Ayn el-Hilve Kampı’ndaki olaylara ilişkin Filistin soruşturmaları sona erdi

Fetih Hareketi üyeleri Temmuz ayında yaşanan çatışmalar sırasında Ayn el-Hilve kampında (AP)
Fetih Hareketi üyeleri Temmuz ayında yaşanan çatışmalar sırasında Ayn el-Hilve kampında (AP)
TT

Ayn el-Hilve Kampı’ndaki olaylara ilişkin Filistin soruşturmaları sona erdi

Fetih Hareketi üyeleri Temmuz ayında yaşanan çatışmalar sırasında Ayn el-Hilve kampında (AP)
Fetih Hareketi üyeleri Temmuz ayında yaşanan çatışmalar sırasında Ayn el-Hilve kampında (AP)

Fetih Hareketi’nden Filistin Ulusal Güvenlik Komutanı Tuğgeneral Muhammed el-Armuşi (Ebu Eşref) ve arkadaşlarının yanı sıra radikallerle bağlantısı olan Abdurrahman Farhud’un Ayn el-Hilve Kampı’ndaki olaylar sırasında öldürülmesini araştırmak üzere bu ayın başında oluşturulan komite çalışmalarını tamamladı.

Komite, katillerin isimlerinin yer aldığı raporu, Lübnan’daki Filistin Ortak Eylem Komitesi’ne sundu.

Filistin Ortak Eylem Komitesi, geçtiğimiz salı günü Filistin’in Beyrut Büyükelçiliği’nde, Lübnan Ordu Komutanlığı, Emel Hareketi ve diğer Lübnan güçlerinden temsilcilerin katıldığı bir toplantı düzenledi.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamaya göre, söz konusu cinayetlere dair şüpheliler ve soruşturulan herkesin Lübnan yargısına teslim edilmesiyle başlayan takip mekanizmaları konusunda mutabakata varıldı.

Toplantıya katılan Filistin Ortak Eylem Komitesi üyesi Gassan Ayub, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Radikal gruplarla iletişim kuracak güçlere, şüphelileri teslim olmaya ikna etmeleri için süre verildi. Aksi takdirde, Lübnan güçlerinin himayesinde üzerinde mutabakata varılan hususların uygulanmasına yönelik mekanizmanın belirlenmesi kapsamında, tek bir Filistin tutumu çerçevesinde sonraki adımlar atılacaktır” dedi.

Öte yandan, Çarşamba günü şafak vakti, Lübnan’ın güneyinde bulunan Filistinli mültecilere yönelik Ayn el-Hilve Kampı’nda bir patlama sesi duyuldu.

Lübnan resmi haber ajansı NNA’ya göre, patlamaya bir el bombasının neden olduğu ortaya çıktı.

Kampın içindeki Favkani caddesinde meydana gelen bu olayda herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

Kampta bulunan, Fetih Hareketi’nden kaynaklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, “El bombası, başlarının belada olduğunu düşünen ve kimsenin onlara siyasi koruma sağlamaya hazır olmadığını bilen radikaller tarafından gerginlik çıkarma amacıyla atıldı” dedi.

Kaynaklar, Filistin Büyükelçiliği’nde yapılan son toplantıda ‘silahlı olaylara son verilmesi’ konusunda mutabakata varıldığına dikkat çekti.

Dış gündemleri uygulayan bu gruplar kampta mevcut olduğu sürece gerginliğin süreceğini dile getiren kaynaklar şu ifadeleri de kullandı;

“Fetih Hareketi, Armuşi ve arkadaşlarını öldürenlerin teslim edilmesini bekliyor ve yanıt gelmemesi halinde de rehavete kapılmayacak, çünkü bu kampların yabancı projeler tarafından rehin alınmasına izin vermeyecek.”

Filistinli kaynaklar, bu insanların teslim olmayı kabul etmesinin kolay olmayacağı göz önünde bulundurulsa da Armuşi suikastinde arananların kamptan İdlib’e veya başka bir yere götürülmesi konusunda anlaşmaya varma ihtimalini göz ardı etmedi.

