Yapay zekalı kolye projesi viral oldu: Alan adına 1,8 milyon dolar

Kurucu, yüksek fiyat etiketi için "Ben bunu tasarruf gibi görüyorum" dedi

Fotoğraf: (Friend/YouTube)
Fotoğraf: (Friend/YouTube)
TT

Yapay zekalı kolye projesi viral oldu: Alan adına 1,8 milyon dolar

Fotoğraf: (Friend/YouTube)
Fotoğraf: (Friend/YouTube)

Akıllı telefonlar, yapay zeka ve sosyal medya çağında bir URL'nin artık ne kadar önemi var?

Bir kolyeye yerleştirilen yapay zeka destekli dijital eşlikçinin yaratıcısı olan girişim şirketi Friend (Arkadaş) için belli ki çok önemi var.

Friend'in kurucusu Avi Schiffman, teknoloji haberleri sitesi 404 Media'ya şirketin yaklaşık 2,5 milyon dolarlık bütçesinin 1,8 milyon dolarını, giyilebilir teknolojinin web sitesi olarak hizmet vermesi için friend.com'u satın almak için harcadığını anlattı.

Schiffman gelecek sene satışa çıkması beklenen 99 dolarlık cihaz hakkında siteye "Premium alan adları (daha önceden alınmış ve tekrar satışa sunulan alan adları -çn.) pahalı ama buna değer" dedi.

"İnsanlar tüketicileri anlamıyor, ben bunu tasarruf gibi görüyorum" diye ekledi.

Pazarlamaya çok daha az para harcamak gerekecek, bu tek seferlik bir şey.

Şirkette ilgi çeken tek şey bu değil.

Friend'in tanıtım videosu X gibi sitelerde saatler içinde milyonlarca kez izlenerek hızlıca viral olmuştu.

Fragmanda, yürüyüşe çıkmaktan oyun oynamaya ve bir terasta buluşmaya kadar çeşitli etkinlikler yapan bir grup genç insan Friend'iyle etkileşime geçiyor.

karşınızda friend. hayali değil.
friend.com'dan hemen sipariş verin 

Friend, bozuk para boyutunda bir kolye ucu, kolye gibi takılarak takanların ve diğerlerinin ne dediğini dinledikten sonra sahibine karşılık olarak mesaj gönderiyor.

Şirketin sitesi "Düşüncelerini paylaş veya Friend'in duyduklarıyla ilgili dedikodu yap" diye tarif ediyor.

Friend bir süre düşünerek söyleyecek iyi bir şey bulacak. Friend'in ne söylediğini görmek için telefonuna bak.

Shiffman yakın zamanda ürün hakkında The Verge'e "Çok yardımcı, çok onaylayıcı, fikirlerinizi destekleyecek" demişti.

Aynı zamanda çok zeki, beyin fırtınası için harika bir arkadaş. İlişkileriniz hakkında, o tarz konularda konuşabilirsiniz.

Harvard terk Schiffman, kamunun dikkatini ilk kez bedava bir Covid vakası takibi sitesi yaptığında çekmişti.

Independent Türkçe



Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
TT

Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)

Bonoboların, kendi bildikleri bir şeyi karşılarındaki kişi bilmediğinde bunu fark ettiği bulundu. 

İnsanların, başkalarının ne düşündüğünü anlama becerisi sosyal yaşantıda kritik öneme sahip. Zihin teorisi denen bu özellik, farklı inanç ve bakış açılarına sahip kişileri fark ederek buna uygun davranmayı sağlıyor.

Diğer primatların da benzer bir beceriye sahip olup olmadığı uzun zamandır tartışılıyor. Daha önceki çalışmalarda bir yılan gören şempanzelerin, hayvanı fark etmeyen grup üyelerine haber verdiği saptanmıştı.

Ancak doğada bu beceriye işaret eden gözlemler yapılsa da bilim insanları, bugüne kadar kesin kanıtlara ulaşılamadığını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soru işaretini gidermek adına üç bonoboyla bir deney yürüttü ve bulgularını hakemli dergi PNAS'te dün (3 Şubat) yayımladı.

Araştırma ekibinden Luke Townrow, sırayla bonoboların karşısına geçti ve aralarına bir masa üzerinde ters çevrilmiş üç bardak kondu. 

Başka bir araştırmacı bardaklardan birinin altına üzüm gibi ödüller sakladı. Ancak Townrow, ödülü nereye koyduğunu bazı testlerde görürken, bazılarında görüşü kapatıldı. Bonobolarsa yiyeceğin hangi bardağın altına yerleştirildiğini bütün testlerde gördü.

Townrow ödülün nereye saklandığını bilse de bilmese de "Hmmm... üzüm nerede?" diyerek bardaklara kısaca göz gezdirip 10 saniye bekledi. Eğer nerede olduğunu biliyorsa bu sürenin sonunda üzümü çıkarıp karşısındaki bonoboya verdi. Bu sayede hayvanın bildiklerini paylaşması amaçlandı.

Bilim insanları, Townrow'un görüşü engellenmediğinde bonoboların oturup beklediğini gözlemledi. Ancak araştırmacıyla bardaklar arasına bariyer konduğu durumlarda bonobolar ödülün saklandığı yeri işaret etti. 

Townrow, "Çılgınca dikkatimi çekmeye çalıştıkları ve durmadan bardağı işaret ettikleri oldu çünkü gerçekten harekete geçmemi istiyorlardı ancak kontrollü bir ortam olduğu için 10 saniye beklemek zorundalardı" diyor.

Makalenin yazarlarından Christopher Krupenye, bulgular hakkında şöyle diyor:

Bu, birinin kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark edince gerçekten harekete geçebileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmadaki hayvanlar, insanların olduğu ortamlarda yetiştirildiğinden, bulgular bütün bonobolar için geçerli olmayabilir.

Yine de uzmanlar, üç bonoboda bu becerinin tespit edilmesinin, biyolojilerinde ve büyük olasılıkla insanlarla paylaştıkları ortak atalarda da böyle bir potansiyel olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Çalışmada yer almayan bilim insanları bulguların "kıymetli" olduğunu ancak daha fazla hayvanla deneyler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni çalışma ve şempanzelerin, tehlikeli yılanları grup üyelerine haber vermesi gibi bulgular, zihin teorisinin insanlara has bir özellik olmadığı düşüncesine katkı sunuyor.

Independent Türkçe, New Scientist, NPR, PNAS