Suriye ordusu, muhaliflerin Halep'in ‘büyük bölümünü’ kontrol ettiğini kabul etti

Moskova'nın Şam'a ek askeri destek sözü vermesinin ardından Rus hava saldırıları başladı

Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep şehrinin sokaklarındaki muhalifler (AFP)
Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep şehrinin sokaklarındaki muhalifler (AFP)
TT

Suriye ordusu, muhaliflerin Halep'in ‘büyük bölümünü’ kontrol ettiğini kabul etti

Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep şehrinin sokaklarındaki muhalifler (AFP)
Suriye'nin kuzeyinde bulunan Halep şehrinin sokaklarındaki muhalifler (AFP)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bugün yaptığı açıklamada, Suriyeli muhaliflerin Halep'in ‘büyük bölümünü’ kontrol altına aldığını, Rus savaş uçaklarının 2016'dan bu yana ilk kez kentin mahallelerine hava saldırıları düzenlediğini ve Suriye ordusunun da muhaliflerin kentin ‘büyük bölümünü’ kontrol altına aldığını kabul ettiğini duyurdu.

SOHR, Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) ve müttefik grupların ‘şehrin büyük bölümünü, hükümet merkezlerini ve hapishaneleri kontrol altına aldığını’ bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın SOHR’dan aktardığına göre Rus savaş uçakları, 2016'dan bu yana ilk kez dün ve bugün gece yarısından sonra Halep’in mahallelerine hava saldırıları düzenledi.

Reuters'a konuşan iki Suriyeli askeri kaynak, “Rus ve Suriye hava saldırıları Halep'in bir mahallesindeki muhalif savaşçıları hedef aldı” dedi.

SOHR daha önce de kimliği belirsiz savaş uçaklarının dün gece yarısından sonra Halep kentinin mahallelerine hava saldırıları düzenlediğini ve kentin batı yakasında Halep el-Cedide yakınlarındaki el-Furkan mahallesini hedef aldığını açıklamıştı.

harita

Yeniden konuşlanma

Suriye ordusu yaptığı açıklamada, silahlı grupların saldırısında onlarca askerinin öldüğünü ve muhaliflerin Halep kentinin mahallelerinin büyük bölümüne girerek orduyu yeniden konuşlanmaya zorladığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, HTŞ liderliğindeki Suriyeli muhalif grupların geçen hafta başlayan sürpriz bir saldırıyla rejim kontrolündeki Halep kentine girdiğinin ordu tarafından ilk kez kabul edilmesi anlamına geliyor.

Ordu tarafından yapılan açıklamada, “Çok sayıda teröristin bulunması ve birden fazla cephede çatışmaların yaşanması, silahlı kuvvetlerimizi saldırıyı bertaraf etmek, sivillerin ve askerlerin hayatını korumak ve karşı saldırıya hazırlanmak amacıyla savunma hatlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir yeniden konuşlanma operasyonu gerçekleştirmeye sevk etti” denildi.

Muhaliflerin saldırısı, Suriye'de 2020'den bu yana büyük ölçüde durmuş olan iç savaştaki çatışmaları yenileyerek Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı son yılların en büyük meydan okumasını temsil ediyor.

Suriye ordusundan yapılan açıklamada, ‘rejim güçlerinin yoğun ve güçlü saldırılar düzenlemeye devam etmesinden ötürü muhaliflerin tam anlamıyla başarı sağlayamadığı’ belirtildi.

Daha önce de iki askeri kaynak, Rusya ve Suriye savaş uçaklarının bugün Halep'te isyancıları hedef aldığını söylemişti.

Rusya 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında Esed'e yardım etmek üzere 2015 yılında Suriye'ye hava gücü göndermişti.

SOHR, hava saldırıları, kara bombardımanı ve Suriye ordusunun ‘sınırlı’ direnişi sonucunda 20 muhalifin öldürüldüğünü belirtti.

