Fas: Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi çalışma metodolojisi üzerinde anlaştı

Önümüzdeki hafta oturumlar yapılacak.

Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi’nin üyeleri dün (Cumartesi) Rabat'ta bir araya geldi (Şarku'l Avsat)
Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi’nin üyeleri dün (Cumartesi) Rabat'ta bir araya geldi (Şarku'l Avsat)
TT

Fas: Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi çalışma metodolojisi üzerinde anlaştı

Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi’nin üyeleri dün (Cumartesi) Rabat'ta bir araya geldi (Şarku'l Avsat)
Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi’nin üyeleri dün (Cumartesi) Rabat'ta bir araya geldi (Şarku'l Avsat)

Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı Emine Buayaş, Aile Kanunu’nda Değişiklik Komitesi’nin dün (Cumartesi) Rabat'ta yaptığı toplantıda üç konunun ele alındığını söyledi. Bunlardan ilki çalışma metodolojisi, ikincisi, toplantıların planlanması ve organize edilmesi, üçüncüsü ise sekreterya ile ilgili.

Çalışma metodolojisinin Fas toplumunu yapılandıran konuların incelenmesinde “Fas yaklaşımını” benimsediğini söyleyen Buayaş, “Bu inceleme, insan hakları aktivistlerinin, araştırmacıların ve akademisyenlerin katıldığı diyalog ve istişare oturumları düzenlenerek yapılır.” dedi.

İkinci eksen ise çeşitli aktörlerle önümüzdeki hafta başlayacak toplantı ve oturumların planlanmasıyla ilgili. Üçüncü eksen, komitenin görevlerini kolaylaştırmak amacıyla komite çalışmalarına yönelik özel bir yazılı belge oluşturulmasıyla ilgilidir.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, toplantının Aile Kanunu'nun değiştirilmesi ve incelenmesine yönelik çalıştaylar kapsamında Fas Akademisi'nin Rabat'taki genel merkezinde gerçekleştirildiği belirtildi. Toplantıya Adalet Bakanı ve Yüksek Yargı Kurulu Başkan Delegesi ile Başsavcı, Yüksek Bilim Kurulu Genel Sekreteri, Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı ve Dayanışma, Sosyal İşler ve Aileden Sorumlu Bakan katıldı.

Açıklamaya göre bu toplantı, aile kanununun incelenmesiyle ilgili olarak Başbakan'a gönderilen kraliyet mektubunda işaret edilen metodoloji çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu mektupta, konunun kanuni ve hukuki boyutunun merkeziyetini, kanuni ve hukuki bakış açılarıyla, toplumun temel hücresi olan aile alanındaki kamu politikalarıyla birleştirilme çağrısında bulunuluyor. Aynı açıklamaya göre bu durum, kanunun içeriğinin toplumsal gelişmeler ve mevzuatta kaydedilen ilerlemeyle uyumluluğunu sağlayacak şekilde, kanunda değişiklik yapılmasına yönelik çalıştaylarla, ilgili hususların anlaşılmasına olanak tanıyacaktır.

Toplantıda, bu genişletilmiş komitenin tüm bileşenlerinin, kuralların değiştirilmesine yönelik çeşitli düşünme ve toplu istişare aşamalarına, kraliyet mesajında yer aldığı şekilde yakından katılmaları sağlayacak çalışma metodolojisi tartışıldı.

Kraliyet Mahkemesi'nden geçen salı günü yapılan açıklamaya göre, Kral Muhammed VI, "Müminlerin Komutanı" sıfatıyla, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş'a "Aile Kanununun yeniden gözden geçirilmesi" yönünde bir mesaj göndermişti.

Açıklamada, "bu önemli reformun", Adalet Bakanlığı, Yargı Yüksek Kurulu (yargının bağımsızlığını temsil eden anayasal kurum) ve Cumhuriyet Başsavcılığı (Cumhuriyet Savcılığı) tarafından kolektif ve ortaklaşa hazırlanması konusunda, pratik denetimin yapılacağı belirtildi. Bu durum, konunun kanuni ve hukuki boyutunun merkeziliği açısından dikkate değerdir.

ascdf
Toplantı konularının görüşülmesi sırasında Aile Kanununu incelemekle görevli komite üyeleri (Şarku'l Avsat)

Fas Kralı, yukarıda adı geçen kurumları ve konuyla doğrudan ilgili diğer organları bu reforma yakından dahil olmaya çağırdı. Söz konusu organların en başında Yüksek Bilim Konseyi, Ulusal İnsan Hakları Konseyi ve Dayanışma, Sosyal İşler ve Aileden Sorumlu Devlet Kurumu yer alırken, reform kapısı sivil toplum kuruluşlarına, araştırmacılara ve uzmanlara da açık olacak.

Açıklamaya göre: “Bu kraliyet mesajı, Fas Kralı'nın 2022 yılı Taht Konuşmasında (Cülus Günü) açıkladığı kararın uygulanması kapsamında geliyor.”

Fas Kralı konuşmasında aile ve kadın haklarıyla ilgili anayasal kurumların etkinleştirilmesi ve statülerinin iyileştirilmesi için ulusal mekanizmaların ve mevzuatın güncellenmesi çağrısında bulunmuştu.