Ayn el-Hilve Kampı, bu ayın başında Fetih Hareketi ile radikal gruplar arasında 6 gün süren şiddetli çatışmalara tanık oldu.

12 kişi öldüğü, 65’ten fazla kişi yaralandı çatışmalar sonrası yüzlerce aile kamptan ayrıldı.

Kamp sakinlerinin çoğu hala her an yeniden çatışma çıkmasından korkuyor ve bu durumun ‘küller altındaki ateşe’ benzediğini düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, Ayn el-Hilve Kampı’ndaki bir okul kompleksi de dahil olmak üzere, silahlı grupların hala tesisleri işgal ettiğine ve kamptaki son çatışmalar nedeniyle tesislerinin hasar gördüğüne dair rahatsız edici raporlar aldığı belirtildi.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, “Fetih Hareketi, geçtiğimiz saatlerde okul çitlerinin yakınında konuşlandırılan üyelerinin büyük bir kısmını geri çekti. Bir grup radikalin ise hala okullarda konuşlanmış olması muhtemel” dedi.



Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

TT

Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

Sudan'da savaş mağdurları için yeni bir kamp: Tavile

Sudan'ın batısındaki Kuzey Darfur'da bulunan Tavile kasabası, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki son çatışmaların ardından el-Faşir şehri, Zemzem ve Ebu Şuk kamplarından bombardımandan kaçan binlerce yerinden edilmiş insanın akın etmesiyle savaş mağdurları için yeni bir kampa dönüştü.

Yerinden edilmiş kişilerin işleriyle ilgilenen yerel bir gönüllü kuruluş olan Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi'ne göre Tavile bölgesi, yerinden edilmiş kişilerin açıkta, son derece kötü koşullarda, yiyecek, içme suyu ve hatta battaniye olmadan kalabalık bir şekilde bulunmaları nedeniyle ciddi bir baskı altında.

Şarku’l Avsat’a konuşan Komite Sözcüsü Âdem Rical şu ifadeleri kullandı: “Şu anda acil müdahalelere ihtiyaç duyulması nedeniyle bölgede olağanüstü hâl ilan etme sürecindeyiz. En büyük zorluk, temel hizmetlerin ve yaşam için gerekli malzemelerin eksikliği ve binlerce kişi şu anda açıkta olduğu için çadır gibi barınma malzemelerinin sağlanmasıdır. El-Faşir ile Zemzem ve Ebu Faruk kamplarını bu zor koşullarda terk edebilen siviller, sadece giydikleri kıyafetlerle, bazıları hayvanların çektiği ilkel arabalarla ve her şeye muhtaç bir şekilde, kendilerine yardım etmek için sınırlı bir yerel gönüllü müdahalenin ortasında kaldılar.”

Yerinden edilmeye giden yolda yaşanan trajediler

Rical, yerinden edilmiş kişilerin, yerlerinden edilmelerine giden yolda acı ve korkunç koşullar yaşadıklarını ve ‘HDK’ye bağlı bazı silahlı adamlar tarafından çeşitli ihlallere, cinayetlere ve hırsızlıklara maruz kaldıklarını’ bildirdiklerini söyledi. Rical, “İfadelerinde bize aşırı açlık ve susuzluk nedeniyle çok sayıda ölüm yaşandığını ve bazı çocukların yerinden edilme yolculuğu sırasında ebeveynlerini kaybettiğini anlattılar” dedi.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi’nin verilerine göre Tavile, nisan ayı başında el-Faşir ve çevresindeki kamplarda yeniden başlayan şiddetli çatışmalardan bu yana 281 binden fazla yerinden edilmiş kişiyi kabul etti. Bölgede yaşayanlarla birlikte toplam sayı bir milyondan fazla kişiye ulaştı.

