Dr. Fauci'ye pandemide maskelerin işe yaramadığını düşündüren araştırma soruldu

"Maskenin bireysel düzeye etkisini araştıran başka çalışmalar da var"

Fauci, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesiydi (AFP)
Fauci, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesiydi (AFP)
TT

Dr. Fauci'ye pandemide maskelerin işe yaramadığını düşündüren araştırma soruldu

Fauci, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesiydi (AFP)
Fauci, Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü üyesiydi (AFP)

ABD'nin koronavirüsle mücadelede en önde gelen ismi Dr. Anthony Fauci'ye maskelerin işe yaramadığını düşündüren bir araştırma soruldu.

Şubat ayında 12 araştırmacı tarafından yürütülen bir çalışmada maske önleminin pandeminin gidişatında neredeyse hiç fark yaratmadığı iddia edilmişti.

Beyaz Saray'ın eski baş tıbbi danışmanı Fauci, CNN'de katıldığı programda bu çalışmayı ve maske kullanımına dair endişeleri yorumladı.

Fauci, maske takmanın pandemileri yavaşlatmadaki rolüne dair verilerin nispeten zayıf olduğunu kabul ederken, bireysel düzeyde koruyucu olduğuna dair kanıtların bulunduğunu söyledi.

Çalışmanın aslında yanıltıcı olduğunu savunan sağlık uzmanı, "Evet, salgının veya bir bütün olarak pandeminin etkisinden bahsederken veriler o kadar da güçlü değil" ifadelerini kullandı:

Fakat maskenin etkisini bireysel düzeyde araştıran başka çalışmalar da var. Bunlar, maskenin koruyucu olduğunu gösteriyor.

Söz konusu araştırma, Britanya'nın sağlık veri tabanı Cochrane'den gelen bilgiler doğrultusunda yürütülmüştü. Bulgular, maske karşıtı veya Kovid-19 şüphecisi gruplar arasında büyük yankı uyandırmıştı.

Bunun üzerine Cochrane, mart ayında bir açıklama yapmak durumunda kalmış ve makalenin "büyük ölçüde yanlış yorumlandığını" bildirmişti.

Son günlerde Kovid-19 vakalarında gözlemlenen artışla birlikte bazı ABD şirketlerinin, çalışanlarına maske zorunluluğu getirmesi tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Geçen hafta, Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısında yaklaşık yüzde 19, ölümlerdeyse yüzde 18 artış yaşanmıştı.

Öte yandan, Fauci, maske takmanın yeniden gerekli hale geldiği durumda birçok insanın bu tavsiyeye uymayacağından endişeleniyor.

Sağlık uzmanı CNN'deki röportajında şu ifadeleri kullandı:

İnsanların tavsiyelere uymamasından endişe duyuyorum. Vaka sayısının arttığı ve kurumların maske takmayı tavsiye ettiği noktaya gelirsek insanların bu öneriye uyacağını ve dikkate alacağını umuyorum.

Fauci özellikle son dönemde muhafazakarların ağır eleştirileriyle karşı karşıya kalıyor.

Sağlık uzmanının en büyük siyasi düşmanlarından Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Twitter hesabından, "Fauci, maskelerin genel olarak halkta işe yaramadığını kabul ediyor ama yine de saçma bir şekilde maskelerin bireysel bazda işe yaradığını öne sürüyor" diye yazdı.

82 yaşındaki Fauci, geçen yıl Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü baş tıbbi danışmanı görevinden istifa etmişti.

Independent Türkçe



Bilinç, beynin neresinde? Öne çıkan iki teori de sınavı geçemedi

Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
TT

Bilinç, beynin neresinde? Öne çıkan iki teori de sınavı geçemedi

Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)
Araştırmacılar bilincin, beynin zekadan ziyade duyularla ilişkili bölümünde oluştuğunu düşünüyor (Pixabay)

Bilincin beynin hangi bölümünde olduğunu araştıran bilim insanları ilginç sonuçlara ulaştı. 

