Uzmanlara göre beyin sağlığı için en önemli besin nedir?

Uzmanlara göre beyin sağlığı için en önemli besin nedir?
TT

Uzmanlara göre beyin sağlığı için en önemli besin nedir?

Uzmanlara göre beyin sağlığı için en önemli besin nedir?

Ne yediğiniz, Alzheimer gibi hastalıklardan korunma yeteneğiniz de dahil olmak beyin fonksiyonunuzu etkiler.

Ayçiçeği çekirdeği ve tam tahıllar gibi daha fazla fayda sağlayan belirli gıdalar bulunuyor.

Şarku’l Avsat’ın CNBC’den aktardığı habere göre Harvard beslenme uzmanı Dr. Uma Naidoo ve Harvard eğitimli sinir bilimci Lisa Genova, özellikle yeşil yapraklı sebzelerin sağlıklı bir beynin anahtarı olduğunu söyledi.

Uzmanlar genel olarak yeşil yapraklı sebzeler yemenin genel sağlık, özellikle de beyniniz için gerekli olduğu konusunda hemfikir.

Doktorların ve uzmanların önerdiği yapraklı sebzelerin başında lahana, ıspanak, marul, pazı, Çin lahanası (Çin lahanası) ve hardal yeşillikleri geliyor.

Uzmanlara göre yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir beslenmenin beyin için faydalı olmasının üç nedeni şu;

1. B vitaminleri açısından zengin

Wayne State Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, genellikle depresyon ve demans gibi durumlar B vitamini eksikliğiyle ilişkilidir.

Naidoo, yeşil yapraklı sebzelerin harika bir B9 vitamini kaynağı olduğunu söyleyerek, şunları ekledi;

“Folik asit olarak da bilinen vitamin, beyin ve nörolojik sağlığı, optimal nörotransmiter fonksiyonunu ve dengeli psikolojik sağlığı desteklemek için önemli bir vitamindir.”

Naidoo, ruh hallerini iyileştirmek isteyen hastalarına ilk olarak yeşil yapraklı sebzeleri öneriyor.

2. Beyni güçlendiren besinler açısından zengindirler

Yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda folat, lutein ve beta-karoten gibi beyni güçlendiren besinlerle de doludur.

Lutein, yaşlılarda beyin fonksiyonunda ve beyin yapısında bir iyileşme ile ilişkilendirilmiştir.

Sistematik bir incelemede, beta-karoten takviyeleri almanın ‘sözlü ve bilişsel hafızayı’ güçlendirdiği görüldü.

3. Lif doludurlar

Complementary Therapies in Medicine dergisinde 2021’de yayınlanan bir araştırmada, besinsel lif olarak da bilinen diyet lifi alımının artmasının depresyona yakalanma olasılığının azalmasıyla ilişkili olduğunu ortaya çıktı.

Dr. Naidoo, beslenme yoluyla, özellikle de bitki bazlı gıdalardan daha fazla lif almanızı önererek, yeşil yapraklı sebzelerin lif açısından yoğun olduğuna vurgu yaptı.



Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
TT

Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)

Bilim insanları şizofreni ve bipolar bozukluktan muzdarip kişilerin beyin zarında Hepatit C virüsü tespit etti. Bulgular bu kişilerdeki bazı semptomlara enfeksiyonun yol açabileceğine işaret ediyor.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sorunların bazı psikiyatrik belirtileri uzun zamandır viral enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Ancak bugüne dek bu teoriyi doğrudan destekleyecek bir virüse beyinde rastlanmamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu durumun virüslerin doğrudan beyne girmeyip beyin zarını hedef almasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bulguları hakemli dergi Translational Psychiatry'de 14 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyonu olan kişilerin ölümden sonra beyinlerinden alınan koroid pleksus örneklerini, sağlıklı bireylerin beyinlerinden alınanlarla karşılaştırdı.

Koroid pleksus, sıvı dolu boşlukların yani ventriküllerin zarını oluşturan ve özellikle beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısını üreten hücre topluluğunu ifade ediyor. Daha önceki çalışmalarda beyin içinde virüs keşfedilmediği için virüslerin bulaştığı bilinen bu bölgeye odaklandılar. 

Araştırmacılar 3 binden fazla hücreyi saptayabilen bir teknolojiyi kullanarak şizofreni veya bipolar bozukluktan muzdarip kişilerden alınan örneklerde daha fazla virüs tespit etti. Ancak sadece bu kişilerin beyin zarında Hepatit C vardı. 

Ayrıca kronik Hepatit C tanısı olan bazı kişilerde virüse rastlanmadı. Bu da enfeksiyonun her zaman beyin zarına ulaşmadığını gösteriyor

Bilim insanları daha sonra yaklaşık 285 milyon kişinin sağlık verilerinin tutulduğu bir veritabanına başvurdu. Şizofreni hastalarının yüzde 3,6'sında ve bipolar bozukluğu olanların yüzde 3,9'unda Hepatit C virüsünün belgelendiği saptandı. 

Majör depresyonu olanların neredeyse yüzde 1,8'inde virüs tanısı görülürken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 0,5'ti. 

Ayrıca beyin zarında Hepatit C olan kişilerin, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölümü hipokampusunda virüse rastlanmadı. Ancak yine de virüsün varlığı, hipokampustaki gen ifadesini değiştiriyordu. Bu durum zarda meydana gelen bir enfeksiyonun, beyin fonksiyonlarını ve davranışını etkileyebileceği ihtimaline işaret ediyor.

Araştırmacılar bulguların, şizofreni veya bipolar bozukluğu olan herkesin Hepatit C enfeksiyonu olduğunu göstermediği uyarısında bulunuyor. Ancak beyin zarındaki virüsün, semptomlarla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilere virüs testi yapılması ve buna yönelik tedavi uygulanması semptomların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Enfeksiyon genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

Çalışmaya liderlik eden Sarven Sabunciyan "Bulgularımız, bazı kişilerin enfeksiyon nedeniyle psikiyatrik semptomlar yaşıyor olabileceğini gösteriyor" diyerek ekliyor:

Hepatit C enfeksiyonu tedavi edilebildiğinden, bu hastalara antiviral ilaçlar verilerek psikiyatrik semptomlarının azalmasına yardımcı olunabilir.

Independent Türkçe, Johns Hopkins Üniversitesi, Neuroscience News, Translational Psychiatry