Jay-Z'nin avukatından yeni savunma: Tecavüz suçlaması için geç kalındı

Rapçinin avukatının yeni çabaları, bir yargıcın davacının isimsizliğinin kaldırılması girişimlerini reddetmesinin ardından geliyor

2015'te Sean "Diddy" Combs'la Jay-Z (AP)
2015'te Sean "Diddy" Combs'la Jay-Z (AP)
TT

Jay-Z'nin avukatından yeni savunma: Tecavüz suçlaması için geç kalındı

2015'te Sean "Diddy" Combs'la Jay-Z (AP)
2015'te Sean "Diddy" Combs'la Jay-Z (AP)

Jay-Z, bir yargıcın davanın düşürülmesi talebini reddetmesinden birkaç gün sonra kendisine yöneltilen tecavüz suçlamalarıyla boğuşmayı sürdürüyor.

New York'ta görevli federal yargıç Analisa Torres, perşembe günü (26 Aralık), 13 yaşındayken rapçiler Jay-Z ve Sean "Diddy" Combs tarafından tecavüze uğradığını iddia eden Alabamalı kadının, davasını isimsiz bir şekilde sürdürebileceğine karar vermişti.

Yargıç, gerçek adı Shawn Carter olan Jay-Z'nin avukatını, davacının avukatına karşı hırçın hareketleri ve "kışkırtıcı bir dil" diye nitelediği ifadeler nedeniyle de kınamıştı.

Deadline, Jay-Z ve avukatı Alex Spiro'nun bugünlerde, davada Jane Doe (İngilizcede adı bilinmeyen veya açıklanmayan kadınlara verilen temsili isim -çn.) diye geçen davacının "en geç Ağustos 2021'de" dava açma hakkını kaybettiğini öne sürerek iddiaların zaman çizelgesi açısına daha fazla karşı çıktığını bildiriyor.

Spiro, pazartesi günü (30 Aralık) Yargıç Torres'a gönderdiği iki sayfalık mektupta "Yasaya (Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet Yasası, GMV) ilişkin herhangi bir geçerli iddianın, New York Çocuk Mağdurları Yasası (CVA) altında zaman aşımına uğradığını, bunun da davacının GMV Yasası kapsamındaki suçlamasını geçersiz kıldığını" savundu.

Spiro, CVA'in 2019'da 30 aylık ek bir süreyle değiştirildiğini belirterek şöyle devam etti:

Ancak bu bölgedeki mahkemeler, CVA'in hayata geçirilme süresinin GMV Yasası'nın çakışan ve uzatılmış süresinden önce geldiğini kabul etmiştir.

Spiro, Jane Doe ve avukatı Tony Buzbee'nin davayı açmakta üç yıl geç kaldığını ileri sürdü.

Yeniden düzenlenen davada, Jane Doe'nun, kendisini MTV Müzik Ödülleri'ne götüren limuzin şoförüyle orada arkadaş olduktan sonra törenin ardından yapılan bir partide Jay-Z ve Combs tarafından tecavüze uğradığı iddia ediliyor.

Jane Doe, Rochester'daki evinin penceresinden gizlice çıktıktan sonra artık hayatta olmayan bir arkadaşının arabasına binerek New York'a gittiğini öne sürmüştü.

Jane Doe, iddia edilen tecavüzün ardından evden kaçtığını ve yakındaki bir benzin istasyonundan babasını arayarak gelip kendisini almasını istediğini iddia etmişti. Babası, Rochester'dan New York'a kızını almaya gittiğini hatırlamadığını belirtmişti.

Spiro, daha önce kadının iddiasını "imkansız bir zaman çizelgesine" ve "U şeklinde bir garaj girişine sahip büyük beyaz bir konut" diye tarif ettiği, var olmayan bir konuma dayandırdığını söylemişti.

16 Aralık Pazartesi günü basın toplantısında konuşan Spiro, gazetecilere "Bu hikaye yalnızca bir yalan ve gerçekdışı değil, kanıtlanabilecek ve gösterilebilecek şekilde yanlış" demişti.

Bu olay hiçbir zaman yaşanmadı.

Torres, geçen haftaki kararında, üç haftadan daha kısa bir süredir davada olan Spiro'nun "Davacının avukatının karakterini zedelemeye çalışan ve çoğu bu davanın sözde 'aciliyetini' vurgulayan bir dizi mektup ve dilekçe" sunduğunu yazmıştı.

Jay-Z'ye yasal soyadıyla hitap eden yargıç şunları eklemişti:

Carter'ın avukatının durmaksızın kışkırtıcı bir dil ve kişiye yönelik saldırılar içeren hırçın dilekçeler sunması uygunsuz, adli kaynakların israfı ve müvekkiline fayda sağlaması mümkün olmayan bir taktik. Mahkeme, yalnızca avukat talep ediyor diye yargı sürecini hızlandırmayacak.

The Independent cevap hakkı için Spiro'yla iletişime geçse de henüz yanıt alamadı.

Herhangi bir cinsel saldırıya uğramanız halinde Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Alo 183 hattından ve Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden destek isteyebilirsiniz.

Independent Türkçe



İtalya’da bebek kutusu faciası: Alarm çalışmadı, bir aylık bebek öldü

İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
TT

İtalya’da bebek kutusu faciası: Alarm çalışmadı, bir aylık bebek öldü

İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)

İtalya'da terk edilen bebeklere ayrılan bir kutuda ceset bulundu.

Ülkenin güneyindeki Pulya bölgesinde yer alan Bari kentinde perşembe günü yaşanan olayda, kutunun içindeki bir aylık bebek ölü bulundu.

San Giovanni Battista kilisesinin rahibi Antonio Ruccia, İtalyan medyasına yaptığı açıklamada, beşik işlevi gören kutuya bir bebek bırakıldığında normalde alarmın devreye girmesi gerektiğini söylüyor. 

Rahip, olay sırasında Roma'da olduğunu ve cep telefonuna uyarı gelmediğini belirtiyor.

Ölü çocuk, bir cenaze evi işletmecisi tarafından bulundu. Bu kişi hemen Ruccia'yla iletişime geçti, rahip de polise haber verdi. 

İtalya'nın dört bir yanında bulunan bebek kutuları, kadınların bakamadığı çocuklarını kilise ve hastanelerdeki özel beşiklere bırakmasını sağlıyor. 

Bu beşiklerde bir ısıtma sistemi bulunuyor ve birinin kutuya çocuk bırakması durumunda ilgili kişilere cep telefonları üzerinden uyarı gönderiliyor. 

Ancak polis, ısıtma sisteminin çalışıp çalışmadığının ya da bebeğin beşiğe bırakıldığında canlı olup olmadığının tespit edilemediğini bildiriyor. Bebeğin nasıl öldüğü, otopsinin ardından netleşecek. 

Kilise avlusundaki beşiğe en son Aralık 2023'te bebek bırakılmıştı. Bebeğe daha sonra Maria Grazia adı verilmişti. Rahip Ruccia, bu tür olayların yargılanmaması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı: 

Bebeğinize bakamayacağınızı fark etmenin ardındaki acıyı kimse tahmin edemez.

Tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan bu uygulama, 2006'da yürürlüğe konan bir mevzuatla yenilenmişti. Buna göre kadınlara, doğum belgesinde adlarını belirtmeden doğum yapma ve bakamadıkları bebeklerini herhangi bir ceza almadan hastane ya da kiliselere bırakma izni verilmişti. 

Independent Türkçe, CNN, NDTV