33 öğrenciden 5'i mezun olunca tören ertelendi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

33 öğrenciden 5'i mezun olunca tören ertelendi

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD'nin Teksas eyaletindeki bir lisede 33 öğrenciden sadece 5'i mezun olunca tören ertelendi.

Marlin şehrindeki Marlin Lisesi yönetiminden çarşamba günü yapılan açıklamada, gerekli not ortalamasına ulaşamayan ve devamsızlık yapan 28 öğrencinin mezun olmaya hak kazanamadığı belirtildi. 

Yönetim, son sınıf öğrencilerine notlarını yükseltmeleri için hazirana kadar zaman tanındığını, kriterlerin karşılanması durumunda mezuniyet töreninin de haziranda düzenleneceğini bildirdi.

Mezun olmaya hak kazanan öğrencilerden Alondra Alvarado, yerel haber kanalı KWTX'e "Bize sadece 5 öğrencinin törende podyuma çıkmasının adil olmayacağını söylediler" dedi.

Şehirdeki okullardan sorumlu bölge yönetimiyse özellikle devamlılığın öğrencilerin başarıya ulaşması için vazgeçilmez olduğunu söyledi. 

Lisenin müdürü Darryl Henson, her öğrencinin kendi potansiyelini gerçekleştirebilecek kabiliyete sahip olduğuna inandığını belirterek, "Öğrenciler, Teksas'taki diğer öğrencilerle aynı yüksek standartlara tabi tutulacak" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Teksas'ın komşusu Louisiana eyaletindeki Uluslararası New Orleans Lisesi'nde son sınıf öğrencisi Dennis Barnes, 186 okuldan toplamda 10,1 milyon dolarlık burs teklifi alarak ülkede rekor kırmıştı.

Independent Türkçe, KWTX, CBS

 



Avrupa üniversiteleri, ABD'li akademisyenlere bilimsel sığınma sağlayacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Avrupa üniversiteleri, ABD'li akademisyenlere bilimsel sığınma sağlayacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Avrupa'daki üniversiteler, ABD Başkanı Donald Trump’ın fon kesintileri nedeniyle işleri tehlikeye giren Amerikalı akademisyenlere “bilimsel sığınma” sağlamak üzere harekete geçti.

Trump, federal kesinti planı kapsamında NASA, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve ABD'nin önde gelen iklim araştırma kurumu Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) gibi kurumlar da dahil binlerce birimde büyük kesintilere gidiyor.

Cumhuriyetçi lider, Eğitim Bakanlığı’nın kapatılmasına yönelik kararnameyi de geçen hafta imzalamıştı. Ayrıca fon kesintileri nedeniyle Çevre Koruma Ajansı'nda (EPA) görev yapan binden fazla bilim insanı ve araştırmacının işsiz kalması gündeme gelmişti.  

Guardian, Avrupa’daki üniversitelerin ABD’li akademisyenlere kapılarını açtığını yazıyor.

Fransa'nın yüksek öğrenim ve araştırmadan sorumlu bakanı Philippe Baptiste, “Belli sayıda araştırmacıyı ağırlamak istiyoruz” diyor.

Ülkedeki Aix-Marseille Üniversitesi, ABD'den en az 20 araştırmacıya üç yıl boyunca fon ayrılmasını öngören “Bilim için Güvenli Yer” programını oluşturdu. Üniversitenin rektörü Eric Breton programa dair şunları söylüyor:

Amacımız başka ülkelerden araştırmacı çekmek değil. Ancak olanlara çok öfkelendik ve ABD'deki meslektaşlarımızın bir felaket yaşadığını hissettik. Araştırmaları engellenenlere bir tür bilimsel sığınma imkanı sunmak istedik.

Breton, program duyurulduktan kısa süre sonra NASA’nın yanı sıra Yale ve Stanford gibi prestijli üniversitelerden 100’den fazla akademisyenin başvuru yaptığını belirtti. Bu bilim insanlarının çoğunun sosyal bilimler, sağlık bilimleri ya da iklim çalışmaları alanında araştırma yaptığını ifade etti.

Belçika’daki Vrije Universiteit Brussel’in (VUB) rektörü Jan Danckaert, bu kurumun akademiyi kilise ve devletin müdahalesinden korumak amacıyla 1834’te hayata geçirildiğini hatırlatarak, uluslararası araştırmacılar için 12 kişilik bir doktora sonrası çalışma kadrosu açılacağını söyledi. Kadroya seçimlerde ABD’li akademisyenlere odaklanılacağını belirtti:

Amerikan üniversiteleri ve oradaki araştırmacılar, siyasi ve ideolojik müdahalenin en büyük kurbanları. Milyonlarca dolar değerinde araştırma fonunun ideolojik nedenlerle yok olduğunu görüyorlar.

Independent Türkçe, Guardian, BBC