Filistinli çocuk Yazan Kafarna yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)
Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)
TT

Filistinli çocuk Yazan Kafarna yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)
Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)

Filistinli çocuk Yazan el-Kafarna, yetersiz beslenme nedeniyle Refah’taki Ebu Yusuf En-Neccar Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Filistin merkezli Ma’an haber ajansına konuşan tıbbi kaynaklara göre, Gazze’de yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden çocukların sayısı 16’ya yükseldi.

Son günlerde Gazze’deki çocukların savaş sırasında yaşadığı kötü koşullara dikkatİ çeken çağrıların ardından, açlık nedeniyle zayıflayan Yazan adlı çocuğun görüntüleri sosyal medyada yayıldı.

Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)
Yazan el-Kafarna Refah’ta sağlık hizmeti alırken (DPA)

Filistin medyasına göre, Yazan sağlık durumu kötüleştikten sonra Gazze’nin kuzeyinden Ebu Yusuf En-Neccar Hastanesi’ne getirilmişti.

Yazan, doğduğunda yeterli oksijene ulaşamaması nedeniyle beyin felci geçirmişti.

FOTO: Refah’ta sağlık hizmeti alırken Yazan’ın eli (DPA)
Refah’ta sağlık hizmeti alırken Yazan’ın eli (DPA)

Dün ayrıca, Heba Ziade adlı bir bebek, yiyecek yetersizliği ve sağlık koşullarının kötü olması nedeniyle Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Bebeğin son anlarına dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Gazze’deki medya kuruluşları tarafından yayınlanan, Heba Ziade adlı bebeğin kefenli fotoğrafı (X)
Gazze’deki medya kuruluşları tarafından yayınlanan, Heba Ziade adlı bebeğin kefenli fotoğrafı (X)

Kemal Advan Hastanesi tarafından dün yapılan açıklamada, 15 çocuğun yetersiz beslenme ve su kaybı nedeniyle hayatını kaybettiği, 6 çocuğun da yoğun bakımda bulunduğu bilgisi verildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü Husam Ebu Safiye, “Kuzeydeki çocukların ölümleri açlık, yetersiz beslenme ve yakıt kıtlığından kaynaklanıyor” dedi.

Ebu Safiye, Alemu’l Arabi haber ajansına (AWP) verdiği demeçte şunları ekledi;

“Şu anda hastanedeki çoğu çocuğun durumu stabil durumda kritik duruma kadar değişiyor ve her an solunum cihazına ihtiyaç duyabilirler. Yakıt tamamen bitti, bu da oksijen cihazlarının durmasına yol açtı. Yakıtımız bitmeye devam ederse önümüzdeki saatlerde daha fazla çocuğun ölümüyle karşı karşıya kalacağız.”

Ebu Safiye, hastanede yaklaşık 40 çocuğun bulunduğunu, ayrıca yaklaşık 25 yaralı ve tedavi gören vatandaşın olduğu bilgisini de verdi.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’de iki yaşın altındaki her altı çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden mustarip olduğu uyarısında bulundu.

Russel sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Gazze’den şu ana kadar en az 10 çocuğun yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğü, çok daha fazlasının da uçurumun eşiğinde olduğu yönünde korkunç haberler geliyor. Akut yetersiz beslenme ölümcül olabilir veya küçük çocuklarda kalıcı bilişsel ve fiziksel hasara neden olabilir. Gazze’deki çocuklar için her dakika beslenmeye, suya, tıbbi bakıma ve kurşunlardan ve bombalardan korunmaya güvenli bir şekilde erişim açısından önemlidir. Bunun için şimdi insani bir ateşkes gerekiyor.”

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke ise, “Kıtlık ilan edildiğinde, pek çok insan için artık çok geç demektir” diye konuştu.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın bugün erken saatlerde yaptığı açıklamaya göre, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü saldırılarda can kaybı 30 bin 534’e, yaralı sayısı ise 71 bin 920’ye yükseldi.



Sudan'da cinsel şiddetten sağ kurtulanlar iyileşmek için zorlu bir süreçten geçiyor

Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
TT

Sudan'da cinsel şiddetten sağ kurtulanlar iyileşmek için zorlu bir süreçten geçiyor

Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)
Nisan 2023'te savaşın başlamasından bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı (AFP)

Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) bir üyesi Aişe'nin Hartum'daki evine baskın düzenlediğinde, ona iki acı seçenek sundu: Ya kendisiyle evlenecekti ya da babasını öldürecekti. Aişe çok fazla düşünmedi ve özgürlüğünü babasının hayatı karşılığında takas etti. Genç kadın AFP'ye yaptığı açıklamada, "Babam için korktum, ben de evlenmeyi kabul ettim” dedi.  

Aişe 22 yaşında, takma ad kullanmak isteyen ve bir yıl boyunca ailesinin evinden çok uzak olmayan bir evde alıkonulan, tecavüze uğrayıp defalarca dövülerek sonunda kürtaj olmak zorunda kalan bir kadın.

2023'te savaş patlak vermeden önce Aişe, bilgi teknolojileri fakültesinde öğrenciydi, ancak çatışmaların başlaması ve zorla evlendirilmesinden sonra “psikolojik olarak yıkıldığını” titrek bir sesle anlattı AFP'ye.

Hükümet ve sivil toplum kuruluşlarının tahminlerine göre Nisan 2023'te Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo (Hamideti) liderliğindeki HDK arasında başlayan savaştan bu yana binlerce Sudanlı kadın cinsel şiddete maruz kaldı.

