MİT Başkanı Kalın, Blinken'ın Ankara ziyareti öncesinde Şam'da temaslarda bulundu

Şarku'l Avsat’a konuşan kaynaklar, Türkiye’nin Suriye’de ABD'den taleplerini açıkladı

Dün (Perşembe) Şam'daki Emevi Camii'ne giren MİT Başkanı İbrahim Kalın ve heyetinin etrafını yüzlerce Suriyeli sardı. (Türk televizyon kanalları)
Dün (Perşembe) Şam'daki Emevi Camii'ne giren MİT Başkanı İbrahim Kalın ve heyetinin etrafını yüzlerce Suriyeli sardı. (Türk televizyon kanalları)
TT

MİT Başkanı Kalın, Blinken'ın Ankara ziyareti öncesinde Şam'da temaslarda bulundu

Dün (Perşembe) Şam'daki Emevi Camii'ne giren MİT Başkanı İbrahim Kalın ve heyetinin etrafını yüzlerce Suriyeli sardı. (Türk televizyon kanalları)
Dün (Perşembe) Şam'daki Emevi Camii'ne giren MİT Başkanı İbrahim Kalın ve heyetinin etrafını yüzlerce Suriyeli sardı. (Türk televizyon kanalları)

Millî İstihbarat Teşkilâtı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Muhammed el-Beşir başkanlığında Suriye hükümetinin kurulmasının ardından bir Türk heyetinin başkanlığında Şam'a ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da MİT Başkanı ve Türk heyetine Şam'da eşlik etmesi planlanıyordu, ancak Dışişleri Bakanlığı kaynakları Fidan'ın programının buna izin vermediğini bildirdi.

Kalın'ın dün (Perşembe) Şam'a yaptığı ziyaret, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bugün (Cuma) Ankara'ya yapacağı ve Fidan ile Suriye'deki gelişmeleri görüşeceği ziyaretin arifesinde gerçekleşti.

Şam ziyareti ve ABD'den talepler

Kalın ve beraberindeki heyet, Suriye Kurtuluş Hükümeti liderleriyle geçiş sürecinin nasıl yönetileceği ve bu süreçte atılacak adımlar üzerinde durarak, Suriye halkının çeşitli grup ve kesimlerinin isteklerini karşılayan yeni bir anayasanın oluşturulması ve ülkede istikrar ve refahın sağlanması konularına odaklandı.

dwf
MİT Başkanı İbrahim Kalın ve beraberindeki heyet, yüzlerce Suriyelinin toplandığı Şam'daki Emevi Camii'ne güçlükle ilerliyor. (Türk televizyon kanalları)

Türk televizyon kanalları, Kalın ve Türk heyetinin akşam namazını kılmak üzere Şam'daki Emevi Camii'ne giderken, camiye giden sokaklarda Türk heyetinin etrafını saran büyük bir Suriyeli kalabalığın ortasında çekilmiş canlı görüntülerini yayınladı.

Bu arada diplomatik kaynaklar Şarku’l Avsat'a, Türkiye'nin Blinken'ın temasları sırasında ABD'ye Suriye'nin yeni ve kritik bir aşamadan geçtiği, Suriye'de düzenli bir geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğu, bu aşamada ülkenin daha fazla istikrarsızlığa ve parçalanmaya sürüklenmesinin önlenmesinin önemli olduğu, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunmasının vurgulanması ve Suriye'deki durumla ilgilenen uluslararası tarafların geçiş sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması, gerekli insani yardım ve siyasi desteğin sağlanması için rol oynaması gerektiği gibi bir dizi önemli mesaj vereceğini açıkladı.

hhyju
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün ziyareti için dün (Perşembe) Amman'a geldi ve akşam saatlerinde Suriye konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye uçtu. (Reuters)

Kaynaklar, Fidan'ın ABD'li mevkidaşına sahadaki yeni gerçekliği göz önünde bulundurarak Suriye'deki gelişmeleri yönlendirmek için Birleşmiş Milletler (BM) dahil çeşitli forumlarda yoğun çaba sarf edilmesi gerektiğini de vurgulayacağını söyledi.

Kaynaklar, Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) en büyük bileşeni olan YPG’nin desteklenmesi konusunda ABD'den net ve kararlı bir tutum isteyeceğini bildirdi.

Kaynaklar, “Blinken'a, ülkesinin bir pozisyon almaması ve YPG ile arasına mesafe koymaması halinde, Türkiye'nin sınırlarını ve halkını onların tehditlerinden korumak için gerekeni yapacağı söylenecek” ifadesini kullandı.

Kaynaklar, Washington'un Türkiye ile ‘Münbiç ve Fırat'ın doğusuyla ilgili olarak 2018 ve 2019'da YPG’yi Türkiye'nin güney sınırından 30-40 kilometre uzakta tutma konusunda’ imzaladığı mutabakatlara uymadığına dikkat çekti.

Kaynaklar ayrıca, Türkiye'nin Suriye ile olan 900 kilometrelik sınırı boyunca güvenlik kuşağını bu derinlikte tamamlamaya kararlı olduğunu vurguladı.

YPG üzerindeki baskı

Diğer yandan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının ‘Suriye'nin kuzeyini terörden temizlemek’ için ilerlemeye devam ettiğini doğrulayarak, grupların SDG'nin kontrolündeki bölgelerde yürüttüğü ve Tel Rıfat ve Münbiç kentlerinin ele geçirildiği Özgürlük Şafağı Operasyonu’na atıfta bulundu.

Dün Savunma Bakanlığı'nın haftalık brifinginde konuşan Türk askeri yetkili, “Türkiye, ABD'ye bir terör örgütünün (DEAŞ) başka bir terör örgütü (YPG) kullanılarak ortadan kaldırılamayacağını defalarca söyledi” dedi.

s
Türkiye ile ABD heyetleri arasında Kasım 2023'te Ankara'da yapılan görüşmelerden (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Yetkili, YPG'nin ‘kirli bir plan’ üzerinde çalıştığını ve ‘DEAŞ teröristlerinin kıyafetlerini giyerek dünyaya Suriye'nin kuzeydoğusunda DEAŞ'ın bitmediği izlenimi yaratmaya çalıştığını’ belirtti. Yetkili ayrıca, Türk güçleri ve müttefik grupların onlara Suriye'nin kuzeyinde toprak kazanma fırsatı vermeyeceğini vurguladı.

Öte yandan, Blinken'ın Türkiye ziyareti öncesinde Washington, Türkiye'nin saldırılara karşı kendini savunma hakkını kabul ederken YPG'ye desteğinin devam edeceğine dair açık

csdvfgb
Türk İHA’ları Kamışlı Havaalanı yakınlarında eski rejim güçlerine ait bir silah deposunu vurdu. (SOHR)

Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetinde yer alan Kamışlı Havaalanı civarında Beşşar Esed rejimi güçlerinin geride bıraktığı askeri teçhizat, silah ve mühimmat depolarını hedef almaya devam etti. Rejim ordusu Kamışlı'nın güneyindeki 54. Alay'dan çekilmeden önce bu depoları terk etmiş ve daha sonra SDG'nin iç güvenlik güçleri (Asayiş) bölgeyi kontrol altına almıştı.

Suriyelilerin ülkelerine dönüşü

Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönmek için üç sınır kapısına akın etmeye devam ediyor: Türkiye'nin güneyindeki Hatay ile İdlib'in kuzeyini birbirine bağlayan Cilvegözü, Hatay ile Halep arasındaki Yayladağı ve Kilis ile Halep arasındaki Öncüpınar.

fvgbhy
Suriyeliler, Hatay ile İdlib'in kuzeyi arasındaki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda evlerine dönmek için hazırlık yapıyor. (AFP)

Çarşamba gününden bu yana Türkiye’den ayrılmak üzere sınır kapılarına yönelen Suriyelilerin sayısında düşüş yaşanırken, onlarca Suriyeli beklenmedik durumlarla karşı karşıya kaldı. Zira Türk yetkililer, İnterpol tarafından aranan ya da Türkiye'de davası olan ya da gitmeden önce borçlarını ve mali durumunu kapatmayan Suriyeliler ile çifte vatandaşlığa sahip olan ve Türk vatandaşlığı dışında bir vatandaşlığa sahip olan Suriyelileri sınır kapılarından geri gönderiyor.