Kişinin kendisini, etrafını, deneyimlerini, duygularını anlamasını sağlayan bilinç, insan varlığının temel bileşenlerinden biri. 

Bilim insanları uzun zamandır bilincin beynin hangi bölümünde, nasıl meydana geldiğini anlamaya çalışıyor. Pek çok fikir ortaya atılırken halihazırda 30'a yakın teori olduğu tahmin ediliyor. 

Bunlar arasında en çok öne çıkan ikisiyse Küresel Çalışma Alanı Teorisi (GWT) ve Bütünleşik Bilgi Teorisi (IIT). Bunlardan ilki bilincin, beynin ön kısmında olduğunu ve buradaki kilit bölgeler duyusal bilgileri tüm beyne yaydığında bilinçli deneyimin ortaya çıktığını savunuyor. 

IIT ise beyindeki bilginin son derece entegre ve bütünleşik olduğunu ve bu şekilde bilinçli bir deneyimin mümkün olduğunu öne sürüyor.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da 1 Mayıs Perşembe günü yayımlanan çalışmada bilim insanları, bu iki teoriyi test ederek hangisinin geçerli olduğunu bulmaya çalıştı. Bulgular, ikisinin de yetersiz olduğuna işaret ediyor. 

Max Planck Enstitüsü'nden Dr. Lucia Melloni ve ekip arkadaşları, ABD, Avrupa ve Çin'deki 12 laboratuvarda 256 kişiye çeşitli görüntüleri izleterek beyinlerindeki elektrik ve manyetik aktiviteyi ve kan akışını ölçtü. 

Katılımcıların bilinçli farkındalığını ölçmek için onlara çeşitli yüzler, nesneler ve semboller gösterildi. Katılımcılar ekranda belirli görüntüler belirdiğinde bir düğmeye bastı. Ekip katılımcıların beynini üç farklı yöntem kullanarak izledi.

Bulgular bilincin, beynin düşünmeyle ilişkili ön kısmından ziyade, görme ve işitmeyle bağlantılı duyusal bölgeleri içeren arka kortekste ortaya çıktığına işaret ediyor. 

Çalışma, beynin arka kısmındaki nöronlarla öndeki bölgeler arasındaki önemli bağlantılar saptasa da bilincin ana merkezinin arka kortekste olduğu fikrini destekliyor.

Araştırmada ayrıca IIT'nin öne sürdüğü gibi bilincin, beynin çeşitli bölümlerinin etkileşimi ve işbirliğiyle oluştuğunu destekleyen güçlü kanıtlar da bulunmadı. 

Makalenin başyazarlarından Christof Koch, "Burada kanıtlar kesinlikle arka korteks lehine. Bilinçli deneyimle ilgili bilgiler ön loblarda ya yoktu ya da arka kortekse kıyasla çok daha zayıftı" diyerek ekliyor: 

Bu durum, ön lobların zeka, yargılama, muhakemede kritik önem taşımasına karşın görme, bilinçli görsel algılama gibi konularda kritik bir rol oynamadığı fikrini destekliyor.

Araştırmacılar yeni çalışmanın komadaki veya bitkisel hayattaki hastalar açısından da önem taşıdığını ifade ediyor.  

Bu durumdaki hastalar birkaç gün boyunca yanıt vermediği zaman genellikle bilinçlerini kaybettikleri varsayılarak yaşam destek ünitesiyle bağları kesiliyor. Ancak geçen yıl yayımlanan bir çalışmada tepkisiz hastaların yaklaşık 4'te birinin bilinci olabileceği tespit edilmişti.

Bu araştırmaya gönderme yapan Koch "Bilincin beyindeki temelini bilmek, sinyal vermeden 'orada olmanın' bu gizli biçimini daha iyi saptamamızı sağlar" diyor. 

Independent Türkçe, Reuters, New York Times, SciTechDaily, Nature