Tavile, Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'in yaklaşık 65 kilometre batısında yer alıyor. El-Faşir ülkenin batısında Sudan ordusu tarafından kontrol edilen son büyük şehir ve bir yıldan uzun bir süredir HDK tarafından kuşatılmıştı.

Komite Sözcüsü Âdem Rical, “Tavile’de güvenlik durumu istikrarlı, ancak insani ihtiyaçlar yerel halkın, ulusal insani yardım kuruluşlarının ve buradaki yetkililerin kapasitesinin ötesinde” dedi.

Rical, yerel toplum liderlerinin yerinden edilenlere yardım sağlamak için girişimler başlattığını, ancak sayılarının çok fazla olması ve giderek artması nedeniyle ihtiyaçları yeterince karşılayamadıklarını söyledi.

frgtyu
HDK'nin 15 Nisan'da Kuzey Darfur'daki yerinden edilmiş kişiler için kurulan Zemzem Kampı’na düzenlediği saldırının ardından binlerce kişi bölgeden ayrılmak zorunda kaldı. (Reuters)

Rical, Tavile'nin el-Faşir ve çevresindeki kamplardan yerinden edilmiş insanları kabul eden bir nokta haline geldiğini ve önemli bir kısmının Cebel Marra'daki Fanga, Golo ve Nertiti'deki diğer komşu bölgelere kaçmaya devam ettiğini söyledi. Yerel halk ve ulusal kuruluşların yanı sıra gönüllü acil servisler, yerinden edilenlere yardım etmek için mısır unu, bakliyat, içme suyu ve battaniye sağlıyor. Ancak bu yardım, el-Faşir ile Zemzem ve Ebu Şuk kamplarından çok sayıda kişinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda sınırlı kalıyor.

El-Faşir acı çekiyor

Şarku’l Avsat'a konuşan çeşitli kaynaklara göre, Zemzem Kampı sakinlerinin yaklaşık yüzde 70'i, yüzlerce sivilin öldürülmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanan HDK'nin son saldırısının ardından Tavile bölgesine ve eyaletteki diğer bölgelere göç etti. Kaynaklar, el-Faşir'de, Zemzem ve Ebu Şuk kamplarında kalanların gıda, içme suyu ve ilaç sıkıntısı nedeniyle çok kötü insani koşullarla karşı karşıya olduklarını söyledi. Aynı kaynaklar, Sudan ordusu ve müttefik silahlı mücadele hareketlerinin ortak gücünün, el-Faşir'den ayrılmalarını engellemek için ailelerin önüne engeller koymaya devam ettiğini, askeri operasyonların ve karşılıklı topçu atışlarının artmasına ve şehir üzerindeki uzun süreli kuşatma nedeniyle yiyecek ve içme suyu elde etmenin zorluğuna rağmen onları tehdit altında kalmaya zorladığını belirtti.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi bu hafta başında, Sudan ordusunun askeri istihbaratının Ebu Şuk Kampı’ndaki onlarca gönüllü lider ve aktivisti HDK ile iş birliği yaptıkları suçlamasıyla tutukladığını açıkladı.

Şarku’l Avsat tarafından elde edilen bilgilere göre Çad ile olan Adre Sınır Kapısı, Tavile'de yeni yerinden edilmiş insanlara insani yardım ulaştırılması için açıldı. Çeşitli kaynaklara göre, son birkaç gün içinde gıda maddeleri, ilaçlar ve barınma malzemeleri yüklü birçok tır bölgeye geldi, ancak çok sayıda yerinden edilmiş insan nedeniyle bu yardımlar yetersiz kalıyor.

Mülteciler ve Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler Genel Koordinasyon Komitesi, Tavile bölgesinde acil durum ilan etmek üzere olduğunu bildirerek, uluslararası ve yerel kuruluşları Kuzey Darfur'dan gelen binlerce yerinden edilmiş kişinin hayatını kurtarmak için acilen harekete geçmeye çağırdı.