Uluslararası Koalisyon güçleri, Suriye'nin doğusunda Fırat Nehri boyunca gözetleme kuleleri kurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, DEAŞ'ın operasyonlarını artırdığı uyarısında bulundu

Uluslararası Koalisyon güçlerinin Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği gözetleme kulelerinden biri (ALKHABOUR)
Uluslararası Koalisyon güçlerinin Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği gözetleme kulelerinden biri (ALKHABOUR)
TT

Uluslararası Koalisyon güçleri, Suriye'nin doğusunda Fırat Nehri boyunca gözetleme kuleleri kurdu

Uluslararası Koalisyon güçlerinin Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği gözetleme kulelerinden biri (ALKHABOUR)
Uluslararası Koalisyon güçlerinin Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği gözetleme kulelerinden biri (ALKHABOUR)

Uluslararası Koalisyon güçlerinin Suriye'nin doğusunda Fırat Nehri boyunca, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelerde, Deyrizor'un doğu kırsalındaki bazı köylerde gözetleme kuleleri inşa etmeye başladı. Yerel kaynaklar, kulelerin Deyrizor'un doğu kırsalındaki Cedid Akidat, Cedid Bakara, es-Sabha, Ebrihe, el-Basira, es-Zer ve eş-Şuheyl köylerinde inşa edildiğini ve Suriye-Irak sınırındaki Baghuz'a kadar uzatılacağını bildirdi.

Yerleri Uluslararası Koalisyon güçlerinin askeri komitesi tarafından belirlenecek olan kulelerin sayısının 142'ye ulaşması beklenirken, kaynaklar bu kulelerin inşa edilme amacının İran'a bağlı milislerin, silahlı grupların ve DEAŞ'ın hareketlerini izlemek olduğunu öne sürdü.

Söz konusu haber, Şam destekli aşiret güçlerinin SDG mevzilerine yönelik saldırılarının arttığı bir dönemde geldi. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklara göre aşiret güçleri perşembe günü, Deyrizor'un batı kırsalındaki el-Hermuşiye beldesinde SDG'ye ait bir gözlem kulesine saldırarak tamamen imha etti, üç SDG militanını öldürürken bir diğerini de yaraladı.

Bu arada yerel medya kaynakları Suriye hükümet güçleri ve destekçi milislerin, Deyrizor'un doğu kırsalında geniş çaplı bir tarama operasyonu başlattığını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise İran ve milislerine bağlı yerel silahlı kişilerin, Deyrizor'un batı kırsalındaki el-Hermuşiye beldesinde SDG’ye ait bir askeri noktaya makineli tüfeklerle saldırdığını açıkladı. SOHR’a göre SDG'nin saldırganlara karşılık vermesi üzerine iki taraf arasında silahlı çatışma çıktı, ancak can kaybı yaşanmadı.

Şam destekli Arap aşiret güçleri zaman zaman SDG mevzilerine sürpriz saldırılar düzenliyor. Birkaç gün önce SDG, Deyrizor'un doğusundaki Ebrihe kasabasında, el-Ömer petrol sahasından gelen bir tankeri hedef aldı.

Konuyla ilgili olarak Kurd Street News'in kaynaklara dayandırdığı haberine göre, hükümet güçleri ve İran'a bağlı milisler, Rusya'nın hava desteği ile Deyrizor kırsalının doğusundaki Mueyzile çölünde geniş çaplı bir tarama operasyonu başlattı.

Bu harekât, Humus'un doğusundaki es-Suhne ve Tedmir çöllerini, Rakka'nın güneyindeki er-Rasafe’yi ve Deyrizor'un batı bölgelerini güvence altına alarak, bu bölgelerdeki uluslararası yolları korumayı amaçlayan ve son altı yılın en büyük harekâtı olarak kabul edilen benzer bir harekâttan sonra düzenlenen ikinci harekâttır. Nisan ve mayıs aylarında DEAŞ'ın düzenlediği ve Suriye hükümet güçleri ile destekçi milislerden 45'ten fazla savaşçının öldürüldüğü büyük saldırıların ardından geçtiğimiz haziran ayında başlatılan harekât, Humus'un doğu kırsalından Deyrizor kırsalında Suriye-Irak sınırında koalisyon güçlerinin konuşlandığı et-Tanf bölgesine kadar olan alanı taramayı amaçlıyor. Şam, ABD güçlerini DEAŞ savaşçılarının kendi kontrolü altındaki bölgelerden geçişini kolaylaştırmakla suçluyor.

Bir önceki harekâtta 25’inci Tümen, 4’üncü Tümen ve Cumhuriyet muhafızlarından askeri birlikler yer almış ve Rakka vilayetindeki er-Rasafe, Hama kırsalındaki Esriya ve Halep kırsalındaki Şeyh Hilal'den sekiz ana eksende başlatılmıştı.

Suriye hükümet yetkilileri harekât sırasında çok sayıda DEAŞ unsurunu öldürdüklerini ve örgüte ait mevziler ile silah depolarını imha ettiklerini açıklamalarına rağmen, örgütün saldırıları durmadı.

SOHR dün yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın SDG kontrolündeki bölgelerde, özellikle de Fırat'ın doğusunda, ‘sivillere, askeri personele ve Özerk Yönetim ile çalışanlara karşı hedefler, bombalamalar ve operasyonlar planlamak ve gerçekleştirmek için gizlice çalışan hücreleri aracılığıyla operasyonlarını arttırdığını doğruladı. SOHR, Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen SDG'ye bağlı özel birliklerin son dönemde güvenlik operasyonlarını yoğunlaştırdığını bildirdi. SOHR’a göre DEAŞ'ın faaliyetlerini engellemek amacıyla Temmuz başından beri Suriye'nin kuzeydoğusundaki DEAŞ hücrelerine yönelik 6 operasyon gerçekleştirildi.

Daha önce ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), DEAŞ'ın yeniden yapılanarak Irak ve Suriye'de saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulunmuştu.

CENTCOM çarşamba günü yaptığı açıklamada, DEAŞ'ın yılbaşından bu yana Irak ve Suriye'deki saldırılarını iki katına çıkardığını ve Irak ve Suriye'de 153 saldırı gerçekleştirdiğini belirtti.

CENTCOM, DEAŞ'ın geçen yıl üstlendiği toplam saldırı sayısını iki katına çıkarma yolunda ilerlediğini vurguladı.



Lübnan yargısı Riyad Selame'yi sorguladıktan sonra gözaltında tutmaya devam ediyor

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame (Reuters)
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame (Reuters)
TT

Lübnan yargısı Riyad Selame'yi sorguladıktan sonra gözaltında tutmaya devam ediyor

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame (Reuters)
Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame (Reuters)

Adli bir kaynağa göre, Beyrut'taki soruşturma hâkimi bugün (Pazartesi), gözaltına alınmasından günler sonra zimmetine para geçirdiği iddiasıyla sorgulanan eski Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame hakkında tutuklama emri çıkardı.
Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre, isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, “Beyrut'taki soruşturma hâkimi Bilal Halavi, avukatının da hazır bulunduğu iki buçuk saatlik bir sorgunun sonunda Riyad Selame için bir tutuklama emri çıkardı” dedi.
Kaynak, hâkimin ‘Riyad Selame'nin sorgulamasının tamamlanması için soruşturmayı perşembe gününe ertelediğini’ söyledi.
Reuters'in haberine göre Lübnanlı yargı kaynakları bugün erken saatlerde yaptıkları açıklamada, bir yargıcın Beyrut'ta eski Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'yi geçen hafta gözaltına alınmasından ve kamu fonlarının çalınması dahil mali suçlarla suçlanmasından bu yana ilk kez sorgulamaya başladığını bildirdi.
Yargı süreci devam ederse, eleştirmenlerin uzun süredir elit kesimi koruduğunu söylediği bir sistemde, üst düzey ya da eski bir Lübnanlı yetkilinin hesap verebilirlikle karşı karşıya kalması nadir görülen bir durum olacak.

(foto altı) Protestocular, geçen hafta Beyrut'taki Adalet Sarayı yakınlarında Selame'nin resimlerini yaktı. (Reuters)

Selame uzun süre Lübnan'ın önde gelen finans uzmanı olarak saygı görmüş, ancak yurtiçi ve yurtdışındaki yolsuzluk suçlamaları ve 2019'da Lübnan'ın finans sisteminin feci şekilde çökmesi nedeniyle itibarının zedelenmesinin ardından görevinden ayrılmıştı.
Selame'nin medya ofisi, yasalara uymak için dava hakkında kamuoyu önünde yorum yapılmayacağını bildirdi. Ofisten yapılan açıklamada, Selame'nin daha önce 20'den fazla ceza soruşturmasında iş birliği yaptığı ve gözaltına alındığından bu yana mevcut soruşturmada da iş birliği yaptığı belirtildi. Selame daha önceki yolsuzluk suçlamalarını reddetmişti.
Selame, Temmuz 2023'e kadar otuz yıl boyunca Lübnan Merkez Bankası başkanlığı görevini yürüttü.