G20 ile ilgili 4 önemli gerçeklik

G20'nin küresel duruşu ve uluslararası sorunlarla yüzleşmedeki rolü hakkında bazı temel gerçekler neler?

(Reuters)
(Reuters)
TT

G20 ile ilgili 4 önemli gerçeklik

(Reuters)
(Reuters)

G20'nin bazı üyeleri arasındaki gerilimin kritik noktaya ulaştığı bir dönemde, grubun mevcut oturum başkanlığını yürüten Hindistan bu hafta sonu G20 Grubu'nun yıllık zirvesine ev sahipliği yapıyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın katdığı G20 Zirve'sine Rusya ve Çin devlet başkanları katılım sağlamadı.

Geçen yıl Endonezya'da düzenlenen ve gündemi Rusya-Ukrayna krizi olan son zirvede siyasi krizlere değinmeden önce ekonomik konuları tartışmaya başlayan grubun küresel duruşu ve uluslararası sorunlarla yüzleşmedeki rolü hakkında bazı temel gerçekler ise şöyle: 

G20 nedir?

G20, Avrupa Birliği'ne (AB) ek olarak ABD, Kanada, Japonya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya'dan oluşan G7 grubunun  genişlemesini temsil eden bir grup.

G20'nin ilk toplantısı 1999 yılında Berlin'de yapıldı. Toplantıya G7 ülkelerinin maliye bakanlarının yanı sıra, Brezilya, Hindistan, Rusya, Çin, Arjantin, Meksika, Suudi Arabistan, Türkiye, Güney Afrika ve Güney Kore'nin yanı sıra AB ülkelerinin de  maliye bakanları katılım sağladı.

G20 Grubu'nun dünyadaki konumu

Grubun ekonomisi küresel gayri safi yurtiçi hasılanın beşte dördünden fazlasını oluşturuyor, küresel ticaretin yaklaşık dörtte üçünü kontrol ediyor ve dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan toplam nüfusa sahip.

Grup bileşimi

Dünyanın en zengin ve ekonomik açıdan en gelişmiş ülkelerinin katıldığı bir forum olup, 2008 yılından bu yana her yıl başkanlar düzeyinde düzenlenen zirvede ağırlıklı olarak dünya ekonomik sorunları tartışılıyor.

Bunun amacı ise piyasaların ve küresel ekonominin istikrarının yanı sıra mevcut ve beklenen krizlerle başa çıkma yollarını sağlamak.

Küresel mali kriz sırasında başkanlık düzeyindeki ilk zirve 2008'de Washington'da yapıldı.

Zirvelere katılan bakanlar düzeyindeki toplantılarda iklim değişikliği, kalkınma politikası, işgücü piyasası, istihdam politikası ve dijital teknolojinin yayılması gibi konular tartışılıyor.

Son yıllarda mülteci sorunu, terörle mücadele gibi siyasi konular da tartışılmaya başlandı. Görüşmelerin sonuçları başkanlar  zirvesine sunuluyor.

Grubun işleyişi

G20 üye devletlerden oluşan bir birlik ya da konsey değil. Bu nedenle üyeleri için herhangi bir bağlayıcı karar çıkmıyor.

Daha ziyade istişarelerin sonucu, bu ülkelerin ulusal çıkarları doğrultusunda ve genel olarak dünya koşullarını istikrara kavuşturmak amacıyla her ülkenin kendi isteğine göre üzerinde mutabakata varılan hususlara gönüllü olarak bağlı kalması anlamına geliyor.

Yıllık zirve toplantısını ve gündemini üye ülkelerle koordineli olarak hazırlayan grubun başkanlığı her yıl bir üye devlet tarafından üstleniliyor.

Independent Arabia - Independent Türkçe



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe