Ultra zenginler hakkınızda ne düşünüyor? Multimilyoner CEO baklayı çıkardı...

Kimse en zengin yüzde 1'lik dilimdekilerin çalışan kişileri umursamasını gerçekten beklemiyor ama en azından umursuyormuş gibi davranabilirler

(AA)
(AA)
TT

Ultra zenginler hakkınızda ne düşünüyor? Multimilyoner CEO baklayı çıkardı...

(AA)
(AA)

Ryan Coogan

İyi yazılmış bir kötü karakter monoloğunun özelliği, karakterin dünya görüşü ne kadar iğrenç olursa olsun en azından makul davrandığı izlenimini vermesi. Joker'in yaptığı şeyleri Batman'e "Yani sadece bir şeylerin patlamasını izlemeyi seviyorum" diye anlattığını ya da Blofeld'in James Bond'a "Sadece havalı bir lazer yapmak istedim" dediğini göremezsiniz.

Biraz nüansa ihtiyaç var. Katliamın altında bazı gerekçelerin yattığına dair bir belirti olmalı. Ne de olsa birinin öylece çıkıp "Hey, ben kötü adamım" diyeceğini düşünmek gerçekçi değil.

Avustralyalı bir CEO'nun, fazla "kibirli" hale gelen çalışanların haddinin bildirilmesi için işsizliğin yüzde 50 artması gerektiğini öne sürdüğü konuşması X'te (eski adıyla Twitter) viral oldu.

The Australian Financial Review'un Emlak Zirvesi'nde konuşan Gurner Group'un patronu Tim Gurner, küresel pandemi sırasında "toplumun aslında çok fazla çalışmak istemediğine karar vermesi" nedeniyle üretkenliğin yere çakıldığını söyleyerek "Çalışanlara, işverenlerin onlar için değil onların işverenler için çalıştığını hatırlatmamız gerekiyor" dedi. Gurner bu çalışan kesimin, bilhassa inşaat işçilerinin çok uzun süredir fazla iyi durumda olması salgınını düzeltmek için "ekonominin sancılanması" gerektiğini öne sürdü.

Birisi bu kadar gülünç bir şey söylediğinde genellikle nefret etkileşimi yaratmaya çalışan bir provokatör olduğunu düşünürüm çünkü internette birilerini kızdırarak para kazanmak, pazarlanabilir herhangi bir beceri veya kişilik geliştirmekten daha kolay. Fakat Gurner'ın konuşmasını bu kadar şoke edici yapan şey, gerçekten ciddi görünmesiydi.

YouTube kanalınızı faaliyete geçirmeye ya da GB News'a konuk olmaya çalıştığınız için rezil bir canavar olmak başka bir şey. Ancak benzer düşünen bir grup yatırımcının karşısında bu tür sözleri gelişigüzel ortaya atmak, benim için daha endişe verici bir şeye işaret ediyor.

Ultra zenginler birbirleriyle böyle mi konuşuyor? Gerçekten böyle mi düşünüyorlar? Gerçekten de işçilerin bir metadan sadece biraz daha fazlası olduğuna mı inanıyorlar?

Şüphelendiğiniz ama aklınızın bir köşesine ittiğiniz türden bir şey bu. Muhafazakarlarla aynı fikirleri paylaşmamaya meyilliyim ama eminim ki onlar bizim çıkarımıza olduğuna inandıkları şekilde hareket ediyor; biraz yanlış yola sapmış olabilirler ama kindar değiller, değil mi? Hayır! Anlaşıldığı üzere Roald Dahl tarzı karikatürize edilmiş açgözlü kapitalistler tam isabetmiş.

Gurner'ın, işini dedesinden onbinlerce dolar aldıktan sonra kurduğunu bilmek sizi şaşırtmayacaktır. Toplumun tembel olduğunu düşünmesine şaşmamalı! Muhtemelen hepimizin bunu yapabileceğini varsayıyor.

Kaldı ki Gurner ilk kez viral olmuyor. Onu, milenyum kuşağı tüm parasını brança harcadığı için kendilerine ev alamadığını öne sürdükten sonra birkaç yıl önce manşetlere çıkan "avokado tostu adam" olarak da hatırlayabilirsiniz. Gurner hakkında istediğinizi söyleyebilirsiniz ama paranın nasıl işlediğine dair keskin bir kavrayışı olduğu açık.