 



Türkiye ve Rusya, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Suriye yönetiminin desteklenmesi çağrısında bulundu

Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye ve Rusya, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve Suriye yönetiminin desteklenmesi çağrısında bulundu

Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Suriye ve bölgedeki gelişmelere ilişkin Türk-Rus istişareleri İstanbul'da yapıldı. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Ankara: Said Abdurrazık

Türkiye ve Rusya, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, Suriye'nin birliğine olan bağlılıklarını ve istikrarın sağlanması için yeni yönetime desteklerini yineledi. İki ülke ayrıca, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini, zira bunun Suriye hükümetini siyasi ve mali açıdan desteklemenin en etkili ve uygulanabilir yolu olduğunu vurguladı. Yılmaz, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

Yılmaz başkanlığındaki Türk tarafı ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov başkanlığındaki Rus tarafı, Suriye'deki gelişmeler, Ortadoğu'daki güvenlik durumu, bölgede istikrar ve barışı tesis etmenin yolları ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler konusunda İstanbul'da yeni bir istişare turu gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov'u İstanbul'da kabul etti. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov'u İstanbul'da kabul etti. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dün akşam gerçekleştirilen istişarelerde iki taraf, Suriye'nin istikrara kavuşması için yeni Suriye yönetimine siyasi ve ekonomik desteklerini yinelerken, İsrail'in Suriye topraklarına yönelik saldırılarının durdurulması gerektiğini vurguladı.

Görüşme sırasında Yılmaz, ülkesinin Suriye'deki önceliğinin topraklarının birlik ve bütünlüğünü koruyarak istikrar ve güvenliği sağlamak olduğunu ve ülkesinin ulusal güvenliğini koruma arzusuyla Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.

İki taraf terör örgütleriyle mücadelenin ve Suriye yönetiminin bu mücadelede desteklenmesinin önemi konusunda mutabık kaldı.

Türkiye-Rusya görüşmesi, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'nın Türkiye ve Rusya ile Suriye'deki askeri varlıkları konusunda görüşmelerin sürdüğünü söylemesi ve hükümetine askeri destek sağlayabileceklerini ima etmesinden günler sonra gerçekleşti.

Eş-Şera, Rusya'nın on yıllardır Suriye ordusuna silah sağladığını ve Suriye'deki enerji santrallerine teknik destek verdiğini söyleyerek, Suriye'nin gelecekte Rusya'ya ihtiyaç duyabileceğini ima etti.

Türkiye için ise Suriye yönetimiyle İsrail sınırı yakınlarındaki nüfuzunu genişletmeye, ülkenin kuzeyindeki Kürt militanları azaltmaya ve İran'ı kontrol altında tutmaya yardımcı olabilecek bir askeri anlaşmadan söz ediliyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Eş-Şera New York Times'a verdiği demeçte, ABD'ye ülkesine uygulanan yaptırımları kalıcı olarak kaldırma çağrısında bulundu.

Eş-Şera'nın göreve gelmesinden bu yana Avrupa ve ABD, Beşşar Esed rejimine 2014 yılından bu yana uygulanan sert yaptırımların bir kısmını geçici olarak hafifletti. Ancak eş-Şera, ülkenin çökmüş ekonomisini yeniden inşa edebilmesi için çok daha büyük bir rahatlamaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Eş-Şera yaptırımların kaldırılması gerektiğini, çünkü bunların ‘Esed rejiminin halka karşı işlediği suçlara karşılık olarak uygulandığını ve bu rejimin artık iktidarda olmadığını ve yaptırımların hükümeti ve ekonomisini yeniden inşa etme kabiliyetini engellediğini’ söyledi.

Geçtiğimiz ay ABD'li yetkililer yaptırımların kaldırılması için kimyasal silah stoklarının imhası ve terörle mücadele çabalarında iş birliği de dahil olmak üzere sekiz talebin ana hatlarını belirledi. Eş-Şera, ABD'nin bazı koşullarının ‘tartışılması ya da değiştirilmesi gerektiğini’ söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Ahmet Yıldız, siyasi geçiş sürecinin başarıya ulaşması için Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve yeniden yapılanma için uluslararası destek çağrısında bulundu.

Dün akşam Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani'nin de katıldığı BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konulu oturumunda konuşan Yıldız, Suriye hükümetinin Beşşar Esed rejiminin devrilmesinden bu yana önemli ilerlemeler kaydettiğini söyledi.

Yıldız, Suriye'ye uygulanan yaptırımların derhal kaldırılması ve altyapının yeniden inşa edilmesi, kamu hizmetlerinin sağlanması ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin ‘ortak öncelik’ olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasına etkin destek sağlanması için uluslararası topluma defalarca çağrıda bulundu.

Yıldız, İsrail'in saldırılarının Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini, bölgesel barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu, iç istikrarı baltaladığını ve terör örgütü DEAŞ ile mücadele kabiliyetine zarar verdiğini ifade etti.

Yıldız, Türkiye’nin söz konusu saldırıları kesin bir dille kınadığını, BM Güvenlik Konseyi'ni gerilimin daha da artmasını önlemek üzere derhal ve kararlı bir şekilde harekete geçmeye çağırdığını ve bu yeni dönemin zorluklarının üstesinden gelinmesinde Suriye halkına güçlü bir şekilde destek olmaya kararlı olduğunu vurguladı.