İngiliz kuvvetleri, NATO'nun talebi üzerine Kosova'da konuşlandırılacak

İngiliz kuvvetlerinin, NATO'dan gelen talep üzerine, ittifakın Kosova'daki barışı koruma misyonunda konuşlandırılacağı bildirildi

(AA)
(AA)
TT

İngiliz kuvvetleri, NATO'nun talebi üzerine Kosova'da konuşlandırılacak

(AA)
(AA)

İngiltere Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşanan gelişmelerin ardından İngiliz kuvvetlerinin, NATO'nun Kosova'daki barışı koruma misyonuna konuşlandırılması kararının alındığı belirtildi.

Açıklamada, "NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) Orgeneral Christopher Cavoli'nin talebi ve ittifakın onayının ardından İngiltere, yaklaşık 200 askeri ilerleyen günlerde yıllık bir tatbikatın parçası olarak halihazırda ülkede bulunan 400 kişilik İngiliz birliğine katılmak üzere konuşlandıracak." denildi.

Söz konusu görevlendirmenin, İngiltere'nin ittifaka olan önemli ve sarsılmaz bağlılığının bir parçası olarak NATO'ya güç ve uzmanlık sağlayacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

NATO komutası altında ve diğer müttefik ülke kuvvetleriyle çalışacak olan İngiliz kuvvetleri, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR), Kosova'daki tüm halk için güvenli ve emniyetli ortam ve hareket özgürlüğü sağlama görevi doğrultusunda operasyonlar yürütmek üzere hazır bulunacak.​​​​​

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İngiltere Genelkurmay Başkanı Oramiral Tony Radakin, "KFOR'a desteğimizin uzatılması, NATO'ya ve Batı Balkanlar bölgesinin güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığımızın altını çizmektedir." ifadesini kullandı.

Kosova'nın kuzeyinde 24 Eylül'de yaşananlar

Kosova'nın kuzeyinde aylardır süren gerginlik, 24 Eylül sabahı çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da yolu kapatan silahlı Sırpların ateş açması sonucu bir polisin ölmesiyle yeniden tırmanmıştı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, "profesyonel bir terörist/suç yapılanması" olarak nitelendirdiği yaklaşık 30 kişilik ağır silahlı grubun, Kosova polisine saldırdığını açıklamış, olaydan Sırbistan'ı sorumlu tutmuştu.

Banjska Manastırı ve çevresine sığınan silahlı grup, Kosova polisince kuşatılmış ve bölgede gün boyunca çatışmalar sürmüştü.

Kosova İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla, Banjska'da düzenlenen operasyonda en az 3 saldırganın öldürüldüğünü, 2'si saldırgan, 4'ü saldırıyı telsiz bağlantılarıyla destekleyen olmak üzere 6 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, bir Kosova polisinin ölümüyle sonuçlanan olayın Kosovalı Sırplarca yapıldığını doğrulamıştı.



Hindistan neden Pakistan'daki askeri operasyonlarına “Sindoor” adını verdi?

Pakistan'ın Muzaffarabad bölgesi yakınlarında Hindistan'ın füze saldırısında hasar gören bir binayı inceleyen askerler (AP)
Pakistan'ın Muzaffarabad bölgesi yakınlarında Hindistan'ın füze saldırısında hasar gören bir binayı inceleyen askerler (AP)
TT

Hindistan neden Pakistan'daki askeri operasyonlarına “Sindoor” adını verdi?

Pakistan'ın Muzaffarabad bölgesi yakınlarında Hindistan'ın füze saldırısında hasar gören bir binayı inceleyen askerler (AP)
Pakistan'ın Muzaffarabad bölgesi yakınlarında Hindistan'ın füze saldırısında hasar gören bir binayı inceleyen askerler (AP)

Hindistan, bu sabah Pakistan'a füze saldırısı düzenlediğini açıklarken, Pakistan ise beş Hindistan savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. İki nükleer güç arasında askeri gerginlik tırmanıyor. Hindistan hükümeti yaptığı açıklamada, İslamabad'ı tartışmalı Keşmir bölgesinin Hindistan tarafında kanlı bir saldırı düzenlemekle suçladıktan birkaç gün sonra, “terör altyapısını” içeren Pakistan'daki dokuz noktaya “hassas saldırılar” düzenlediğini belirtti.

Açıklamada, Hindistan'ın bu askeri operasyona " Sindoor operasyonu" adını verdiği belirtildi.

Hindistan neden "Sindoor" ismini seçti?

Amerikan CNN kanalına göre, “Sindoor” Hintçe bir kelime olup, Hindu kadınların evlendikten sonra alnına sürdükleri kırmızı tozu ifade eder; evlilikte koruma ve bağlılığın sembolüdür. Kadınlar dul kaldıklarında bu tozu sürmeyi bırakırlar.

22 Nisan'da Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir'in Pahalgam kasabasında meydana gelen saldırıda 26 kişi hayatını kaybettiği saldırı, çok sayıda kadının dul kalmasına neden oldu.

Hindistan askeri operasyonunun adı olan "Sindoor", bu kadınlara bir gönderme gibi görünüyor.

Saldırının ardından, kocasının cesedinin yanında yatan bir kadının fotoğrafı viral oldu ve saldırı kurbanlarının eşlerinin yaşadığı acı ve kederin sembolü haline geldi.

Şarku’l Avsat’ın Business Standard gazetesinden aktardığına göre gazete bir haberinde, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Pakistan'a karşı askeri operasyona “Sindoor” adını vermesinin “Pahalgam saldırısının dul kadınlarına saygı” anlamına geldiği belirtildi.

Gazete, Modi'nin son zamanlarda düzenlenen üst düzey toplantılarda, Hintli erkeklerin kasıtlı olarak hedef alınması ve bunun ailelerinde yarattığı üzüntüyü vurguladığını belirtti. Hindistan'ın kararlı bir şekilde yanıt vermesi ve bu tür saldırıların cezasız kalmayacağını herkese göstermesi gerektiğini söyledi.

juıo
“Sindoor” isminin siyasi bir çağrışımı var (EPA)

Hindistan savunma ve dışişleri bakanları, Twitter hesaplarından operasyonun adını, kırmızı tozun görseliyle birlikte paylaştı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, "Dünyanın terörizme karşı sıfır tolerans göstermesi gerekiyor" dedi.

Savunma Bakanı Rajnath Singh ise Hintçe olarak “Zafer Hindistan'ın” yazdı.