Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yaptığı açıklamada, Libya’yı kasıp kavuran yıkıcı seller sonucu hayatını kaybeden yaklaşık 4 bin kişinin cesedinin tespit edildiğini bildirdi.
WHO, 3 bin 958 kişinin cesedinin kurtarılarak kimliklerinin tespit edildiğini ve sahiplerine ölüm belgelerinin verildiğini ekledi.
WHO, ölü sayısının 20 bine kadar artmasını ve arama kurtarma ekiplerinin Libya’nın doğusundaki sel felaketinde daha fazla ceset bulmasını bekliyor. Şarku’l Avsat’ın WHO’dan aktardığına göre 9 binden fazla insan hala kayıp.
Bir grup Libyalı veri analisti ve araştırmacısı da açıklanan rakamda yaklaşık 4 bin doğrulanmış ölüm olduğunu kaydetti.
Libya'daki sel felaketi
Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
Libya Kızılayı'na göre Akdeniz'de etkili olan Daniel fırtınasının yol açtığı şiddetli yağışların iki barajı yıkmasıyla oluşan sel, pazar gecesi Derne'deki tüm mahalleleri su altında bıraktı.
Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) cuma günü açıkladığı rakamlara göre Derne'de 2 bin 217 bina yıkıldı.
Yerel basına göre Türkiye, Mısır, Tunus, Cezayir ve Malta'dan kurtarma ekipleri yerel ekiplerle birlikte Derne'deki kurtarma ve yardım çalışmalarına katılıyor.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.
Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.