Hizbullah'ı eleştiren Kuveytli gazetecinin Lübnan'a girişine izin verilmedi

AA
AA
TT

Hizbullah'ı eleştiren Kuveytli gazetecinin Lübnan'a girişine izin verilmedi

AA
AA

Hizbullah'a yönelik eleştirileriyle tanınan Kuveytli kadın gazeteci, Lübnan'a girişine izin verilmediğini belirterek, bu duruma tepki gösterdi.

Kuveyt'in önde gelen gazetecilerinden Fecr Said, sosyal medya hesabı Twitter'da, Uluslararası Beyrut Havalimanı'nda bekletilip, ülkeye girişine izin verilmemesine ilişkin bir görüntü paylaştı.

Havalimanına ulaştıktan sonra pasaport sırasına girdiğini ve 2 saat bekletildiğini aktaran Said, güvenlik güçlerinin, Lübnan'a giriş yasağının bulunduğunu kendisine bildirdiğini ancak yasağın nedenini söylemediğini kaydetti.

İsim vermeden Hizbullah'ı ima eden Fecr Said, "Lübnan'ın durumunu ve karar sahibinin kim olduğunu biliyorsunuz. Bu sadece siyasi bir mevzudur. Bunun gazetecilikle bir alakası yok. Hakkımda herhangi bir suç yok. Gençlerin başkalarının fikirlerine saygısı veya tahammülü yok." ifadelerini kullandı.

Lübnan'ın "kültür ve özgürlük" ülkesi olduğunu dile getiren Kuveytli gazeteci, "Ülkesinden kaçan herkes buraya sığınıyordu. Ancak şu anda Lübnan bu halde. İnşallah durum iyileşir." temennisinde bulundu.

Fecr Said, daha sonra başka bir uçakla Kuveyt'e geri döndüğünü kaydetti.

Kuveytli gazeteci, Lübnan'daki Hizbullah ve müttefiklerine yönelik eleştirileriyle biliniyor.

Said daha önce katıldığı Lübnan'daki yerel bir televizyon programında, Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a yönelik sert eleştirilerde bulunup, Hizbullah'ın ezeli rakibi olan Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Samir Caca'yı sevdiğini dile getirmişti.

 Gazeteciler sendikasından kınama

Said'in ülkeye girişinin engellemesinin ardından "Özgürlük İçin Lübnan Gazetecileri" Sendikası, durumu kınayan bir açıklama yayımladı.

Lübnan'ın kalan "kutsal değerleri" arasındaki "ifade özgürlüğünün" tehdit edildiğine yer verilen açıklamada, Said'in ülkeye alınmaması kınandı.

Öte yandan AA muhabirinin görüştüğü, Lübnan Kamu Güvenliği Genel Müdürlüğü Basın Ofisi yetkilileri, Kuveytli gazetecinin Lübnan'a alınmaması ve hakkındaki giriş yasağının nedeni konusunda açıklama yapmadan, durumu araştırdıklarını söylemekle yetindi.



UAD: Navaf Selam mahkeme üyeliğinden istifa etti

Lübnan'ın yeni Başbakanı Nevaf Selam (Reuters)
Lübnan'ın yeni Başbakanı Nevaf Selam (Reuters)
TT

UAD: Navaf Selam mahkeme üyeliğinden istifa etti

Lübnan'ın yeni Başbakanı Nevaf Selam (Reuters)
Lübnan'ın yeni Başbakanı Nevaf Selam (Reuters)

Uluslararası Adalet Divanı dün yaptığı açıklamada, Lübnan Başbakanı olarak atanan Yargıç Nevaf Selam'ın mahkeme üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Selam'ın mahkeme başkanı olarak görev süresinin Şubat 2027'nin başlarında sona ermesi planlanıyordu.

Lübnan'da yeni hükümetin kurulmasından sorumlu Yargıç Nevaf Selam, 15 ve 16 Ocak'ta Lübnan meclisinde hükümet kurmak için bağlayıcı olmayan parlamento istişareleri gerçekleştirecek.

Temsilciler Meclisi Genel Sekreterliği, “Cumhurbaşkanlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ve Sayın Navaf Selam'ı hükümeti kurmakla görevlendiren bildiriye dayanarak, 15 ve 16 Ocak Çarşamba ve Perşembe günleri Temsilciler Meclisi'nde hükümet kurmak için istişareler yapılacağını” duyurdu.

Selam dün yaptığı açıklamada, dışlama değil, birlik ve ulusal ortaklık yanlısı olduğunu belirtti.

Selam, “Lübnan devletinin otoritesini tüm ülke topraklarına yaymak için çalışma ve hükümetin üretken bir ekonomi inşa etmek, nesiller için iş fırsatları sağlamak üzere entegre bir program geliştirmesi gerektiğini” ifade etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, bağlayıcı parlamento istişarelerinin sona ermesi ve meclisteki 128 oyun 84'ünü almasının ardından Selam'ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.