İran, Husilere desteği kesmeyi planlıyor: Sayılı günleri kaldı

ABD ordusunun geçen ayki bombardımanlarında Yemen'in başkent Sana'da bazı yerlerde yangın çıkmıştı (Reuters)
ABD ordusunun geçen ayki bombardımanlarında Yemen'in başkent Sana'da bazı yerlerde yangın çıkmıştı (Reuters)
TT

İran, Husilere desteği kesmeyi planlıyor: Sayılı günleri kaldı

ABD ordusunun geçen ayki bombardımanlarında Yemen'in başkent Sana'da bazı yerlerde yangın çıkmıştı (Reuters)
ABD ordusunun geçen ayki bombardımanlarında Yemen'in başkent Sana'da bazı yerlerde yangın çıkmıştı (Reuters)

ABD’nin baskılarının ardından İran’ın, Yemen’deki Husilere desteği kesmeyi planladığı aktarılıyor. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Telegraph’a konuşan İranlı bir yetkili, askeri personele Yemen’den çekilme talimatı verildiğini söylüyor. Kaynak, ABD’nin saldırıları sırasında İranlı bir askerin öldürülmesinin gerginliği tırmandıracağından endişelenildiğini belirtiyor. 

Ayrıca Tahran yönetiminin, ABD Başkanı Donald Trump’ın yürüttüğü siyaset nedeniyle başta Husiler olmak üzere bölgedeki çeşitli kuvvetlere desteği büyük ölçüde azaltmayı planladığı ifade ediliyor. Yetkili, İran’ın doğrudan Trump yönetiminden gelebilecek tehditlere odaklandığını söylüyor: 

Her toplantıda Trump’la ilgili tartışma yapılıyor. Desteklediğimiz bölgesel grupların hiçbiri tartışılmıyor.

İranlı yetkili, Ortadoğu’daki son gelişmelere de dikkat çekerek Husilerin “son günlerini yaşadığını” savunuyor: 

Burada, Husilerin hayatta kalamayacağı ve son aylarını hatta günlerini yaşadıkları yönünde bir görüş hakim. Dolayısıyla onları listemizde tutmanın bir anlamı yok. Onlar Hizbullah’ın eski lideri Hasan Nasrallah ve eski Suriye lideri Beşar Esad’a dayanan bir zincirin parçasıydı. Gelecek için bu zincirin sadece bir parçasını tutmak mantıklı değil.

Telegraph’ın haberinde, Tahran yönetiminin Esad rejiminin devrilmesini ya da Hizbullah’ın İsrail karşısında verdiği kayıpları önleyemediği hatırlatılarak, Husilerin oluşan güç boşluğundan faydalanmak istediği yazılıyor. ABD’nin de bunu önlemek ve İran üzerindeki baskıyı artırmak için devreye girdiği belirtiliyor.

CNN’in salı günkü haberinde, ABD’nin İran ve Husilere gözdağı vermek amacıyla B2 gizli bombardıman uçaklarını Hint Okyanusu’na konuşlandırdığı da bildirilmişti. 

Eski ABD Başkanı Joe Biden, 2021’de Husileri terör örgütü listesinden çıkarmıştı. Ancak Trump göreve gelir gelmez milisleri tekrar listeye aldı. 

Trump, geçen ay Husilere yönelik saldırı düzenlenmesi talimatını vermiş, bombardımanlarda en az 61 kişinin öldüğü, 140’tan fazla kişinin de yaralandığı kaydedilmişti. Husiler, Gazze savaşında Hamas’a desteklerini açıklayarak, bölgedeki denizcilik faaliyetlerini sekteye uğratan saldırılar düzenlemişti. 

Trump, 5 Mart’ta İran'ın dini lideri Ali Hamaney'e bir mektup gönderdiğini ve nükleer programla ilgili anlaşma yapmak istediğini söylemişti. Cumhuriyetçi lider, "Onlara, 'Umarım müzakere edersiniz çünkü ülkenize ordumuzu sokmamız gerekirse bu korkunç bir şey olur' ifadelerini kullandığım bir mektup yazdım" demişti. 

Hamaney ise Trump’ın müzakere çağrısını ve tehditlerini reddettiklerini duyurmuştu. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da Trump’a sert çıkışarak, "Tehdit ettiğin için seninle müzakere yapmayacağım. Ne halt yersen ye" demişti. 

Independent Türkçe, Telegraph, Times of Israel