Hintli yazar ve kadın hakları aktivisti Banu Mushtaq, Güney Hindistan'daki Müslüman kadınların günlük yaşamlarını konu alan kısa öykü koleksiyonu "Heart Lamp" adlı kitabı ile dün akşam Booker Uluslararası Ödülü'nü kazandı.
Güney Hindistan'ın yerel dili olan Kannada dilinde yazılan kısa öyküler koleksiyonu, ailevi ve toplumsal gerginliklerle boğuşan birçok Müslüman kadının hayatlarından kesitler sunuyor. Dün akşam Londra'da düzenlenen bir törenle sunulan bu prestijli uluslararası ödülü kazanan ilk Kannada dilindeki kitap oldu. Yaklaşık 59.000 avro değerindeki ödül, yazar ve çevirmen Deepa Bhasti arasında paylaşılıyor.
Bu öyküler ilk olarak 1990-2023 yılları arasında yayımlandı. Ödül organizatörlerine göre kitap, Hindistan'daki muhafazakâr çevreler tarafından sansürlendi ve ülkenin önde gelen edebiyat ödüllerinden uzak tutuldu.
Yazar, ödülü alırken “Bu büyük onuru bir birey olarak değil, birçok insanla birlikte duran bir ses olarak kabul ediyorum” dedi ve ödülü kazanmasını “inanılmaz” bir an olarak nitelendirdi.
Jüri başkanı Max Porter ise kitabın "İngilizce konuşan okuyucular için gerçekten yeni bir şey... Hayat dolu güzel hikayeler" olduğunu söyledi. Porter, Mushtaq'ın zaferini “Sudan'dan Ukrayna'ya, Çin'den Eritre'ye, İran'dan Türkiye'ye, her yerde otoritelere meydan okuyan kitaplar” olarak övdü.
Booker Uluslararası Ödülü, kurgu yazarlarına verilen bir edebiyat ödülüdür. Ödül daha önce iki yılda bir veriliyordu ancak 2016 yılından beri her yıl veriliyor.
Geçen yıl, Alman yazar Jenny Erpenbeck'in yazdığı ve Michael Hofmann'ın çevirdiği “Kairos” adlı roman, Uluslararası Booker Ödülü'nü kazanmıştı.