Gürcistan makamları ABD destekli projede 3 Sırp'ın "darbe dersi" verdiğini tespit etti

Gürcistan Güvenlik Dairesi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının (USAID) desteklediği bir proje kapsamında Gürcistan'a gelen 3 Sırbistan vatandaşının "darbe dersi" verdiğinin tespit edildiğini bildirdi

(AA)
(AA)
TT

Gürcistan makamları ABD destekli projede 3 Sırp'ın "darbe dersi" verdiğini tespit etti

(AA)
(AA)

Güvenlik Dairesi'nin yetkilisi Baça Mgeladze, yaptığı açıklamada, Sırbistan vatandaşları Sinisa Sikman ile Jelena Stojsic ve Slobodan Jinoviç'in, USAID programının "Doğu-Batı Yönetim Enstitüsünün" davetlileri olarak 25 Eylül'de Gürcistan'a geldiklerini belirtti.

Mgeladze, söz konusu Sırbistan vatandaşlarının Gürcistan'a gelmelerinin resmi olarak bildirilen nedeninin, kültür alanında çalışan gruplara "Şiddet İçermeyen Stratejik Mücadele" konularında eğitimler vermek olduğunu ifade ederek, "Ancak soruşturma, bu kişilerin Gürcistan'a geliş amacının bu olmadığını ortaya çıkardı." dedi.

Güvenlik Dairesi yetkilisi, bu grubun, 26-29 Eylül tarihleri arasında başkent Tiflis'te bir otelde bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sivil aktivistlere "Hükümeti şiddet yoluyla devirme süreçlerinin hazırlanması ve uygulanması" yönünde dersler verdiğini aktardı.

Derse katılanlara, "hükümet, devlet kurumları ve Gürcistan Ortodoks Kilisesi karşıtı adımların atılması, yolların trafiğe kapatılması, idari binaların önünde çadırların kurulması gibi konularda bilgilerin verildiğini" kaydeden Mgeladze, "Ayrıca polis tarafından tutuklanmaya karşı koyma, meclis binasına baskın uygulaması ve yayın istasyonlarının kesilmesi konularda da derslerin yapıldığını" söyledi.

Mgeladze, soruşturma kapsamında Sikman, Stojsic ve Jinoviç'in Güvenlik Dairesi yetkililerine ifade verdiklerini belirterek "Gürcistan'da kalmalarının gerçek nedenini gizlemeye çalıştılar." şeklinde konuştu.

Gürcistan'da ekim ile aralık arasında hükümete karşı darbe planı hazırlandığı ve bu yönde bir soruşturmanın devam ettiğini ifade eden Mgeladze, "Bu kişilerin 2003'te Gürcistan'da meydana gelen devrim (Gül Devrimi) olaylarıyla bağlantıları olduğu gibi, farklı yıllarda Sırbistan, Ukrayna ve diğer ülkelerdeki benzer süreçlerle de bağlantıları vardı." dedi.

Sırbistan vatandaşlarının 30 Eylül'de Gürcistan'dan ayrıldıkları bilgisini paylaşan Mgeladze, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

"USAID tarafından açıklama bekliyoruz"

Güvenlik Dairesi'nden yapılan açıklamayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, ülkesinde bazı radikal grupları tarafından bir darbe planın hazırlandığını söyledi.

Bu grupların, Gürcistan'ın içinden ve dışından destek aldıklarını kaydeden Garibaşvili, "Dış ülkelerden aktif katılımının olduğunu gördük. Yabancı bir devletin vatandaşlarının ülkeye gelip burada adeta bir kültür-sanat alanı temsilcileri yetiştiriyormuş gibi gizlenerek eğitim vermesi endişe verici bir durumdur." dedi.

Tiflis'te "darbe dersleri" vermekle suçlanan kişilerin USAID tarafından getirildiğine dikkati çeken Garibaşvili, "Bu elbette üzücü bir gerçektir ama resmi açıklamalarını bekleyeceğiz. USAID ile uzun yıllara dayanan bir işbirliğimiz var. Dolayısıyla bu tür gerçeklerin yaşanması üzücü." şeklinde konuştu.

