28 Eylül 1982 sabahı, Şikago'da yaşayan 12 yaşındaki Mary Kellerman boğaz ağrısından şikayetçiydi. Bunun üzerine ailesi, ona soğuk algınlığı, öksürük, nezle, baş ağrısı ve grip semptomlarını hafifletmek için kullanılan Tylenol'dan bir tablet verdi. Kız çocuğu birkaç saat sonra hayatını kaybetti. Kellerman, Şikago metropol bölgesinde siyanürle zehirlenmiş Tylenol kapsüllerini içtikten sonra kısa süre içerisinde hayatını kaybeden en az 7 kişiden ilkiydi.
Tylenol'a kim siyanür kattı?
Aradan geçen 40 yılı aşkın sürenin ardından hâlâ bu ilaçlara nasıl ve kim tarafından zehir katıldığı bilinmiyor. Olay, ülke genelinde büyük bir panik yaratmış ve ilaçların geri çağrılmasına yol açmıştı. İnsanların şifa bulmak için aldığı bir ilacın ölümcül olabileceği fikri toplumda derin bir korku bırakmıştı.
O günden beri baş şüpheli konumunda olan James W. Lewis ise, 26 Mayıs'ta Netflix'te yayına giren Çözülemeyen Vaka: Tylenol Cinayetleri (Cold Case: The Tylenol Murders) belgeselinde, kendisinin bu cinayetlerle bağlantısının olmadığını anlatıyor. Üç bölümden oluşan yapım dönemin gazetecileri, eski emniyet yetkilileri ve kurbanların yakınlarıyla yapılan röportajlarla davayı tüm yönleriyle ele alıyor.
Yönetmenliğini Yotam Guendelman ve Ari Pines'ın üstlendiği bu üç bölümlük belgesel, tüm ülkeyi dehşete sürükleyen ölümleri ve sonrasında yaşananları yeniden mercek altına alıyor. O dönem Johnson & Johnson firmasının, siyanürlü Tylenol olayının ardından hızlıca harekete geçerek, günümüzde standart hale gelen güvenlik bantlarını geliştirmesine de öncülük eden bu kriz, ABD tarihinin en büyük ve halen çözülememiş soruşturmalarından biri olarak kayıtlara geçmişti.
Üretim tesislerinde yaşanan bir hata mı?
Dijital platformda dün yayına giren belgesel öncesi Variety'ye konuşan Guendelman ve Pines, davanın bilinmeyen detaylarını izleyicilerle buluşturduklarını söylüyor.
Belgesel, FBI ve polis yetkilileriyle yapılan röportajlarla birlikte, zehirli Tylenol şişelerinin mağaza raflarına nasıl ulaştığını da araştırıyor: Kapsüller bilinçli olarak mı siyanürle karıştırıldı, yoksa Johnson & Johnson'ın üretim tesislerinde yaşanan bir hata mıydı?
Guendelman ve Pines, daha önce yönettikleri Shadow of Truth adlı belgeseldeki deneyimlerini de bu yapımda konuşturarak, yalnızca soruşturma yetkilileriyle değil, kurbanların yakınları, dönemin gazetecileri ve olayın baş şüphelisi James Lewis'le de görüştü. Lewis, zehirlenmelerle ilgili yazdığı şantaj mektubu nedeniyle 10 yıl hapis cezası almış ancak DNA'sı hiçbir zaman şüpheli şişelerle eşleşmemişti.
"Dikkate alınması gereken farklı teoriler var"
"40 yıl boyunca soruşturma tek bir yöne, Jim Lewis ihtimali üzerine yoğunlaştı" diyor Pines ve ekliyor:
Bizse bu belgeselde bakış açısını genişletmek istedik. Farklı teoriler de var ve bunların da ciddiyetle dikkate alınması gerekiyor.
Tylenol Cinayetleri, yayın devinin Çözülemeyen Vaka serisinin ikinci halkası. Serinin ilk bölümü Çözülemeyen Vaka: JonBenét Ramsey'yi Kim Öldürdü? (Cold Case: Who Killed JonBenét Ramsey), 2024'te izleyiciyle buluşmuş ve yönetmenliğini Joe Berlinger üstlenmişti.
Independent Türkçe, Time, Variety