Fontaines D.C., Filistin'le dayanışmak için İstanbul konserini iptal etti

İrlandalı post-punk grubu 20 Ağustos'ta Zorlu PSM'de sahne alacaktı

Fontaines D.C. (AFP)
Fontaines D.C. (AFP)
TT

Fontaines D.C., Filistin'le dayanışmak için İstanbul konserini iptal etti

Fontaines D.C. (AFP)
Fontaines D.C. (AFP)

Fontaines D.C. Filistin halkıyla dayanışmak için İstanbul'da yapılacak konserini iptal etti.

Grian Chatten (vokal), Carlos O'Connell (gitar), Tom Coll (bateri), Conor Deegan III (bas) ve Conor Curl'den (gitar) oluşan 5 kişilik İrlandalı post-punk grubu duyuruyu perşembe günü (1 Ağustos) Instagram hikayesinde paylaştı.

Açıklama "Türkiye'deki tüm harika hayranlarımıza" diye başladı.

Filistinli sanatçılar ve insan hakları aktivistleriyle iletişimimiz doğrultusunda 20 Ağustos Salı günü İstanbul'da, Zorlu PSM'deki konserimizi iptal etmeye karar verdik. En büyük Filistin koalisyonu önderliğindeki küresel Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketi sanatçılara, Zorlu Holding, Uluslararası Adalet Divanı'nın da artık bir soykırım olarak kabul ettiği eylemi sürdüren İsrail'e enerji tedarikinden tamamen vazgeçene dek Zorlu PSM'de çalmayı reddetmeleri için çağrıda bulunmuştu

Şöyle devam etti:

Güzel İstanbul'u ziyaret edip orada sahne almak için sabırsızlanıyorduk fakat bu koşullarda görüşlerimizde net olmalıyız ve Filistin halkıyla dayanışmaya öncelik vermeliyiz. Mümkün olan en kısa sürede Türkiye'de çalmaya söz veriyoruz.   

Tam bilet iadelerinin satın alma noktalarından yapılabileceğini belirttiler.

Mayısta birçok sanatçı benzer bir şekilde Latitude Festivali'ni Barclays sponsorluğu yüzünden boykot etmişti. İsrail'le ticaret yapan silah şirketlerine yatırımlarını artırdığı iddia edilen İngiliz banka, müzik etkinliklerine sponsor olarak "sanatla aklama" yoluyla itibarını temizlemeye çalışmakla suçlanmıştı.

Fontaines D.C. halen Avrupa'da turnede ve 24 Ağustos'ta Birleşik Krallık (BK) Reading Festivali ve 25 Ağustos Leeds Festivali dahil olmak üzere çeşitli müzik festivallerinde sahne alıyor.

I Love You müzik grubu, dünya turnesiyle destekleyeceği yeni 11 parçalı albümü Romance'i 23 Ağustos'ta yayımlamaya hazırlanıyor.

Grup 20 Eylül'de Vaşington'un Seattle kentinde başlayarak, 20 konserlik bir ABD ve Kanada turnesine çıkacak. San Francisco, Kaliforniya, Englewood, Colorado, Omaha, Nebraska, Toronto, Ontario, Boston, Massachusetts ve Vaşington D.C.'ye uğrayarak 10 Ekim'de Pennslyvania'nın Philadelphia kentinde turneyi tamamlayacaklar.

Bir aylık aradan sonra 20 Kasım'da BK ve İrlanda'ya dönerek Wolverhampton, Londra, Cardiff, Plymouth, Nottingham, Manchester, Leeds, Glasgow ve Dublin'e uğrayacaklar.

Grubun ilk üç albümünün prodüksiyonunu yaparak Fontaines D.C.'ye ayrılmaz bir şekilde bağlanan müzik prodüktörü Dan Carey, 2023'te The Independent'la bir röportajda, grubun 2019'daki "kolay ve heyecan verici" çıkış albümü Dogrel'i kaydetmek üzerine konuşmuştu.

"Çok ani ve saftı" demiş ve eklemişti:

Başta, hiçbir beklenti olmamasından gelen bir tür korkusuzluk vardı.

