OpenAI hacklendi: Yapay zeka teknolojisinin detayları çalındı

Şirket, bu olayı ulusal güvenliğe tehdit olarak görmediği için bildirmemiş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

OpenAI hacklendi: Yapay zeka teknolojisinin detayları çalındı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Bir hackerın yapay zeka geliştiricisi OpenAI'ın dahili mesajlaşma sistemlerine erişerek teknolojilerine dair "detayları çaldığı" ortaya çıktı.

Veri ihlali senenin başlarında gerçekleştiği halde şirket bu olayı ulusal güvenliğe tehdit olarak görmediği için bildirmeyi ya da yetkilileri bilgilendirmeyi tercih etmemiş.

Konuya yakın kaynaklar The New York Times'a, hackerin, çalışanların çevrimiçi bir forumda OpenAI'ın en yeni teknolojileri hakkındaki konuşmalarından yapay zeka teknolojilerine dair detayları çektiğini anlattı.  

Ama kaynaklar hackerın, şirketin yapay zekasını barındırdığı ve geliştirdiği sistemlere giremediğini söyledi.

OpenAI yöneticileri, olayı çalışanlarına Nisan 2023'te şirketin San Francisco ofisindeki bir toplantıda açıkladı. Yönetim kurulu da haberdar edildi.

Fakat kaynaklar gazeteye, müşterilerin veya ortakların hiçbir bilgisi çalınmadığı için yöneticilerin durumu kamuoyuyla paylaşmama kararı aldığını söyledi.

Olayın ulusal güvenliği tehdit ettiği düşünülmedi çünkü hackerin yabancı bir hükümetle bağlantısı olmayan sivil bir birey olduğuna inandılar. İddialara göre OpenAI patronları bu yüzden FBI'ı veya başka bir kolluk kuvvetini bilgilendirmedi.

The Times bu haberin bazı çalışanlarda, Çin gibi yabancı düşmanların zamanla ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye sokabilecek yapay zeka teknolojileri çalabileceğine dair kaygı yarattığını bildirdi.

Bu, OpenAI'ın güvenliği ve şirket içinde yapay zekanın risklerine dair açığa çıkan kırıkları ne kadar ciddiye aldığının sorgulanmasına da yol açtı.

İhlal sonrasında, OpenAI teknik programı müdürlerinden Leopold Aschenbrenner, yeni yapay zeka teknolojilerinin ciddi zarara neden olmaması için çalışmaya odaklanarak şirketin yönetim kuruluna bir mesaj gönderdi.

Aschenbrenner, Çin hükümetinin ve diğer yabancı düşmanların sırları çalmasını engellemek için şirketin yeterince önlem almadığını öne sürdü.

OpenAI'ın güvenliğinin, yabancı aktörler şirkete sızdığı takdirde en önemli sırların çalınmasına karşı duracak güçte olmadığını da söyledi.

Aschenbrenner sonra OpenAI'ın, şirket dışına başka bilgiler sızdırdığı için, baharda onu kovduğunu ve işten çıkarılmasında siyasi motivasyonların olduğunu iddia etti. İhlali geçenlerde bir podcastte ima etti ama olayın detayları daha öncesinde bildirilmemişti.

OpenAI sözcülerinden Liz Bourgeois The New York Times'a konuştu:

Leopold'un OpenAI'dayken dile getirdiği endişeler için minnettarız ve ayrılmasının sebebi bu değildi. Güvenilir YGZ (yapay genel zeka) üretmeye bağlılığını paylaşsak da sonradan dile getirdiği çalışmalarımıza yönelik iddialarının çoğuna katılmıyoruz.  Buna güvenliğimizi, özellikle kendisi şirkete girmeden önce ele aldığımız ve kurulumuza ilettiğimiz bu olayı tanımlama şekli de dahil.

Independent Türkçe



Netflix'in yeni dizisi kafaları karıştırdı

Dizi, süreleri 53'le 60 dakika arasında değişen 7 bölümden oluşuyor (Netflix)
Dizi, süreleri 53'le 60 dakika arasında değişen 7 bölümden oluşuyor (Netflix)
TT

Netflix'in yeni dizisi kafaları karıştırdı

Dizi, süreleri 53'le 60 dakika arasında değişen 7 bölümden oluşuyor (Netflix)
Dizi, süreleri 53'le 60 dakika arasında değişen 7 bölümden oluşuyor (Netflix)

Netflix, amigoluk dünyasının karanlık yüzünü yeni belgeseliyle ortaya serdi.

Yayın devinin izleyicileri, AMERICA'S SWEETHEARTS: Dallas Cowboys Amigo Kızları (AMERICA'S SWEETHEARTS: Dallas Cowboys Cheerleaders) adlı diziye "bağımlı" hale geldiklerini söylese de belgeselin son derece "iç karartıcı" olduğu konusunda da uyarıyor.

Yayın devinde 20 Haziran'da gösterime giren belgesel, izleyenleri NFL'deki amigo kızların dünyasına götürdü ve mavi beyaz ışıltılı üniformayı giymek için yapılan fedakarlıkları gözler önüne serdi.

Emmy ödüllü yönetmen Greg Whiteley tarafından yaratılan dizi, spor dünyasının çirkin yönlerini de ortaya koydu.

Diziyi izleyenler, zaman kaybetmeden sosyal medyaya akın etti ve fikirlerini dile getirdi. Bir kullanıcı şunları söyledi: 

Kelimenin tam anlamıyla dizinin bağımlısıyım!

Ancak diğerleri daha karamsardı. Bir izleyici yeni diziyle ilgili şöyle dedi: 

Bu belgesel şimdiye kadar izlediğim en iç karartıcı şeylerden biri.

Üçüncü bir kullanıcıysa diziyi "arka plan gürültüsü" olsun diye açtığını ama kısa sürede bağımlı hale geldiğini söyledi.

"Gerçekten şoke edici"

Diğer izleyicilerse, belgeselde bazı ponpon kızların maaşlarının ne kadar düşük olduğunu öğrenip hayrete düştüklerini ifade etti.

Dallas Cowboys ponpon kızlarına yaşanabilir bir maaş ödenmemesi için hiçbir neden yok. Dürüst olmak gerekirse, bu kadınlardan bazılarının tüm bunların yanı sıra tam zamanlı işlerinin olması gerçekten şoke edici.

Netflix, 13 yaşından küçüklere uygun olmadığını belirttiği belgeselin konusunu şöyle özetliyor:

Seçmelerden eğitim kampına ve NFL sezonuna kadar, takımda yer alma fırsatının ve hayallerinin peşinden giden Dallas Cowboys Amigo Kızları'nı takip edin.

Independent Türkçe, Daily Mail, Mirror