Birleşik Krallık'taki medya yasa tasarısı, Netflix'in tepkisini çekti: "Film ve dizileri kaldırabiliriz"

Yayın platformu Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne gönderdiği mektupta "belirsiz" yeni yasa tasarısına itiraz ediyor

Netflix
Netflix
TT

Birleşik Krallık'taki medya yasa tasarısı, Netflix'in tepkisini çekti: "Film ve dizileri kaldırabiliriz"

Netflix
Netflix

Netflix, Britanya hükümetinin sunduğu dijital yayınlara yönelik yeni yasa tasarısı nedeniyle Birleşik Krallık (BK) kataloğundaki film ve dizileri kaldırabileceği uyarısında bulundu.

Martta taslağı internette yayımlanan Medya Yasa Tasarısı, Netflix ve Disney+ gibi yayın platformlarını etkileyecek bir dizi öneri içeriyor.

Yeni yasalara göre dijital yayın içerikleri yayıncılık gözetleme kuruluşu Ofcom'un denetimine tabi tutulacak ve geleneksel yayıncıların bağlı olduğu tarafsızlık yasalarına uymak zorunda kalacak.

Deadline'da yer alan habere göre Netflix, BK parlamentosunun Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne "daha fazla netliğe" ihtiyaç duyulduğunu belirten 5 sayfalık bir belge sundu. Disney de kuruma, benzer düşünceleri dile getiren bir mektup gönderdi.

Netflix, Medya Yasa Tasarısı'nın "gerekli görülen tarafsızlıkla" ilgili "belirsiz" ve "zahmetli" talepler içerdiğini öne sürüyor. Şirket, 250 bin sterline (yaklaşık 6 milyon 391 bin TL) varan yaptırımlardan kaçınmak için başlıkları "düzenli olarak", önceden "arındırmak" zorunda kalacağını ifade ediyor.

The Independent'ın haberine göre, Netflix, "Genellikle Britanyalı izleyicilerin seçeneklerini en üst düzeye çıkarma bakımından, sunduğumuz şeylerin güçlü yanının Netflix içeriğinin kapsam ve çeşitliliği olduğu düşünülüyor. Eğer bu Ofcom'un yetki alanına girerse, hükümlere uyum sağlama açısından eşit derecede bir risk kaynağı haline gelme potansiyeli taşıyor" diye yazdı.

Bu hükümlerin kapsamı ve uygulanmasıyla ilgili önemli ölçüde daha fazla netlik sağlanmadığı takdirde, BK kataloğumuzdan içeriği önceden kaldırmak, bu hükümlere uymanın getireceği zahmetli yükü ve potansiyel mesuliyet riskini almaktan ister istemez daha kolay olacak.

Halihazırda hangi dizi ve filmlerin kaldırılabileceği belli değil. Netflix; Stranger Things, Wednesday ve The Witcher gibi sektörün en büyük yapımlarına ev sahipliği yapıyor. Fakat bu programların hiçbirinin risk altında olduğu düşünülmüyor.

Netflix, "Medya Yasa Tasarısı'nın sunulmasını ve BK'deki hizmetimizi Ofcom'un yetki alanına taşıma tekliflerini sürekli destekledik" diye yazdı.

Bu yasa tasarısının daha geniş çaplı politika hedeflerini desteklemekle birlikte, daha fazla netlik sağlanmasını istediğimiz bazı alanlar var.

Disney de Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne gönderdiği 4 sayfalık yazıda tasarıya ilişkin endişelerini dile getirdi.

Şirket, "Lineer yayıncılık ve VoD [seç-izle] arasındaki farklar, izleyiciyi korumaya yönelik çoğu VoD platformunun uyguladığı güçlü önlemler, farklı VoD platformlarının sunduğu farklı tüketici önerileri ve marka vaatleri göz önüne alındığında, ister katı içerik kuralları ister zorunlu yaş sınırı uygulamaları olsun, tüm VoD hizmetlerine tek tip kurallar koymak uygun görünmüyor" diye yazdı.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab