ABD'deki üniversite "Taylor Swift'in Psikolojisi" dersi açıyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

ABD'deki üniversite "Taylor Swift'in Psikolojisi" dersi açıyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Arizona Eyalet Üniversitesi bu sonbaharda hevesli öğrencilere "Taylor Swift'in Psikolojisi - Sosyal Psikolojinin İleri Konuları" adlı yeni bir ders açacak.

ASU News tarafından yayımlanan bir haberde kurum, yeni eklentiyi psikoloji öğrenimine "hızlı" (swift) bir yaklaşım olarak duyururken, pop yıldızı ve hayranlarını parasosyal ilişkilerin en önemli örneği olarak kullanarak öğrencilerin konuyu eğlenceli ve ilgili bir şekilde keşfedebileceklerini umduğunu ifade etti. Okula göre ders aynı zamanda Swift'in şarkılarında, hayatında ve gönül ilişkilerinde bulunan sosyal psikoloji temalarına da değinecek.

Bu sonbaharda dersi verecek psikoloji bölümü doktora öğrencisi Alexandra Wormley, "Kurs temel olarak Taylor Swift'i farklı fenomenlerin  (dedikodu, ilişkiler, intikam) bir dönemlik örneği olarak kullanıyor" dedi. Wormley, Cruel Summer'la tanınan şarkıcının hayranı olun ya da olmayın, "dersin onu ne kadar sevip sevmediğimize dair bir seminer olmadığını, psikoloji hakkında bilgi edinebilmek istediklerini" vurguladı.

Taylor Swift'i neden ileri psikolojiyle eşleştirmek istediği sorulduğunda Wormley, Swift'in Arizona eyaletinin Glendale kentindeki performansını izledikten sonra ilham aldığını söyledi. Ertesi gün birkaç araştırma görevlisiyle birlikte laboratuvardaymış ve "onunla ilgili bir derse bayılacakları esprisini yapmışlar".

Wormley daha sonra potansiyel bir Taylor Swift psikoloji dersinin nasıl görüneceğine dair pek de ciddi olmadan "kaba bir taslak" hazırladığını ve daha sonra bunu bölümüne sunduğunu söyledi. Şoke edici bir şekilde, beğenmişler.

Kendisi sıkı bir Swift hayranı olmasa da Wormley, şarkıcı-söz yazarına duyulan takdirin kendisine de geçmesine yol açacak kadar yakın mesafede bulunduğu bir hayran varmış. Sanatçıya ilgi duymasını sağlayan kişi olarak partnerinin kız kardeşini işaret ediyor:

Taylor Swift hakkında bildiğim neredeyse her şeyi partnerimin kız kardeşinden öğrendim, kendisi ezelden beri bir Swiftie. Ders konularının şekillenmesinde büyük rol oynadı. Onun coşkusu oldukça bulaşıcı, bu yüzden iki yıl içinde kayıtsız biriyken geçen yıl Spotify'da Swift'i en çok dinleyenlerden biri oldum.

Doktora öğrencisi müfredata gelince, "Taylor Swift albümünden bir temayı" sosyal psikolojinin birçok konusundan biriyle ilişkilendirmeyi planladığını söylüyor. Wormley, Swift'in Reputation albümünü çevreleyen popüler kültür dramasını, özellikle intikam kavramını keşfetme açısından potansiyeli olan bir Swift albümüne örnek olarak gösteriyor.

Swift'in eski çift Kim Kardashian ve Kanye West'le kamuoyu önünde yaşadığı çatışmaların ardından, "onlardan ve daha geniş medya ortamından intikamını, inanılmaz başarılı bir albüme imza atıp stadyum turnesine çıkarak" aldığını söylüyor. Wormley ayrıca toplum olarak neden intikamdan hoşlandığımızı ve bunu neden yaptığımızı "sosyal psikolojinin bize söyleyebileceğini" belirtiyor.

Wormley'e göre sosyal psikolojiyi Taylor Swift'in yaşamı ve çalışmaları üzerinden öğretmek kavramları daha ilgi çekici hale getirecek. Doktora öğrencisi, araştırmaların "öğrenciler ders materyallerini kendi yaşamlarıyla ilişkilendirebildiğinde, anlama ve akılda tutmanın arttığını" ortaya koyduğunu söyledi.

Sosyal medyada, üniversite sınıfının haberi Swift hayranları tarafından övgü yağmuruyla karşılandı ve birçoğu derse kaydolmak isteyeceklerini açıkladı.

Bir kişi "Hemen döneceğim, ASU'ya kaydoluyorum ve Swiftizm üzerine doktora yapmak istiyorum" diye tweet atarken, bir başkası "Bu dersten en yüksek notla geçerdim" dedi.



