Bilim insanları atık yağdan biyodizel üretiminde çok daha ucuz ve kolay bir yöntem keşfetti.
İklim kriziyle mücadelede ulaşım sektörünün karbon ayak izini azaltma yolunda elektrikli araçlar öne çıkarken, gemilerden kamyonlara pek çok taşıt dizel kullanmaya devam ediyor.
Dizel yakıtları daha çevre dostu hale getirmek için atık yemeklik yağlardan biyodizel üretimine başvuruluyor. Ancak bu sürecin çok zahmetli olması ve yüksek enerji gerektirmesi geniş çapta benimsenmesinin önüne geçiyor.
Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz kampüsünden kimyagerler, bu sorunların üstesinden gelmek adına sodyum tetrametoksiborat kimyasalını içeren yeni bir yöntem geliştirdi.
Yağla reaksiyona girerek biyodizel üretiminde gereken maddeyi ortaya çıkaran bu kimyasal, bu sürecin yan ürünleriyle biyoyakıtı kolayca ayırmasıyla öne çıkıyor.
Energy & Fuels adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmaya göre 40 derece gibi düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilen reaksiyon bir saat içinde biyodizel üretiyor. Araştırmacılar bu sayede enerji ve para tasarrufu yapıldığını söylüyor.
Ayrıca ortaya çıkan yan ürünlerden birinin de süreçteki en pahalı bileşeni yeniden üretmede kullanılabildiğini ifade ediyorlar.
Makalenin başyazarı Kevin Lofgren, "Bu yeni yöntem basit ve uygun fiyatlı olduğu için özel. Başlangıç malzemesini yeniden üretebilme avantajına sahip" diyerek ekliyor:
Zaten düşük olan maliyeti onu diğerleriyle yarışır hale getirmeye yetiyor. Ancak en pahalı bileşeni bir kez satın alıp sonra yeniden üretebilirseniz, uzun vadede daha uygun maliyetli olacaktır.
Bilim insanları ayrıca bu yöntemin bitkisel yağın neredeyse yüzde 85'ini yakıta dönüştürdüğünü belirtiyor.
Ancak yakıtın su oranının kabul edilebilir seviyeden biraz yüksek olması halihazırda sorun teşkil ediyor. Çalışmalarına devam eden ekip bu sorunu çözmeyi umuyor.
Makalenin ortak yazarı Scott Oliver, herkesin enerjiye ihtiyaç duyduğunu söyleyerek ekliyor:
Bu gerçekten bir etki yaratabilir. Oda sıcaklığının biraz üzerinde yapılabilen bu işlem, tekrar kullanılmaya da uygun. Rafineriye gerek yok; bu yöntemi muhtemelen bir çiftlikte de uygulayabilirsiniz.
Independent Türkçe, Interesting Engineering, Phys.org, Energy & Fuels