Britanyalı seçmenlerin sadece yüzde 9'u Brexit'in iyi gittiğini düşünüyor

Ancak Ayrılma yanlılarının yüzde 61'i hâlâ ayrılmanın nihayetinde iyi sonuç vereceği fikrinde

(AFP)
(AFP)
TT

Britanyalı seçmenlerin sadece yüzde 9'u Brexit'in iyi gittiğini düşünüyor

(AFP)
(AFP)

Yeni bir araştırma, Britanyalı seçmenlerin onda birinden daha azının Brexit'in iyi gittiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Düşünce kuruluşu UK in a Changing Europe (UKICE) tarafından yapılan araştırmaya göre, AB'den ayrılmanın başarılı olduğunu söyleyenlerin oranı şu an sadece yüzde 9.

Seçmenler bu politikanın nihayetinde iyi sonuç vereceği konusunda da giderek daha karamsar hale geliyor. Seçmenlerin yalnızca üçte birinden azı (yüzde 30) bu ifadeye katılıyor.

2016'da Ayrılma yönünde oy kullananların bile sadece yüzde 61'i politikanın nihayetinde iyi sonuçlanacağını düşünüyor.

AB'ye yeniden katılmaya dair varsayımsal bir referandumda, katılımcıların yüzde 48'i yeniden katılmaktan yana oy verirken yüzde 32'si aleyhte oy kullanacak, geri kalanıysa kararsız kalacak.

Raporun yazarları, yeniden katılma lehindeki farkın ilk ayrılma oylamasından daha büyük olmasına rağmen, sonuçları yorumlarken ihtiyatlı davranılması gerektiğini belirtiyor.

Yazarlar, bu politikadan neredeyse oybirliğiyle duyulan memnuniyetsizliğin, mutlaka bloğa yeniden katılmak yönünde oylara dönüşmeyebileceğini söylüyor.

UKICE Direktörü Anand Menon, sonuçların Brexit politikaları söz konusu olduğunda hem İşçi Partisi hem de Muhafazakar Parti liderleri üzerindeki "kısıtlamaları" gösterdiğini söyledi.

Menon "Artık birçok Ayrılma yanlısının Brexit'in hükümetin beceriksizliği nedeniyle işe yaramadığını düşündüğü göz önüne alındığında, Rishi Sunak konuyu silah olarak kullanmakta zorlanabilir" dedi.

Keir Starmer ise Birleşik Krallık (BK) - AB ilişkisinde önerdiği sınırlı revizyonların, birçok seçmenin AB'den ayrılma kararından kaynaklandığını düşündüğü ekonomik sorunları nasıl gidereceğini henüz açıklamadı.

UKICE araştırmacısı Sophie Stowers şunları ekledi:

Bu rapor, Brexit'in gidişatından memnun olmayan Ayrılma yanlıları hakkındaki varsayımların çoğunun yanlış olduğunu gösteriyor. Brexit'in uygulanmasından duyulan mutsuzluğun doğrudan Birlikte Kalma ya da Yeniden Katılma yönünde bir desteğe dönüşeceğini varsaymak cüretkarlık olur. Aksine, birçok Ayrılma yanlısı yine 2016'daki gibi oy kullanır. Brexit'in doğru siyasi liderlikle kurtarılabileceğini düşünüyorlar.

Araştırma, düşünce kuruluşu Public First için yapıldı. Public First'ün kurucu ortağı Rachel Wolf şunları söyledi:

Seçmenler arasında, ister Ayrılma ister Kalma yönünde oy kullanmış olsunlar, büyük bir hayal kırıklığı duygusu var. Bu, ana partilerden herhangi birinin Brexit'i seçimlerde kendi avantajına kullanmasını zorlaştırıyor. Parti liderlerinin doğal eğilimi bu konuda susmak olacak fakat buraya nasıl gelmiş olursak olalım, AB dışında parlak bir geleceğe giden bir yol olduğunu gösterebilecek lider çok şey kazanabilir.

BK'deki siyasi partiler, referandumdan bu yana yeniden katılıma yönelik destek dalgasına rağmen, 2020'den beri Brexit'i bir mesele olmaktan çıkarmak için harekete geçti.

İşçi Partisi, AB'ye ve hatta ortak pazara yeniden katılmayı reddederken, Rishi Sunak yönetimindeki Muhafazakarlar, bir zamanlar Boris Johnson'ın tercih ettiği bir yaklaşım olan Brüksel'le kavgaya tutuşmaktan geri adım attı.

Independent Türkçe



Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
TT

Katar’ın Trump’a 400 milyon dolarlık uçak hediyesi güvenlik krizi yarattı

Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)
Katar'ın Trump'a hediye ettiği uçak, şubatta ABD'ye gönderilmişti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar'ın gönderdiği uçağı kullanmak istemesi güvenlik alarmına yol açtı. 

Trump, Katar yönetiminin hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing747-8’i kendi makam uçağı olarak kullanmak istiyor. ABD Başkanı, Katar’ın gönderdiği uçağın mevcut Air Force One’dan daha yeni olduğunu belirtiyor. Trump’ın makam uçağı yaklaşık 40 yıllık, Katar’ın gönderdiği Boeing ise 13 yıllık.

Diğer yandan ABD Başkanı’nı taşıyan Air Force One uçakları, Amerikan ordusunun belirlediği standartlara göre tasarlanıyor. 

Washington Post’un (WP) iletişime geçtiği ABD’li yetkililer, Katar’ın gönderdiği uçağın bu standartlara göre yenilenmesinin milyarlarca dolara mal olacağını ve çok uzun süreceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre uçağın Air Force One’a dönüştürülmesinin, Trump’ın yönetim süresi içinde tamamlanması mümkün değil. 

Air Force One’ın teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olan eski bir ABD'li yetkili, uçağı “nükleer saldırıya dayanıklı bir komuta merkezi” diye niteliyor. Adının paylaşılmasını istemeyen yetkili, Katar’ın gönderdiği Boeing’in bu seviyeye getirilebilmesi için ABD Hava Kuvvetleri’nin uçağı söküp baştan tasarlaması gerekeceğini belirtiyor. 

Eski ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, karşı istihbarat meselesinin de önemli bir risk olduğuna dikkat çekiyor: 

Uçağa dinleme cihazı yerleştirilmediğinden emin olmamız gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ekibinde çalışmış emekli Gizli Servis ajanı Mac Plihcik de şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu uçağı iskeletine kadar söküp tekrar toplamanız lazım. Her parçanın güvenliği büyük önem taşıyor.

Diğer yandan yetkililer, süreci hızlandırmak için Trump’ın bu güvenlik kontrollerinin bazılarını yaptırmayabileceğini belirtiyor. 

Katar’ın gönderdiği uçak, 15 Şubat’ta Doha’dan Florida’daki Palm Beach Havalimanı’na getirilmişti. Trump da golf oynamaya giderken uçağı en az bir saat gezmişti. 

Trump, ilk döneminde Air Force One’ın değiştirilmesi için Boeing’le sözleşme imzalamıştı ancak uçakların 2027’ye kadar teslim edilmesi mümkün görünmüyor.

Independent Türkçe, Washington Post, BBC