Mısır Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü Ziya Raşvan, üst üste ikinci hafta da devam eden Ulusal Diyalog oturumlarında bir kez daha ‘seslerin ve önerilerde çoğulluğa saygı gösterme’ sözü verdi. Bugün Kahire'de, ‘partiler’ ve ‘yerel halk meclisleri’ dosyalarına odaklanan siyasi dosyalar hakkında yeni bir görüşme turu başlayacak. Sosyal, ekonomik ve kültürel dosyalar ise belirli bir çalışma takvimine göre önümüzdeki günlerde görüşülecek.
Raşvan cuma akşamı bir televizyon kanalında yayınlanan açıklamalarında, ‘geçtiğimiz hafta düzenlenen Ulusal Diyalog oturumlarına farklı akımlardan bin 600'den fazla kişinin katıldığını, ayrıca Mısırlı ve yabancı yaklaşık 405 gazeteci ve medya profesyonelinin de oturumlara iştirak ettiğini’ söyledi. ‘Toplantıya katılanların 450'sinin fikirlerini doğrudan paylaştığını ve oturumlarda söz isteyen herkesin belirli sürelerde bir konu hakkındaki görüşünü açıklamak için yeterli zamanı olduğunu’ ifade eden Raşvan, ‘fikirlerini açıklamaya vakit bulamayanların Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti'ne ulaşan yazılı bir teklif sunduğunu’ belirtti.
Raşvan sözlerinin devamında ‘Ulusal Diyalog’un tüm grupları, dernekleri, sendikaları ve tüm vatandaşların koşullarını ilgilendiren öneriler geliştirme yolunda ilerlediğini ve tartışılan en önemli başlıkların vesayet konuları ve sosyal koruma konuları olduğunu vurguladı. “Mısır halkı için son derece önemli olan yasama konuları da tartışıldı” diyen Raşvan, ‘seslerin ve önerilerin çoğulluğuna saygıya dayalı Ulusal Diyalog oturumlarında işlerin iyi gittiğini, çünkü Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ulusal eylemin önceliklerine ilişkin çağrısının özünün bu olduğunu’ ifade etti.
Sisi geçtiğimiz yılın nisan ayında, ulusal eylemin önceliklerine ilişkin bir diyalog başlatma çağrısında bulundu. Bu çağrı, binden fazla kişinin serbest bırakılmasına katkıda bulunan, tutuklu aktivistler ve politikacılar için bir Cumhurbaşkanlığı af komitesi reformu ile aynı zamana denk geldi.
“Ulusal Diyalog, eğitim, sağlık, ekonomik koşullar, fikir ve ifade özgürlüğü, parti kurma ve seçimlere katılma gibi Mısır halkını ilgilendiren genel dosyalara odaklanıyor” diyen Raşvan, Ulusal Diyalog’dan çıkarılacak tüm tavsiyelerin cumhurbaşkanlığı tarafından büyük ilgi göreceğini ve tartışılmak veya idari kararlar almak üzere Parlamento'ya gönderileceğinin vurguladı.
Raşvan ayrıca, Ulusal Diyalog oturumlarına katılanların ‘sosyal koruma sağlamanın değerinin artırılmasını önerdiğini, bunun tartışıldığını ve devlet bütçesi üzerindeki etkisinin boyutunu görmek için teknik komitelere sunulduğunu’ açıkladı.
Önümüzdeki hafta başta siyasi partiler olmak üzere bazı siyasi konuların tartışılarak krizleri çözmenin yollarını tartışmakla başlayacak olan Ulusal Diyalog oturumlarının gündemini “Durum tatmin edici değil” diyerek açıkladı.
2008 yılından beri faaliyetini durduran yerel halk meclisleri yasasının da tartışılacağını sözlerine ekleyen Raşvan, ‘siyasi eğitim için en iyi yerler olduklarından buraların varlığına ihtiyaç olduğunu’ söyledi. Önümüzdeki salı günü, başta sanayi ve özel yatırım olmak üzere çeşitli ekonomik konuların görüşüleceğini ifade eden Raşvan, “Perşembe günü ise üniversite öncesi eğitim başta olmak üzere toplumsal ekseni ilgilendiren birçok konu ve nüfus sorunu tüm boyutlarıyla tartışılacak” ifadesini kullandı.