"ABD'nin Gürcistan'a yaptığı yardım tarihinde kara bir gündür"

Gürcistan Parlamentosu Başkanı Şalva Papuaşvili ise USAID ile ilgili soru işaretlerinin ortaya çıktığını belirterek, "Bu, ABD halkının parasının burada (Gürcistan'da) devrimci süreçleri planlamak için kullanıldığını gördüğümüz, ABD'nin Gürcistan'a yaptığı yardım tarihinde kara bir gündür." ifadelerini kullandı.

Gürcistan Güvenlik Dairesi "3 Sırp'ın Tiflis'te verdiği dersler" hakkında görüntüleri de paylaştı.



Kuzey Kore lideri nükleere karşı saldırıları simüle eden tatbikatları denetledi

8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
TT

Kuzey Kore lideri nükleere karşı saldırıları simüle eden tatbikatları denetledi

8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)

Pyongyang, bugün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dün Güney Kore ve ABD'ye karşı nükleer karşı saldırıları simüle eden tatbikatlara nezaret ettiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre bu duyuru, Kuzey Kore'nin, Seul'ün iddiasına göre "çeşitli tiplerde" kısa menzilli balistik füzeler içeren füze denemeleri gerçekleştirmesinden bir gün sonra yapıldı.

scdfrgth
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğraf, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un askeri eğitimi izlediğini gösteriyor (DPA)

Güney Kore ordusu, bu füze denemelerinin Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ihracatı ile bağlantılı olabileceğini belirtti.

Güney Kore'nin iki Kore arasındaki ilişkileri yürüten Birleşme Bakanlığı sözcüsü Kim Eun-hye, Kuzey Kore'nin son füze denemelerini “açık bir provokasyon” olarak nitelendirerek, bunların BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini ve bölgenin barış ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı ise tatbikatların bir füze sistemi ve taktik balistik füzeyi kapsadığını bildirdi.

Ajansa göre, tatbikatlar “nükleer karşı saldırı durumuna hızlı geçiş için gerekli prosedür ve operasyonlar” konusunda ayrıntılı eğitimleri de içeriyor.

Ajans, “tatbikatın amacına ulaşıldığını ve herhangi bir nükleer krize hızlı tepki verebilecek komuta ve seferberlik sisteminin güvenilirliğinin teyit edildiğini” belirtti.

fgtrhyju
8 Mayıs 2025'te çekilen fotoğraf, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un askeri eğitimi denetlediğini gösteriyor (AFP)

Pyongyang, nükleer programı nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından yaptırımlara tabi tutuluyor. Bu yaptırımlar, Kuzey Kore'nin balistik füzelere sahip olmasını yasaklıyor.

Dün gerçekleşen fırlatma, Kuzey Kore'nin resmi medyasının Kim'in, Moskova ile ittifakını derinleştirirken mühimmat işçilerini top mermisi üretimini artırmaya çağırdığını bildirmesinden bir gün sonra yapıldı.

Dünki tatbikatlar, Kuzey Kore liderinin deniz kuvvetlerinin nükleer silahlanmasını hızlandırma emrini vermesinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti.

Kuzey Kore, Washington ve Seul'ün “saldırgan” tatbikatlarına karşı caydırıcı olarak gerekli olduğunu sürekli olarak iddia ettiği nükleer silahlara sahip.

scdvfbghy
Güney Kore'nin Seul kentindeki bir tren istasyonunda, Kuzey Kore'nin füze denemesi arşiv görüntülerini içeren bir haber bültenini gösteren televizyon ekranı, 8 Mayıs 2025 (AFP)

Geçtiğimiz nisan ayında, Pyongyang, 5 bin ton ağırlığındaki “Choi Hyun” adlı destroyerini tanıttı ve bazı analistler, bu geminin kısa menzilli taktik nükleer füzelerle donatılmış olabileceğini öne sürdü.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre teorik olarak, iki Kore hala savaş halindedir, çünkü 1950-1953 yılları arasında aralarında çıkan savaş bir barış antlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdi.

Pyongyang ve Seul arasındaki ilişkiler yıllardır en düşük seviyesinde. Geçen yıl Kuzey Kore birçok balistik füze fırlattı.