Geçtiğimiz 10 yılın ardından herhangi birinin, çalışanların çok iyi durumda olduğunu ya da bir şekilde sistemden istifade ettiğini düşünmesi gerçeklikten o kadar kopuk ki bunu düşünmek bile migrenimi azdırıyor. Millet evinin ısınma masrafını zar zor karşılayabiliyor ama galiba zavallı, zor durumdaki CEO'lara üzülmemiz gerekiyor. Benim neslimin tamamı paylaşılan evlerde yaşamaya ve baristalık işleri için kapışmaya mahkum edildi çünkü istikrarlı bir ekonomiyi hiç tanımadık ama belli ki çözüm, işsizliği daha da kötüleştirmek.

Tanıdığım çoğu kişinin asla kendi evi, çocukları ya da istikrarlı bir kariyeri olmayacak çünkü Gurner gibi CEO'lar 15 yıl önce ekonomiyi paramparça edip bir daha arkasına bakmadı. O kadar çok çalıştık ki tarihin başka bir döneminde yüzümüz muhtemelen paranın üzerine konurdu ve yine de dünyadaki en tembel, kendini en ayrıcalıklı gören kişiler tarafından sürekli tembel olduğumuz ve kendimizi ayrıcalıklı gördüğümüz söyleniyor.

Gurner, savunuculuğunu yaptığı sancıyı muhtemelen hiç yaşamayacağı için şanslı. Ne mutlu ona. Eminim Gurner'ın ekonomiyi kurtarmak adına pencereleri gelişigüzel kırmak ya da sarılmayı yasaklamak gibi yepyeni yöntemler bulmak için bolca zamanı olacaktır. Kötü fikir yoktur.

Ancak belki de gelecekte, ekonomik dehasını daha yaratıcı bir dilin ardına gizlemesi onun yararına olur. Zorlu ve eski bir dünya bu. Kimse sizden gerçekten umursamanızı beklemiyor (bunu yaklaşık üç başbakan önce aştık) ama en azından umursuyormuş gibi yapabilirsiniz.

Independent Türkçe



ABD Kongre Üyesi, Trump ile Epstein dosyaları konusunda yaşadığı anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
TT

ABD Kongre Üyesi, Trump ile Epstein dosyaları konusunda yaşadığı anlaşmazlığın ardından istifa ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump için düzenlenen kampanya mitinginde Georgia'lı Cumhuriyetçi Temsilci Marjorie Taylor Green (AFP)

Aşırı sağ çevrelerin önde gelen isimlerinden ABD Temsilcisi Marjorie Taylor Green, Başkan Donald Trump'ın kendisine desteğini çekmesinden bir hafta sonra dün Kongre'den istifa edeceğini duyurdu.

2020'de Georgia'dan seçilen 51 yaşındaki Cumhuriyetçi Kongre üyesi, internette yayınlanan bir videoda, "Washington, D.C.'de her zaman aşağılandığını ve asla uyum sağlayamadığını" söyledi.

Trump'ın eski siyasi müttefiki Marjorie Taylor Green, bir tehdit dalgasına maruz kaldığını söyledi (AFP)Trump'ın eski siyasi müttefiki Marjorie Taylor Green, bir tehdit dalgasına maruz kaldığını söyledi (AFP)

Destekçilerinin ve ailesinin, "hepimizin uğruna mücadele ettiği başkan tarafından kendisine karşı yapılan, acı dolu, nefret dolu bir ön seçime" katlanmak zorunda kalmasını istemediğini belirten Green, "Cumhuriyetçilerin ara seçimleri kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu" kaydetti.

"Görevimden istifa edeceğim ve görevdeki son günüm 5 Ocak 2026 olacak" dedi.

Greene, Trump'ın "Amerika'yı Yeniden Harika Yap" (MAGA) hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi, ancak başkan 7 Kasım'da Greene'e desteğini çektiğini duyurdu.

Bu duyurunun ardından, Truth Social platformunda Greene'e saldıran ve onu "yumuşak" ve hatta Cumhuriyetçi Parti'ye "ihanet" olarak nitelendiren bir dizi paylaşım yaptı.

Jeffrey Epstein (Reuters)Jeffrey Epstein (Reuters)

Green'in şok edici istifası, Demokratların bu ay elde ettiği güçlü seçim zaferlerinin ardından MAGA hareketi içindeki büyüyen bölünmenin en açık işareti oldu.

Hareket, Trump'ın, iddiaya göre Amerikan elitinin birçok üyesini bünyesinde barındıran hüküm giymiş cinsel suçlu Jeffrey Epstein davasından geri adım atması nedeniyle özellikle bölünmüştü.

Greene, "14 yaşında tecavüze uğrayan, zengin ve güçlü erkekler tarafından kaçırılan ve sömürülen Amerikalı kadınları savunmak, uğruna savaştığım Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından hain olarak damgalanmama ve tehdit edilmeme yol açmamalı" ifadelerini kullandı.


