İran'da ahlak polisini soyunarak protesto etmişti: Ahoo Deryaei'nin hayatı tehlikede

İranlı insan hakları aktivisti Masih Alinejad, gerçekleştirdiği protesto eylemi sonrası tutuklanan ve psikiyatri hastanesine sevk edilen Ahoo Deryaei'nın hayatının tehlikede olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X
TT

İran'da ahlak polisini soyunarak protesto etmişti: Ahoo Deryaei'nin hayatı tehlikede

Fotoğraf: X
Fotoğraf: X

Alinejad sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Tahran Bilim ve Araştırma Üniversitesi'nde ahlak polisinin tacizine karşı kıyafetlerini çıkararak protesto düzenleyen öğrenci Ahoo Daryaei'nin yakınlarının kendisiyle yeni bilgiler ve fotoğraflar paylaştığını açıkladı.

Alinejad; resmi adı Mahla olan Deryai'nin arkadaşlarının ve yakınlarının ona Ahoo dediğini belirterek, genç kadının "zorlamayı kabul etmeyen inanılmaz derecede cesur bir kadın" olduğunu anlattığını belirtti.

Ahoo Daryaei'nin iki küçük çocuğu olduğunu ve kocasından ayrıldığını anlatan Alinejad; şu bilgileri paylaştı:

Yakın bir arkadaşı, Ahoo'nun kendisi ve çocuklarının çok sayıda video ve fotoğrafını paylaştığı Instagram hesabının yetkililerce devre dışı bırakıldığını, bunun onun sadece zihinsel açıdan sağlıklı olmakla kalmadığını, aynı zamanda neşe ve canlılık dolu canlı, cesur bir kadın olduğunu da açıkça gösterdiğini ekledi. Bu kaynak, Ahoo'nun resimlerini gönderirken şunları vurguluyor: 'Olağanüstü zeki olması ve en yüksek notları almasının yanı sıra, okul ve sınıf arkadaşları arasında baskıya meydan okuma -cesareti ve kararlılığıyla tanınıyordu. Haklarını hem okulda hem de üniversitede tacizci ve zorbalara karşı pek çok kez savundu.

Ahoo Deryaei’nin İran Psikiyatri Hastanesi’ne sevk edildiğini hatırlatan Alinejad, genç kadının hayatının risk altında olduğunu ve genç kadının ilaçlarla deliliğin eşine getirilmeye çalışıldığını öne sürdü:

Burada güvenliği ve sağlığıyla ilgili önemli kaygılar sürüyor. Hastanedeki atmosfer, onun gelişinden bu yana çok yüksek güvenlikli bir hal aldı. Güvenlik güçleri onu acil serviste kendisine ayrılan bir bölümde tecrit etti ve hastane personelinin bile erişimine izin vermedi. Dün hastanedeki bilgi sahibi bir kaynak, personelin ilk gözlemlerinin Ahoo'nun zihinsel olarak sağlıklı olduğunu gösterdiğini söyledi. Ancak ilk muayenesinin ardından odasına yalnızca hastane dışından güvenlik kuruluşlarına bağlı doktorların girmesine izin verildi. Bu kaynağa göre, yetkililer onu bilinmeyen haplar ve enjeksiyonlarla deliliğin eşiğine getirmeyi amaçlıyor. Hastaneden kaçma girişiminde bulunmuş ancak başarısız olmuş. 

Alenijad "Ahoo Deryaei'nin sesi olun. Hayatı tehlikede" dedi.

Independent Türkçe

 



Beynin "İsveç çakısının" hafıza üzerindeki rolü ortaya kondu

Bilim insanları sadece nöronların anıları sakladığını düşünüyordu (Pixabay)
Bilim insanları sadece nöronların anıları sakladığını düşünüyordu (Pixabay)
TT

Beynin "İsveç çakısının" hafıza üzerindeki rolü ortaya kondu

Bilim insanları sadece nöronların anıları sakladığını düşünüyordu (Pixabay)
Bilim insanları sadece nöronların anıları sakladığını düşünüyordu (Pixabay)

Beyindeki yıldız şeklindeki hücrelerin anıların işlenip depolanmasında önemli bir rol oynadığı öne sürüldü.

Bilim insanları uzun zamandır anıların sadece nöronlarda saklandığını düşünüyordu. Nöronlar dışındaki beyin hücrelerinin destekleyici rollere sahip olduğu varsayılırken, son yıllarda bu düşünce değişiyor.

Hakemli dergi Nature'da dün (6 Kasım) yayımlanan makalede astrosit denen yıldız şeklindeki hücrelerin hafıza açısından nasıl bir görev üstlendiği araştırıldı.

Nöronlara destek sağlamaktan kan-beyin bariyerini oluşturmaya kadar çok sayıda kritik işi yerine getiren astrositler "beynin İsveç çakısı" diye de biliniyor.

Yeni araştırmayı yürüten ekip fareler üzerinde yaptıkları deneylerde öğrenmeyle ilişkili astrosit hücrelerini inceledi. 

LLA denen bu hücrelerin bir kısmının öğrenme deneyimi sırasında aktive olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar ayrıca farklı bir ortamda yeniden aktive edilen bu hücrelerin anıların hatırlanmasını teşvik ettiğini kaydetti.

Bunun yanı sıra öğrenme deneyimiyle aktive olan LAA'ların, NFIA adlı gen tarafından ifade edilen bir proteini yüksek seviyede tuttuğu bulundu. Bu proteinin üretiminin engellenmesi, sözkonusu öğrenme deneyimine ilişkin anıların da hatırlanmasını engelledi.

Bu durum, astrositlerin anıların hem depolanması hem de hatırlanmasında rol oynadığına işaret ediyor.

Ancak araştırmacılar anıların depolanmasındaki rolünün net olmadığını ifade ediyor. Makalenin başyazarı Benjamin Deneen, "Astrositlerin hafızanın geri çağrılmasında rol oynadığı artık açık" diyerek ekliyor: 

Anıları gerçekten depoluyorlar mı yoksa geri çağırmada bir kanal görevi mi görüyorlar, bu henüz bilinmiyor. Belki de hücresel düzeyde astrositler ve nöronlar arasında bir 'indeksleme' vardır; bir nöron hafıza 'bilgisini' yakınındaki bir dizi LAA'ya dağıtıyor olabilir.

Yine de yeni çalışma hem nöronlar dışındaki beyin hücrelerinin önemini vurguluyor hem de hafızanın nasıl çalıştığını anlamaya katkı sağlıyor.

Bulguların insanlar için geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak bunun doğrulanması durumunda Alzheimer gibi hafızayla ilgili hastalıklar da daha iyi anlaşılabilir. 

Independent Türkçe, Popular Science, Science Blog, Nature