Bilim insanları karbon açısından zengin asteroitlerin neden Dünya'ya beklenenden çok daha az sayıda düştüğünü tespit etti. Yeni çalışma, yaşamı başlatan maddelerin gezegene nasıl geldiğine de ışık tutma potansiyeli taşıyor.
Karbon açısından zengin asteroitler, yaşamın yapı taşları olan amino asitleri ve suyu yüksek miktarda barındırıyor. Bilim insanları bu nedenle Dünya'daki yaşamın ortaya çıkmasında kilit rol oynadıklarını düşünüyor.
Ancak bu meteoritlerin örneklerine yeryüzünde çok az rastlanması çalışmaların önünde engel teşkil ediyor. Meteorit, atmosferden geçerek yere ulaşan göktaşlarını ifade ediyor.
Çoğu meteorit, Mars'la Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'ndan ayrılıp Güneş Sistemi'nin iç kısmına yolculuk yaparak Dünya'ya ulaşıyor. Bugüne kadar yapılan hesaplamalara göre atmosfere giren göktaşlarının neredeyse yarısının karbon zengini olması gerekiyor.
Ancak bilim insanları bulunan meteoritlerin sadece yüzde 4'ünün bu türden olduğunu söylüyor.
Paris Gözlemevi'nden Dr. Patrick Shober liderliğindeki araştırma ekibi bunun nedenini bulmak için 7 bin 982 meteorit yörüngesini ve 540 potansiyel meteorit düşüşünü analiz etti.
Hakemli dergi Nature Astronomy'de dün (14 Nisan) yayımlanan bulgulara göre karbon zengini asteroitler, atmosfere ulaşmadan Güneş'in ısısıyla parçalanıyor.
Daha önce bu cisimlerin atmosfere girerken parçalandığı için yeryüzünde nadir bulunduğu düşünülüyordu. Ancak yeni çalışma atmosferde bir ateş topuna bile dönüşemeyecek kadar küçük parçalara ayrıldıklarına işaret ediyor.
Curtin Üniversitesi'nden makalenin ortak yazarı Dr. Hadrien Devillepoix, "Uzun zamandır zayıf, karbon zengini maddelerin atmosfere girişte sağ çıkamadığından şüpheleniyorduk" diyerek ekliyor:
Bu araştırma, bu meteoroitlerin çoğunun o kadar ileriye gidemediğini, Güneş'in yakınından geçerken tekrar tekrar ısıtıldıkları için parçalandıklarını gösterdi.
Araştırmacılar bu asteroitlerin içindeki uçucu madde seviyesinden dolayı Güneş'ten bu kadar etkilendiğini tahmin ediyor. Yıldıza yakın tek bir geçişte başlarına muhtemelen bir şey gelmese de birkaç seferden sonra parçalanmaya başlıyorlar. Ardından Dünya atmosferi de yeryüzüne ulaşmalarını epey zorlaştırıyor.
Dr. Devillepoix asteroit kalıntılarının parçalandıktan sonra da toz halinde Dünya atmosferine çarptığını belirtiyor. Taşıdıkları suyun atmosferde emilerek yağmur halinde düştüğünü ancak amino asitlerin de çarpışmadan sağ çıkıp çıkmadığının bilinmediğini söylüyor.
Bilim insanları atmosferden hangi cisimlerin neden ve nasıl geçtiğini anlamanın, erken Güneş Sistemi ve Dünya'da yaşamı mümkün kılan koşulların nasıl oluştuğuna dair daha net bir resim çizmeye katkı sağlayacağını söylüyor.
Independent Türkçe, IFLScience, BBC Science Focus, Nature Astronomy