Polonya Başbakanı, demiryolu hattı sabotajının ardından Rus 'devlet terörünü' kınadı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
TT

Polonya Başbakanı, demiryolu hattı sabotajının ardından Rus 'devlet terörünü' kınadı

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Rus ajanlar tarafından "hibrit saldırılar" dalgasının bir parçası olarak gerçekleştirildiğine inanılan Polonya'daki demiryolu patlamasının gerçekleştiği yeri ziyaret etti (Reuters- Polonya Başbakanlık Ofisi)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, dün komşu Ukrayna'ya yardım ulaştırmak için kullanılan bir demiryolu hattının sabote edilmesinin ardından Rus "devlet terörizmi" olarak adlandırdığı durumu kınadı.

Tusk, parlamentoya yaptığı kısa bir konuşmada Polonyalıları, Moskova'nın "Avrupa, Ukrayna ve hatta kendi aramızda anlaşmazlık yaratma" girişimlerine karşı birleşmeye çağırdı.

Kremlin'e bağlı kuruluşlara atfettiği "sabotaj eylemlerinin" aylarca sürdüğünü ve "yakın zamanda kırmızı çizgiyi aştığını" söyleyen Tusk, "Artık devlet teröründen bahsedebiliriz" ifadesini kullandı.

Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Tusk, bu eylemlerin amacının "Polonya devletinin temellerini sarsmak" olduğunu iddia etti.

Son iki olayda, Ukrayna'ya yardım ulaştırmak için kullanılan bir demiryolu hattı hasar gördü.

İlk olayda, raylara çelik bir kelepçe bağlandı ve bu muhtemelen bir trenin raydan çıkmasına neden oldu. İkinci olayda ise bir yük treni hattan geçerken patlayıcı bir cihaz patlatıldı.

Varşova, sabotaj olaylarına karıştığından şüphelendiği, Rusya adına çalışan iki Ukraynalıyı tespit etti ve şüphelilerin kaçtığı düşünülen Belarus'tan onları teslim etmesini istedi.

Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)Özel kuvvetler ve polis, Polonya'nın orta kesimindeki Mica tren istasyonunun yakınında Deblin-Varşova güzergahındaki demiryolu hattının bir kısmının tahrip olduğu yeri inceliyor (EPA)

Belarus Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetlerinin Polonya makamlarıyla iş birliği içinde iki şüpheliyi aradığını duyurdu.

Polonya, çarşamba günü, iki vandallık eyleminin ardından topraklarında faaliyet gösteren son Rus konsolosluğunu kapatacağını açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakanı Radosław Sikorski, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Polonya'da Gdansk'taki Rus konsolosluğunun lisansını iptal etmeye karar verdim" dedi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bu karar, Polonya'da açık kalan tek Rus diplomatik misyonunun Varşova'daki büyükelçilik olacağı anlamına geliyor.


ABD Federal Havacılık İdaresi, Venezuela üzerinde uçmanın tehlikeleri konusunda uyardı

ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
TT

ABD Federal Havacılık İdaresi, Venezuela üzerinde uçmanın tehlikeleri konusunda uyardı

ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), kötüleşen güvenlik durumu ve artan askeri faaliyetler nedeniyle pilotları Venezuela hava sahasında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Mesajda, belirtilmeyen tehditlerin, Venezuela'dan kalkış ve iniş yapanlar ile yerdeki uçaklar da dahil olmak üzere tüm irtifalardaki uçaklar için potansiyel bir risk oluşturabileceği belirtildi.

Bu uyarı, Washington'un Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro üzerindeki baskısını artırmasıyla birlikte geldi. Amerika Birleşik Devletleri, Venezuela kıyılarına kadar güneyde bombardıman uçuşları gerçekleştirdi ve bölgeye bir uçak gemisi konuşlandırdı.

Eski bir Ulaştırma Bakanlığı müfettişi, Federal Havacılık İdaresi'nin askeri bir çatışma olduğunda bu tür bir bildirim yayınladığını söyledi.

Mary Schiavo, "Bunu yakın bir saldırının işareti olarak algılamam, çünkü bu raporları daha önce birçok kez gördüm. Ancak bir pilot olarak kesinlikle dikkate alırdım" dedi.

Schiavo, ABD'nin Venezuela'dan askeri bir harekat beklediğini veya uyuşturucu gemilerine karşı ek önlemler planladığını, bu duyuruyu okuyup arkasında ne olduğunu anlamanın zor olduğunu ifade etti.