Suriye'nin, nüfusunun önemli bir bölümü Dürzi olan Süveyda kentinde hayat pahalılığına karşı devam eden rejim karşıtı gösteriler 5. gününü tamamladı.
Perşembe günü sokağa çıkan yüzlerce kişi kötü ekonomik koşulları protesto ederken, Beşar Esad'ın da görevden ayrılmasını istedi.
Daha önce hükümet yanlısı bir tutum takınan dini Dürzi liderleri perşembe günü bir araya gelerek hükümet politikalarına karşı barışçıl gösterilerin bir hak olduğunu vurguladı.
Dürzi liderler, Esad'ın görevden ayrılması yönündeki çağrılara destek vermektense kaçındı.
Suriye Dürzilerinin ruhani lideri Şeyh Hikmet Hacri, "Bu gösteriler Suriye halkının haklı sesidir" ifadelerini kullanırken, şiddet eylemleriniyse kınadı.
Geçen hafta Beşar Esad'ın memur ve emekli maaşlarını iki katına çıkarma kararı Süveyda'daki gösterileri tetiklemişti.
Çarşamba günü şehrin ana meydanında toplanan göstericiler Beşar Esad'ın büyük bir posterini yakmış ve "Git, git, git Esad. Yemek yemek istiyoruz" şeklinde sloganlar atmıştı.
Aynı slogan, ülkede 10 yıldan uzun süredir devam eden iç savaşın fitilini ateşleyen 2011'deki gösterilerde de duyulmuştu.
Bir grup gösterici çarşamba günü iktidardaki Baas partisinin kentteki ofisini de basmıştı.
DAHA FAZLA OKU
Güvenlik kaynakları, Şam yönetiminin Süveyda'da tansiyonu artıracak adımlar atmaktan kaçındıklarını söyledi.
Süveyda kenti iç savaş boyunca Şam'ın kontrolünde kalmış ve Dürzi azınlık uzun yıllar boyunca çatışmalara dahil olmamıştı.
Derin bir ekonomik krizle karşı karşıya olan Suriye'de döviz kurlarının yükselişi ve onu takip eden yüksek enflasyonun temel gıda ve ihtiyaçlara erişimi güçleştirdiği biliniyor.
Esad yönetimi yaşanan krizle ilgili olarak Batı yaptırımlarını suçluyor.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Petersen, "Gıda, ilaç, yakıt gibi temel ihtiyaçların fiyatları kontrolden çıktı. Suriye'nin her bölgesinde, her topluluk bu durumdan etkileniyor. Birçok kişi ailesine yemek bulabilmek için mücade ediyor" diye konuştu.
İkiye katlanan memur maaşlarının aylık 13 dolara yükseldiğine dikkat çeken Petersen, buna karşın haziranda aylık alışveriş sepetinin en az 81 dolara dolduğunu hatırlattı.
Independent Türkçe