ECOWAS güçleri başarısız darbe girişiminin ardından Benin'e konuşlandırıldı

Benin Devlet Başkanı Patrice Talon, 26 Nisan 2016'da Paris'teki Elysee Sarayı'nı ziyaret etti (Reuters)
Benin Devlet Başkanı Patrice Talon, 26 Nisan 2016'da Paris'teki Elysee Sarayı'nı ziyaret etti (Reuters)
TT

ECOWAS güçleri başarısız darbe girişiminin ardından Benin'e konuşlandırıldı

Benin Devlet Başkanı Patrice Talon, 26 Nisan 2016'da Paris'teki Elysee Sarayı'nı ziyaret etti (Reuters)
Benin Devlet Başkanı Patrice Talon, 26 Nisan 2016'da Paris'teki Elysee Sarayı'nı ziyaret etti (Reuters)

Benin Devlet Başkanı Patrice Talon, dün akşam canlı yayında devlet televizyonunun genel merkezine geldi ve başarısız darbe girişiminin ardından açıklama yapması bekleniyordu. Bu arada, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), yetkililerin darbe girişimini engellemek için çalışmaları kapsamında üye ülkelerden güçlerin Benin'e konuşlandırıldığını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Benin Devlet Başkanı, başarısız darbe girişiminin ardından devlet televizyonundan yaptığı televizyon konuşmasında, "durumun tamamen kontrol altında olduğunu" belirtti. "Durumun tamamen kontrol altında olduğunu temin ederim ve bu akşam işinize barışçıl bir şekilde devam etmenizi rica ediyorum. Ülke genelinde güvenlik ve kamu düzeni sağlanacaktır" diyerek, "bu hain eylem cezasız kalmayacaktır" ifadesini kullandı.

Benin'deki bir grup asker, dün ulusal televizyon aracılığıyla Batı Afrika ülkesinde iktidarı ele geçirdiklerini duyurdu.

Fransız Haber Ajansı AFP bilgi veren kaynaklar, Cumhurbaşkanı Patrice Talon'un güvende olduğunu ve darbecilerin görevden alınmasının ardından durumun yeniden kontrol altına alındığını belirtti.

Talon'a yakın bir askeri kaynak, "Sadece televizyon kanalını kontrol eden küçük bir grup. Düzenli ordu kontrolü yeniden ele geçirdi. Ülke, cumhurbaşkanı ve ailesi gibi tamamen güvende" dedi. Benin Dışişleri Bakanı, devlete sadık ordu ve ulusal muhafız askerlerinin durumu yeniden kontrol altına aldığını doğruladı.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), yetkililerin bir darbe girişimini engellemek için çalıştığı Benin'e üye devletlerden asker konuşlandırıldığını duyurdu. Grup yaptığı açıklamada, Nijerya, Sierra Leone, Fildişi Sahili ve Gana'dan askerlerin "Benin Cumhuriyeti'nin anayasal düzenini ve toprak bütünlüğünü korumak için hükümete ve Benin Cumhuriyet Ordusu'na destek olmak" amacıyla gönderildiğini belirtti.

Diğer yandan bir hükümet kaynağı, Nijerya ordusunun Benin'deki hedeflere hava saldırıları düzenlediğini söyledi.


Zelenskiy: Amerika ile barış görüşmeleri yapıcı ama kolay değil

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)
TT

Zelenskiy: Amerika ile barış görüşmeleri yapıcı ama kolay değil

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (AP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, önümüzdeki günlerde Avrupalı ​​liderlerle yapması planlanan istişareler öncesinde yaptığı açıklamada, ABD temsilcileriyle Ukrayna barış planı konusunda yapılan görüşmelerin yapıcı ancak kolay olmadığını söyledi.

Zelenskiy, cumartesi günü ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Witkoff ve Trump'ın damadı Jared Kushner ile telefonda görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bugün Londra'da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı ve Almanya Başbakanı ile görüşmesi bekleniyor.

Zelenskiy, televizyonda yayınlanan akşam konuşmasında, "Amerikalı temsilciler Ukrayna'nın temel tutumlarını biliyor," diyerek, "Görüşme yapıcıydı, ancak kolay değildi" ifadelerini kullandı.


İsrail Genelkurmay Başkanı: Gazze'deki sarı hat yeni bir sınır anlamına geliyor

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (AFP)
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (AFP)
TT

İsrail Genelkurmay Başkanı: Gazze'deki sarı hat yeni bir sınır anlamına geliyor

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (AFP)
İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir (AFP)

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, dün yaptığı açıklamada, Gazze'yi ayıran sarı hat’ın Şeridin İsrail ile yeni sınırı olduğunu vurguladı.

Zamir, İsrail ordusunun yayınladığı açıklamada, "Sarı hat, yeni bir sınır hattı, yerleşim birimleri için ileri savunma hattı ve saldırı hattını oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hamas arasında 10 Ekim'de yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, İsrail güçlerinin çekildikleri bölgeyi belirleyen "sarı hat"ın ötesine çekilmesini öngörüyor.