SOHR’un bildirdiğine göre söz konusu saldırılar, muhaliflerin Suriye ordusuyla şiddetli çatışmalara girdiği bölgeye ‘büyük’ askeri takviyelerin gelişiyle aynı zamanda gerçekleşti.

SOHR ayrıca, Halep ve İdlib'de Suriye ordusu ile muhalif silahlı gruplar arasında çarşamba günü patlak veren çatışmalarda ölenlerin sayısının 301'e yükseldiğini bildirdi.

Muhaliflere bağlı medya kuruluşları dün, silahlı grupların Halep’in büyük bölümünü ele geçirdiğini bildirirken, Suriye ordusu da yaptığı açıklamada güçlerinin muhaliflerin büyük bir saldırısını püskürttüğünü duyurdu.

Rusya'dan yardım sözü

Reuters'a konuşan iki Suriyeli askeri kaynak, Suriye ordusunun, muhaliflerin kuzeybatıdaki Halep vilayetini ele geçirmesini önlemek için Rusya'dan ilave askeri yardım sözü aldığını açıkladı.

İki kaynak, Şam'ın, yeni Rus askeri teçhizatının 72 saat içinde kıyı kenti Lazkiye yakınlarındaki Rus Hmeymim Hava Üssü’ne ulaşmaya başlamasını beklediğini kaydetti.



Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanı: SDG’nin dağıtılması gerekiyor ordu içinde bir blok olarak kalmaları doğru değil

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) milisleri (AP)

Suriye’deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra bugün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunda üslenen ABD destekli Kürtlerin ağırlıkta olduğu YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye ordusu içinde özel bir blok oluşturmasının doğru olmayacağını söyledi.

SDG olarak bilinen ve 14 yıllık iç savaş sırasında yarı özerk bir bölge kuran silahlı grup, 8 Aralık'ta eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Şam'daki yeni yönetimle görüşmelerde bulundu.

SDG lideri Mazlum Abdi geçen hafta yaptığı açıklamada, ana taleplerinden birinin ‘ademi merkeziyetçi bir yönetim’ olduğunu söyledi. ‘SDG'nin Suriye Savunma Bakanlığı'na bağlanması’ fikrine açık olduğunu belirten Abdi, “Orduya bireysel olarak katılmak yerine, Suriye Savunma Bakanlığı tarafından belirlenen kanun ve kontrollere göre var olan ve faaliyet gösteren bir askeri blok şeklinde dahil olmak istiyoruz” dedi. Ebu Kasra ise bu öneriyi reddetti.

Savunma Bakanlığı’na 21 Aralık'ta atanan Ebu Kasra, Reuters’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Savunma Bakanlığı'na bakanlık hiyerarşisi içinde girebileceklerini, böylece askeri bir şekilde dağıtılacaklarını söylüyoruz. Bu konuda bir sorunumuz yok. Savunma Bakanlığı içinde askeri bir blok olarak kalma arzularına gelince, büyük bir kurum içinde böyle bir blok olması doğru değil.”

Ebu Kasra göreve geldiğinden beri önceliklerinden birinin Suriye'de eski Devlet Başkanı Beşşar Esed'e muhalif grupları birleşik bir komuta yapısına entegre etmek olduğunu vurguladı. Ancak bu entegreye SDG’nin dahil edilmesi zor gözüküyor. ABD bu grubu DEAŞ militanlarına karşı kilit bir müttefik olarak görürken, Türkiye ise ulusal güvenlik tehdidi olarak değerlendiriyor.

Ebu Kasra, SDG olarak bilinen silahlı grubunun liderinin de bu konuda ayak sürüdüğünü söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Suriye televizyonundan aktardığı habere Askeri Operasyonlar Dairesi'ne bağlı güçler bugün Suriye'nin kuzeydoğusunda SDG kontrolündeki bölgelere doğru harekete geçti. Haberde daha fazla ayrıntı verilmedi.