İran’da muhalif Gazeteci Behzad meslekten menedildi

İran’da Etamad gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Behzad, protestolar nedeniyle mesleğini icra etmekten men edildi

Gazeteci Behruz Behzadi (IRNA)
Gazeteci Behruz Behzadi (IRNA)
TT

İran’da muhalif Gazeteci Behzad meslekten menedildi

Gazeteci Behruz Behzadi (IRNA)
Gazeteci Behruz Behzadi (IRNA)

Bir İran mahkemesi, Etimad gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Behruz Behzadi’nin geçen yıl Mahsa Amini’nin ölümü sonrası ülke çapına yayılan protestoları haber yaptığı için bir yıl boyunca herhangi bir gazetecilik faaliyeti yürütmesini yasakladı.

Reformist gazete Gazeteci Behzadi’nin, Devrim Muhafızları’nın başkent Tahran’ın ana güvenlik birimi olan komşu şehirlerin güvenliğini korumakla görevli Sarullah biriminin şikayetiyle karşı karşıya kaldıktan sonra sahte içerik yayınlamakla suçlandığını aktardı.

AFP aynı kaynaktan alıntı yaparak, şikayetin gazetenin Ekim ayında bir bilim adamının kaçırılması ve genç kadın Mahsa Amini’nin ölümünü protesto eden sanatçıların tutuklanması ile ilgili yayınladığı makalelerle ilgili olduğunu belirtti.

Etimad’a göre, bir mahkeme 70 yaşındaki gazeteciyi mesleki faaliyetlerinin 1 yıl askıya alınmasına karar verdi.

İran, ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasının ardından Eylül 2022’de genç kadın Mahsa Amini’nin ölümünden sonra patlak veren aylardır devam protestolara tanık oldu.

Görsel kaldırıldı.

Protestolarda, onlarca çocuk ve kadın da dahil olmak üzere yüzlerce kişi öldürüldü. 20 Binden fazla protestocu da gözaltına alındı.

Yetkililer, hükümet karşıtı protestoları isyan olarak nitelendirdi. Tahran, Batılı ülkeleri ve İsrail’i protestoların arkasında olmakla suçladı.

Etimad gazetesi geçtiğimiz Ocak ayında ülkedeki protestoların başlamasından bu yana tutuklanan gazeteci sayısının 79 olduğunu tahmin ediyor.

Karar, İran yargısının yabancı istihbarat servisleriyle işbirliği yaptıkları ve İran karşıtı propagandayı destekledikleri iddiaları üzerine 2 ünlü gazetecinin yargılanmasında verebileceği karara ilişkin beklenti anında geldi.

Elaleh Muhammedi’nin davası, kız kardeşinin Twitter sitesinde yazdığı gibi geçtiğimiz Çarşamba günü sona erdi. Gazeteci Nilüfer Hamidi, geçtiğimiz Salı günü aynı Devrim Mahkemesi önünde kapanış savunmasını yaptı.

2 gazeteci, Mahsa Amini’nin ölümünü geçen yıl Eylül ayında ilk bildirenler arasındaydı.

Gazeteci Muhammedi ve Hamidi suçlamaları reddetti. İkisi 300 günden fazla bir süredir hapiste.

Duruşmaları, gazetecilere ve siyasi tutuklulara sert cezalar vermesiyle tanınan ve ABD yaptırım listesinde yer alan Yargıç Ebu’l Kasım Salvati’nin başkanlık ettiği bir mahkeme önünde gizli tutuldu.

Salvati, ülkenin son zamanlarda tanık olduğu gösteri dalgasının arka planına karşı mahkum olan bir dizi göstericinin infazına hükmetti.

Alman Gazeteciler Derneği, 2 gazetecinin yargılanmasını kınadı. Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre Alman Gazeteciler Derneği Başkanı Frank Überall yaptığı açıklamada, “Mesele casusluk veya propagandayla ilgili değil, aksine 2 gazeteci işini yapıyordu” dedi.



Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı
TT

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Selam: Lübnan ordusu, Litani'nin güneyinde 500'den fazla askeri mevziyi dağıttı

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, ordunun Litani Nehri'nin güneyindeki bölgede 500'den fazla mevzi ve silah deposunu imha ettiğini belirterek, ‘İsrail saldırganlığının gölgesinde istikrarın sağlanamayacağını’ vurguladı.

Yeni hükümetin kuruluşunun 100’üncü günü münasebetiyle konuşan Selam, ‘devletin otoritesini dayatmak’ için çalışmaya devam etme sözünü yineledi. Selam, “Kurtuluş ancak gerçek bir reform süreci başlatarak ve Arap kardeşlerimizin güvenini yeniden kazanarak sağlanabilir… Lübnan tarihinin önemli bir aşamasında” ifadelerini kullandı.

“Refik Hariri Uluslararası Havaalanı yolundaki tüm partizan resimler ve sloganlar kaldırıldı. Bu yolda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) unsurlarına saldıranlar gözaltına alındı” diyen Selam, yerinden edilmiş Suriyelilerin güvenli bir şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Selam, hükümetin 100 gün içinde gerçekleştirdiklerinden bahsederek şunları söyledi: “Bugün bir yük haline gelen bankacılık gizliliği yasasını çıkardık. Hedefimiz modern ve iyileşen bir bankacılık sistemi kurmak. Zira insanların mevduatlarını geri kazanmanın yolu bu.”

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden müzakerelerde kaydedilen ilerlemeye işaret eden Selam, “Ben mevduatların silinmesi fikrinden vazgeçilmesinden yanayım” dedi.

“Biri yeniden yapılanma diğeri de yatırım için olmak üzere iki konferans düzenleyeceğiz” diyen Selam, hükümetin yeniden yapılanmaya öncelik verdiğini, bu amaçla 250 milyon dolarlık bir kredi sağlandığını ve dört yıllık bir plana göre eğitim, sağlık ve diğer sektörleri desteklemek için 350 milyon dolardan fazla değerde projeler üzerinde çalışıldığını vurguladı.

“Gerçek büyümenin tüm bölgeleri kapsaması gerektiğini” vurgulayan Selam, bu nedenle güney, kuzey ve Bekaa Vadisi'ni ziyaret ederek bu bölgelerin ihtiyaçlarını yerinde gördü.

Hükümetin reformları bağlamında, ‘performansı arttırmak ve hizmet seviyesini yükseltmek için liyakat ve rekabetçiliğe dayalı yeni bir işe alım mekanizmasının benimsenmesinin’ yanı sıra telekomünikasyon sektörünün geliştirilmesine, elektrik sektöründe reform yapılmasına ve yenilenebilir enerji projelerine odaklanılmasına işaret etti.