Birleşik Krallık'ta sahte yorumlar yasaklandı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Birleşik Krallık'ta sahte yorumlar yasaklandı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Birleşik Krallık'ta çevrimiçi alışveriş yapanlar için sahte yorum ve gizli ücret yasağı bugün yürürlüğe girdi.

İşletmelerin yönetim ve rezervasyon ücretlerini mal ve hizmetlerin ön maliyetine dahil etmeleri gerektiğinden, tüketiciler artık daha şeffaf fiyatlandırmalar görecek.

Ancak yasa, havayolu koltuk seçimi veya bagaj yükseltmeleri gibi isteğe bağlı ekstraların ilk fiyat gösterimine dahil edilmesini zorunlu hale getirmiyor.

Yeni yasanın kilit unsurlarından biri de yaygın sahte yorum sorununa odaklanıyor.

Çevrimiçi platformlar artık sahte yorumların yayımlanmasını kanunen önlemek ve mevcut sahte yorumları kaldıracak tedbirler almakla yükümlü.

asdefrty
Sahte yorumlar yeni tüketici kanunları kapsamında yasaklandı (AP)

Bu hamle, tüketicilere ürün ve hizmetler hakkında daha gerçekçi bilgiler sunmayı ve çevrimiçi pazar yerlerine daha fazla güven duyulmasını sağlamayı amaçlıyor.

Tüketicilerin gizli ücretlere yılda toplam 2,2 milyar sterlin (yaklaşık 100 milyar TL) harcadığını tahmin eden İş ve Ticaret Bakanlığı, daha önce açıklanmayan bu ücretlerin önemli etkisinin altını çiziyor.

Yeni mevzuat tüm ek masrafları kapsamasa da çevrimiçi işlemlerde daha fazla şeffaflık ve adalete yönelik bir adımı temsil ediyor.

Rekabet ve piyasalardan sorumlu bakan yardımcısı Justin Madders şunları söyledi:

Bugünden itibaren tüketiciler sahte yorumlara ve abartılı fiyatlandırmalara karşı korunduklarını bilerek güvenle alışveriş yapabilecek. Bu değişiklikler tüketicilere zor kazandıkları paraları üzerinde daha fazla güç ve kontrol sağlayacak ve aynı zamanda uyumlu işletmelerin altını oyan kötü aktörleri caydırarak eşit bir oyun alanı oluşturacak.

Sözkonusu tedbirler geçen yıl parlamentonun onayladığı Dijital Piyasalar, Rekabet ve Tüketiciler Yasa Tasarısı kapsamında.

Independent Türkçe



Adolescence ekibinin yeni projesi belli oldu

Fotoğraf: BBC
Fotoğraf: BBC
TT

Adolescence ekibinin yeni projesi belli oldu

Fotoğraf: BBC
Fotoğraf: BBC

Netflix'in hit dizisi Adolescence'ın arkasındaki yapım ekibi, bugüne kadarki en kasvetli savaş filmlerinden birini yeni bir diziye uyarladıklarını duyurdu.

Genellikle bugüne kadar yapılmış en acıklı filmlerden biri sayılan Threads ilk kez 23 Eylül 1984'te, Soğuk Savaş'ın doruk noktasında, nükleer gerilimin bugünkü kadar yaygın bir tartışma konusu olduğu dönemde BBC Two'da yayımlanmıştı.

The Bodyguard'ın yönetmeni Mick Jackson ve Kerkenez'in (Kes) senaristi Barry Hines'ın BBC TV için çektiği filmde Jackson, nükleer bir saldırı ve serpintilerinin bilimsel sonuçlarına odaklanmak istemişti.

Film, Sovyetler Birliği'nin İran'ı istila etmesinin ardından Birleşik Devletler'le yaşadığı çatışma etrafında dönse de ağırlıklı olarak İngiltere'nin Sheffield kentindeki bir çiftin yaşamına ve savaşın bölgeyi nasıl harap ettiğine odaklanıyor.

Bu dehşet verici film, Adolescence, İşte İngiltere Bu (This is England) ve The Virtues'la tanınan Sheffield merkezli yapım şirketi Warp Films tarafından bir drama dizisine dönüştürülüyor.

Warp CEO'su Mark Hervert yaptığı açıklamada Threads'in, "nükleer çatışmanın sıradan insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerini hayal eden" "gözüpek ve dürüst bir drama" olduğunu söyledi.

sdfgrthy
(BBC/Nine Network/Western-World Television)

Hervert sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu hikaye, izleyicilerle derin bağlar kuran güçlü ve ayakları yere basan anlatılar sunma anlayışımızla mükemmel bir uyum içinde. Bu klasik filmi bir dizi olarak yeniden tasarlamak, bize modern geçerliliğini keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Warp CCO'su ve yönetici yapımcı Emily Feller da bu düşünceleri destekleyerek "Bu uyarlama, günümüz dünyasının ışığında yeni yorumlar ortaya çıkarmamıza olanak tanıyacak" dedi.

Direnç ve bağlılığın en zorlu zamanlarda bile nasıl umut verebileceğini vurgulamayı hayal ediyoruz. Bu mercek altında bu inanılmaz filmin uyarlaması, o zaman ve şimdi için önemini yeniden irdeleyerek modern bir izleyici kitlesiyle etkileşim kurmamızı sağlayabilir.

yhu67ı8
(Soldan sağa) Jamie Miller rolünde Owen Cooper, Eddie Miller rolünde Stephen Graham, Adolescence'ta (Netflix)

Nükleer kışın gerçekte neye benzeyeceğini tasvir eden ilk film olan Threads, sadece 400 bin sterlinlik (yaklaşık 20 milyon TL) bir bütçeye sahip olmasına rağmen nükleer savaşın sonuçları ve yaratacağı yıkım hakkında tavizsiz ve acımasız biçimde kasvetli bir bakış sunuyor. O zamandan bu yana hem eleştirmenler hem de izleyiciler tarafından büyük övgüyle karşılanan film, Rotten Tomatoes'da yüzde 100 oy oranına sahip.

İlk yayımlandığı tarihten bu yana BBC TV'de sadece üç kez gösterilen film, en son 40. yıldönümü sebebiyle 9 Ekim'de ekranlara gelmişti.

Independent Türkçe