Sudan hükümetine bağlı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Birimi, savaşın başlangıcından bu yana bin 138 cinsel şiddet vakasını belgeledi, ancak birimin müdürü Salma Ishak el-Halifa'ya göre bu rakam "gerçek sayının yüzde 10'unu" geçmiyor.

Uluslararası örgütler, Hızlı Destek Güçleri'ni, düzenli orduya karşı savaşında bir silah olarak tecavüz, cinsel kölelik ve zorla evlendirme gibi sistematik cinsel şiddet kullanmakla suçluyor.

Uluslararası örgütler, HDK’yı düzenli orduya karşı savaşında bir silah olarak tecavüz, cinsel kölelik ve zorla evlendirme gibi cinsel şiddeti sistematik olarak kullanmakla suçluyor.

Yakın zamana kadar şiddet olaylarının büyük ölçüde yaşanmadığı doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinde, bazı kurtulanlar Aman Vakfı'nda sığınak buldu.

Yeni başlangıç

Sudan'ın doğusundaki Port Sudan kentinde, birkaç gün öncesine kadar şiddet olaylarından uzak kalan bazı kadınlar, Aman Vakfı'nda sığınak buldu.

Ağustos 2024'te kurulduğundan bu yana Aman, bin 600'den fazla cinsel şiddet mağduruna yardım sağladı. Kuruluş, mağdurlara psikolojik danışmanlık, sağlık ve hukuk hizmetleri, hatta fırıncılık, dokuma ve nakış gibi mesleki eğitimler de veriyor.

Port Sudan'ın sakin mahallelerinden birinde bulunan mütevazı bir evdeki Aman'ın kurtulan kadınları, yatak odalarını ve yemek yedikleri küçük bir masanın bulunduğu mutfağı paylaşıyor. Diğer tarafta ise televizyonun bulunduğu bir oturma odası var. Sadeliğine rağmen, bu ev yüz binlerce Sudanlı kadının mahrum kaldığı bir lüksü onlara sunuyor.

Aman'daki ofisinde psikolojik danışman Lubna Ali, Darfur, El Cezire, Hartum ve diğer eyaletlerden gelen kadınlara destek sağlayan merkezle iletişime geçen kadınların dosyalarını inceliyor. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Lubna Ali, "Bize ulaşan vakaların çoğu birden fazla kişinin tecavüz ettiği vakalar. On milis savaşçısı (HDK’yı kastediyor) tarafından tecavüze uğrayan bir kızımız oldu" diyor.

Ali'ye göre, merkezdeki cinsel şiddet mağdurlarının üçte biri “yüzde 33,5” oranında reşit olmayan kızlar ve bunların çoğu hamile.

Aman, hayatta kalan kadınların şiddet gördükleri eyaletlerden çıkmalarına ve merkezde üç ila dört ay kaldıktan sonra eğitimlerine devam etmelerine veya hamile olanların doğum yapmalarına yardımcı oluyor.

Aman, tecavüz sonucu doğan çocuklarını evlatlık vermeye karar veren kızlara danışmanlık hizmeti veriyor ve kurban sayısının önümüzdeki dönemde artabileceği uyarısında bulunuyor.

Merkezin mağdurların mahremiyetine önem verdiğini vurgulayan Ali, “Onlara ilk söylediğimiz şey, bizim için önemli olanın onların ruhsal ve bedensel sağlığı olduğu” diyor.

Üçüncü yılına giren Sudan'daki çatışmalar on binlerce kişinin ölümüne, 13 milyon kişinin yerinden edilmesine ve Birleşmiş Milletler'in modern tarihin en kötü insani krizi olarak nitelendirdiği bir duruma yol açtı.

"Bunun üstesinden gelemedim"

“Aman"da Selma, küçük oturma odasında kitap okuyup çay içiyor. 23 yaşındaki kız, ‘HDK’ milislerinin şiddetine maruz kaldığı Cezire eyaletinin Hasahisa kentinden kaçtı.

Selma, ki kendisi de takma ad kullanmak istedi, kendisi ve üç arkadaşının saklandıkları eve giren militanlar tarafından cinsel tacize uğradığını söyledi. “Sekiz kişiydiler... Bizi dövdüler, taciz ettiler, bazılarımıza tecavüz ettiler, diğerlerini silahla dövdüler, ben de onlardan biriydim” diyen Selma, ‘Şok geçirdim... çünkü unutamayacağım bir manzaraya tanık oldum’ ifadesini kullandı.

Aralık 2023'e gelindiğinde, HDK savaşçılarının çok sayıda köyü kuşatmasıyla ele geçirilen El Cezire eyaletinden yüz binlerce kadın yerinden edilmişti.

Ordu bu yılın başlarında adayı ele geçirip HDK’yı adadan çıkarmıştı, ancak Port Sudan'a kaçan Selma, "yaşananları atlatamıyor."

Selma, AFP’ye “Eğitimimi tamamlamak ve geleceğime odaklanmak istiyorum, ancak çoğu zaman kendimi başıma gelenleri düşünürken buluyorum” dedi.

Savaşın başlamasından bu yana 1,5 milyon Sudanlının kaçtığı Mısır'da, psikoterapist Sara Muntazır, Kahire'deki bir yardım merkezinde her gün en az beş tecavüz mağduruyla görüşüyor.

Muntazır, AFP’ye, mağdurların tedavi planlarına aktif olarak katılmaları gerektiğini belirterek, yaşadıkları travma nedeniyle "artık uyuyamadıklarını veya normal bir hayat süremediklerini" söyledi. Amina soruyor: "Biz, bizim hiçbir müdahalemiz veya kontrolümüz olmayan bir şeyin kurbanıyız." Bütün bunlar başımıza neden geldi?!”