Fontaines D.C. daha sonra A Hero's Death (2020) ve Skinty Fia'yı (2022) yayımladı.

Romance 23 Ağustos'ta çıkacak.
 

Independent Türkçe



"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
TT

"Olağanüstü" fosiller, bugüne kadar uçan en büyük hayvan hakkındaki soruyu yanıtladı

Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)
Bilim insanları teruzor türlerinin farklı şekillerde uçtuğunu ortaya çıkardı (Terryl Whitlatch)

Bilim insanları, çok nadir teruzor fosilleri sayesinde bu devasa canlıların nasıl uçtuğu sorusunu nihayet yanıtladı.

Dinozorlar Çağı'nda göklerin hakimi olan teruzorların boyu geniş bir yelpazede değişiyordu. 66 milyon yıl önce yeryüzünden silinen bu canlıların Azhdarchidae familyası, bugüne kadar uçan en büyük hayvanları içeriyodu. 

10 metreyi aşan kanat boyları olan bu teruzorların boyu, yerdeyken zürafalara yakındı. Peki bu devasa hayvanlar nasıl uçuyordu?

Bugüne kadar iyi korunmuş pek fosil bulunamadığı için bu soruya net bir yanıt vermek mümkün olmamıştı. 

Michigan Üniversitesi'nden paleontolog Kierstin Rosenbach "Teruzor kemikleri içi boş olduğu için çok kırılgan ve korunsalar bile krep gibi dümdüz halde olma olasılıkları daha yüksek" diyor.

Rosenbach ve ekip arkadaşları, 2007'de Ürdün'de bulunan "olağanüstü" kanat fosillerini gelişmiş bilgisayarlı tomografi taramalarıyla analiz etti. 72 milyon ila 66 milyon yıllık kemiklerin iç kısmının korunmakla kalmayıp taramalarda da görünmesi ekibi heyecanlandırdı. 

Bulgularını Journal of Vertebrate Paleontology adlı hakemli dergide 5 Eylül Perşembe günü yayımlayan araştırmacılar, teruzorların iki farklı şekilde uçtuğu sonucuna vardı: Bazıları kanatlarını çırparak uçarken, diğerleri günümüz akbabaları gibi süzülüyordu.

Fosillerden biri Azhdarchidae familyasından Arambourgiania philadelphiae türüne aitti. 10 metreye yakın kanat boyu olduğunu doğrulayan yeni araştırmada, humerus kemiğinin iç kısmında yukarı-aşağı spiraller halinde çıkıntılar görüldü. 

Akbabaların kanat kemiklerindeki yapıya benzeyen bu çıkıntıların, havada süzülen hayvanın bükülmeden uçmasını sağladığı düşünülüyor.

Diğer fosillerse daha önce bilinmeyen bir türe aitti. Inabtanin alarabia adı verilen hayvanın kanat boyu 2 metre civarındaydı.

Kanat kemiklerinin iç kısmındaysa çapraz yapılar vardı. Günümüzün kanat çırpan kuşlarında da bu yapının görüldüğünü söyleyen ekip, Inabtanin'in bu şekilde uçtuğu sonucuna vardı. 

Çapraz destek mekanizmasını görmenin şaşırtıcı bir şey olmadığını söyleyen Rosenbach ekliyor:

Arambourgiania'daki çıkıntılarsa kesinlikle beklenmedikti, ilk başta ne gördüğümüzden emin değildik! 

Araştırmacılar, teruzorlara ait yeterince kemik kalıntısı bulunmadığı için hangi uçuş türünün önce ortaya çıktığını bilmenin zor olduğunu söylüyor. 

Öte yandan kuş ve yarasa gibi omurgalılarda kanat çırpmanın daha yaygın olduğunu belirten Rosenbach ekliyor:

Bu yüzden kanat çırparak uçmanın standart durum olduğunu ve belirli bir ortamda (bu durumda açık okyanusta) teruzor popülasyonu açısından avantaj sağlaması halinde süzülme davranışının daha sonra evrimleşmiş olabileceğini düşünüyorum.

Ekip, teruzor kemiklerini inceleyerek uçma davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.

Independent Türkçe, Popular Science, Cosmos Magazine, Journal of Vertebrate Paleontology