı.

DroidVP ve Noetix Robotics gibi Çin şirketlerinin ürettiği robotların arasında 120 santimetreden kısa olanlar da vardı, 180 santimetreye uzanan da… 

Bir firma, feminen özellikler taşıyan ve göz kırparak gülümseyen robotunun insanlara çok benzemesiyle övündü. 

Bazı şirketler, yarış öncesinde haftalar boyunca deneme yaptıklarını bildirdi. 

Robotların bazılarını piste birlikte çıktıkları insan eğitmenlerin fiziksel olarak da desteklemesi gerekti. 

Bir robot başlangıç çizgisinde düştü. Bir diğeriyse birkaç metre koştuktan sonra parmaklıklara girerek operatörünün de kendisiyle birlikte yere inmesine yol açtı. 

Bazı robotlar koşu ayakkabısı giyerken birinin boks eldivenleri, bir diğerininse "kazanmaya mahkum" yazılı bir kafa bandı taktığı görüldü. 

Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nden Tiangong Ultra, 2 saat 40 dakikalık derecesiyle yarışı ilk sırada bitiren robot oldu. 

Erkekler birincisiyse 1 saat 2 dakikada bitiş ipini göğüslemeyi başardı. 

Görsel kaldırıldı.Robotlar kategorisinde yarışın kazananı 1.80 metre boyuyla Tiangong Ultra oldu (Reuters)


İki kamu iktisadi kuruluşuyla birlikte Xiaomi ve UBTech şirketlerinin sahip olduğu Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nin baş teknoloji sorumlusu Tang Jian, robotlarının uzun bacaklarına ve insanların nasıl maraton koştuğunu taklit etmesine izin veren algoritmasına dikkat çekti:

Böbürlenmek istemem ama Batı'daki hiçbir robotik şirketinin Tiangong'un sporda başardıklarına erişebildiğini sanmıyorum.

İzleyicilerden He Sişu, yapay zeka üzerine çalıştığını belirterek "Robotlar çok iyi çalışıyor, çok istikrarlılar. Robotlar ve yapay zekanın evrimine tanıklık ettiğimi hissediyorum" dedi. 

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde robot bilimi dersleri veren Alan Fern ise robotların koşturulmasının Çinli yetkililerin söylediği gibi yapay zekada çığır açıldığı anlamına gelmediğini savundu:

Çin şirketleri yürüme, koşma, dans etme ve diğer çeviklik gösterilerine gerçekten odaklanmış durumda. Bunlar genelde ilginç gösteriler olsa da faydalı işlerdeki kullanımına ya da basit bir zekaya dair çok bir şey ifade etmiyor.


Independent Türkçe, CNN, Reuters