ABD ve İsrail Suriye’nin güney ve doğusuna hava saldırısı düzenledi

ABD’ye ait iki F-15 savaş uçağı (Arşiv)
ABD’ye ait iki F-15 savaş uçağı (Arşiv)
TT

ABD ve İsrail Suriye’nin güney ve doğusuna hava saldırısı düzenledi

ABD’ye ait iki F-15 savaş uçağı (Arşiv)
ABD’ye ait iki F-15 savaş uçağı (Arşiv)

ABD birkaç hafta içinde ikinci kez, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve ona bağlı grupların kullandığı bir silah deposunu hedef aldı.

İsrail’e ait savaş uçakları ise, ülkenin güneyindeki Suveyda’da bulunan Suriye hava savunma tesislerine hava saldırıları düzenledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Direktörü Rami Abdurrahman AFP’ye yaptığı açıklamada, “İran yanlısı milis gruplar için çalışan dokuz kişi, ABD’nin Deyr-i Zor kentinde askeri alanlar ve silah deposu da dahil olmak üzere bu grupların bulunduğu yerlere düzenlediği hava saldırılarında öldü” dedi.

Savunma Bakanı Lloyd Austin dün yaptığı açıklamada, saldırıların iki F-15 savaş uçağı tarafından, ABD kuvvetlerine yönelik Irak ve Suriye’deki son saldırılara yanıt olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Austin, Hava Kuvvetleri’nin Suriye’nin doğusunda İran’a bağlı bir silah deposuna meşru müdafaa amacıyla hava saldırısı düzenlediğini dile getirdi.

Savunma Bakanı, “Başkan (Joe Biden) için hiçbir şey ABD birliklerinin güvenliğinden daha önemli değildir ve bugünkü saldırı emri, ABD’nin kendisini, güçlerini ve çıkarlarını koruyacağı yönünde açık bir mesajdır” diye ekledi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) da, Suriye'de İran'a yakın gruplara hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

CENTCOM’un X platformundaki sayfasından yapılan açıklamada, söz konusu hava saldırısının, İran Devrim Muhafızları ve ona yakın gruplar tarafından kullanılan bir tesise yapıldığı bilgisi verildi.

Açıklamada, hava saldırısının Suriye ve Irak’ta ABD vatandaşlarına yönelik düzenlenen saldırılara karşılık olduğu belirtdi.

CENTCOM’un açıklamasında ayrıca, “Saldırıların sorumlularına karşı halkımızı savunmak için gerekli her türlü tedbiri alacağız ve kendi seçeceğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz” ifadeleri yer aldı.

Irak’taki silahlı gruplar, Suriye’nin Haseke kentinin güneyindeki Şaddadi’deki ABD üssünü silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef aldıklarını duyurdu.

Irak’taki İslami Direniş adlı grup, doğrudan üssü vurduklarını açıkladı.

SOHR, kimliği belirlenemeyen bir uçağın, Suriye’nin doğusundaki Deyr-i Zor kentindeki askeri karargahı ve bir silah deposunu hedef aldığını bildirdi.

SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, “İsrail’in Akraba ve Seyyide Zeybeb yakınındaki çiftliklere ve Hizbullah’a ait diğer alanlara düzenlediği saldırılarda İran’a yakın, Suriyeli olmayan üç milis öldü” dedi.

SOHR, Akraba kasabasında Şam Uluslararası Havaalanı’na 10 kilometreden fazla uzaklıkta askeri bir havaalanının bulunduğunu belirtti.

İsrail’in ülkenin güneyindeki Suveyda’da bulunan Suriye hava savunma tesislerini de vurduğunu da ekledi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre, İsrail’in güney bölgesindeki noktaları hedef alan hava saldırıları sonucu maddi hasar meydana geldi.

SANA’ya konuşan askeri bir kaynak, “Bugün saat 22.50 sıralarında düşman İsrail, Lübnan’ın Baalbek yönünden güney bölgesindeki bazı askeri noktaları hedef alan bir hava saldırısı düzenledi” dedi.

Kaynak, saldırının bazı maddi kayıplara yol açtığı bilgisini de verdi.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab