Arjantin seçimlerinde yapay zeka savaşları

Adaylar, rakiplerinin görüntülerini farklı bağlamlarda yeniden tasarlıyor

Massa ve Milei'nin seçim ekiplerinin yapay zekayla oluşturduğu görüntüler (Instagram / @ iaxlapatria | Twitter / @JMilei)
Massa ve Milei'nin seçim ekiplerinin yapay zekayla oluşturduğu görüntüler (Instagram / @ iaxlapatria | Twitter / @JMilei)
TT

Arjantin seçimlerinde yapay zeka savaşları

Massa ve Milei'nin seçim ekiplerinin yapay zekayla oluşturduğu görüntüler (Instagram / @ iaxlapatria | Twitter / @JMilei)
Massa ve Milei'nin seçim ekiplerinin yapay zekayla oluşturduğu görüntüler (Instagram / @ iaxlapatria | Twitter / @JMilei)

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimleri yaklaşırken, adayların kampanyalarında yapay zekadan faydalanmaları ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Arjantin'de ikinci turu pazar günü düzenlenecek seçim maratonunun "yapay zeka için test alanına dönüştüğünü" yazdı.

Merkez soldaki Vatan için Birlik (Union por la Patria / UP) ittifakının adayı Ekonomi Bakanı Sergio Massa'nın kampanya ekibi, bakanın fotoğraflarını yapay zeka tabanlı yazılımlarla Sovyet dönemi propaganda posterlerine benzeterek yeniden tasarladı. 

NYT, ekibin kendi yapay zeka tabanlı yazılımını üreterek Massa'yı, 1984 yapımı Hayalet Avcıları (Ghostbusters) ekibinin bir parçası olarak gösterdiğine de dikkat çekti. 

Massa'nın ekibine ait Instagram sayfasında, bakanın rakibi radikal sağcı Javier Milei'nin fotoğrafları, 1998 yapımı Vegas'ta Korku ve Nefret'in (Fear and Loathing in Las Vegas) afişi içinde paylaşıldı. 

Ayrıca Milei'nin yüzü, 1971 yapımı Otomatik Portakal'ın (A Clockwork Orange) bir sahnesine de yapay zeka aracılığıyla monte edildi.

Özgürlük Gelişimi'nin (La Libertad Avanza / LLA) adayı Milei ise rakibi Massa'nın görüntüsünü yapay zeka aracılığıyla Çin Komünist Partisi'nin kurucusu Mao Zedong'a benzeterek Twitter hesabından paylaştı.

Öte yandan, Massa'nın ekibinin Milei'nin yapay zekayla hazırlanmış bir "deepfake" söyleşisini yayımlaması da tartışma yarattı. Söyleşide Milei, ülkede yeni doğan her çocuğun organ mafyası için bir yatırım olarak düşünülebileceğini söylüyor. Ancak paylaşımda görüntülerin yapay zekayla üretildiği de not düşüldü.

Birleşik Krallık merkezli araştırma kuruluşu Stratejik Diyalog Enstitüsü'nden Isabelle Frances-Wright, yapay zekanın seçim kampanyalarında kullanılmasının ciddi sorunlar yaratacağına dikkat çekerek, "Bu kesinlikle kaygan bir zemin oluşturuyor. Halihazırda çok gerçekçi görünen şeyler, bir yıl sonra artık daha da gerçekçi hale gelecek" dedi.

Arjantin'de seçimler ikinci tura kaldı

22 Ekim'deki genel seçimlerde, UP ittifakının adayı Massa yüzde 36,68 oy alırken, 13 Ağustos'taki önseçimlerde en yüksek oyu kazanan LLA'dan Milei ise yüzde 29,98'de kalmıştı.

Ana muhalefetteki Değişim İçin Beraber (Juntos por El Cambio -Juntos) koalisyonunun adayı Patricia Bullrich de yüzde 23,83'le üçüncü sırada yer almıştı. 

Hiçbir adayın yeterli oy oranına ulaşamaması nedeniyle cumhurbaşkanı, 19 Kasım'da Milei ve Massa'nın yarışacağı ikinci turda belirlenecek.

Arjantin'de ekimde paylaşılan rakamlara göre yıllık enflasyon yüzde 143 artışla, son 32 yılın rekor seviyesine ulaştı. Milei ise Arjantin Merkez Bankası'nı kapatma ve ülkenin para birimini ABD dolarına çevirme vaatleriyle gündem olmuştu.

Independent Türkçe



Lavrov: Avrupa, Rusya ve ABD arasında anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
TT

Lavrov: Avrupa, Rusya ve ABD arasında anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (DPA)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa'yı Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında anlaşmazlık çıkarmaya çalışmakla suçlayarak, Avrupalı ​​elitlerin Ukrayna rejimini Rusya'ya karşı savaş açmak için kullandığını belirtti.

RT televizyonunun haberine göre Lavrov, "Avrupa, (ABD Başkanı Donald) Trump'ın politikalarını Avrupa çıkarlarına zararlı gördüğü için Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasında anlaşmazlık yaratmaya çalıştı ve hâlâ çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki çıkar ayrışmasının sıcak bir çatışmaya dönüşmesine izin vermek suç olur."

Bu bağlamda, Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Polonya ve Baltık ülkelerinin, "Rusya'ya düşman olanlar" listesinde en üst sıralarda yer aldığını belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Peskov, Rossiya 1 televizyon kanalından Pavel Zarubin'e, "Rus karşıtı saflarda Baltık ülkeleri ve Polonyalılar muhtemelen en ön sıralarda yer alıyor" dedi. Peskov ayrıca, "Rusya'ya ait her şeye duyulan nefret, Polonya liderliğinin tutumlarına da nüfuz etmiş durumda" ifadesini kullandı.

Peskov daha önce, Polonya ve Baltık yetkililerinin Rusya'ya karşı beslediği yoğun nefreti "ciddi bir hata" olarak nitelendirmiş ve Polonya ile Baltık devletlerinin, nedense Rusya'dan korktuğunu ve onu "şeytanlaştırdığını" belirtmişti. 

Peskov sözlerine şöyle sürdürdü: "Bu bir hata mı? Kesinlikle ciddi bir hata, çünkü bu ülkeler Rus kültüründen çok şey öğrenebilir ve Rusya ile etkileşim kurabilirlerdi."


İran’dan misilleme: Avrupa ordularını "terör örgütü" olarak tanımladı

İran Devrim Muhafızları askeri geçit töreninde, (AFP)
İran Devrim Muhafızları askeri geçit töreninde, (AFP)
TT

İran’dan misilleme: Avrupa ordularını "terör örgütü" olarak tanımladı

İran Devrim Muhafızları askeri geçit töreninde, (AFP)
İran Devrim Muhafızları askeri geçit töreninde, (AFP)

İran, Avrupa ordularını “terör örgütü” olarak sınıflandırdı. İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, bugün yaptığı açıklamada, söz konusu kararın Avrupa Birliği’nin (AB) İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesine alma kararına misilleme olarak alındığını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Kalibaf, diğer milletvekilleri gibi Devrim Muhafızları üniforması giyerek dayanışma mesajı verdiği meclis binasında yaptığı açıklamada, “İslami Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü ilan edilmesine karşı alınacak tedbirler yasasının yedinci maddesi uyarınca, Avrupa ülkelerinin orduları terörist gruplar olarak kabul edilmektedir” dedi.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Devrim Muhafızları’nı bütünüyle terör örgütleri listesine dahil etmişti. Bu adımı, İran’daki üst düzey yetkililer sert tepkilerle karşıladı.

İran düzenli ordusu tarafından yayımlanan resmi bildiride, “Avrupa bugün bölünmüşlük ve felç hali içindedir ve uluslararası sistemde etkili bir rol oynamamaktadır” ifadelerine yer verildi. Bildiride, Avrupa’nın bu kararının “ABD Başkanını memnun etmeye yönelik bir girişim” olduğu savunularak, Ukrayna savaşı, Grönland ve NATO krizi gibi dosyalarda Washington’un desteğini kazanma çabasına işaret edildi.

Açıklamada, Avrupa’nın aldığı karar, “Avrupa sömürgeciliğinin kara sayfalarına eklenen yeni bir utanç lekesi” olarak nitelendirildi. Kararın İran halkının direncini zayıflatmayacağı belirtilirken, silahlı kuvvetlerin “Batı destekli terörizme karşı durmayı sürdüreceği” ifade edildi.

İran ordusu, yayımladığı bildiride Devrim Muhafızları ile aynı safta kalma taahhüdünü vurguladı.

Devrim Muhafızları, İran’da düzenli orduya paralel bir yapı olarak faaliyet gösteriyor ve iki kurum Silahlı Kuvvetler Genelkurmayı tarafından koordine ediliyor. Doğrudan İran Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olan dini lider Ali Hamaney’e bağlı olan yapı, ekonomi ve medya alanlarında da geniş bir etkiye sahip. 1979 İslam Devrimi’nin ardından, dönemin lideri Ayetullah Humeyni’nin talimatıyla, devrimi korumak ve olası darbe girişimlerini önlemek amacıyla kurulan Devrim Muhafızları, İran-Irak Savaşı’nda faaliyet alanını genişletti.

Devrim Muhafızları’na bağlı Besic gücü, özellikle protesto dönemlerinde polis teşkilatına paralel bir görev yapıyor. Yapı ayrıca, kendi istihbarat ağına da sahip bulunuyor. Kudüs Gücü, sınır ötesi istihbarat ve askeri operasyonlar yürüten dış koldur. Kriz zamanlarında, Devrim Muhafızları'nın özel bir birimi başkent Tahran'ı korumakla görevlidir.


Hamaney, Amerika'nın İran'a saldırması halinde "bölgesel çatışma" çıkacağı konusunda uyardı

İran Yüksek Lideri Ali Hamaney (Reuters)
İran Yüksek Lideri Ali Hamaney (Reuters)
TT

Hamaney, Amerika'nın İran'a saldırması halinde "bölgesel çatışma" çıkacağı konusunda uyardı

İran Yüksek Lideri Ali Hamaney (Reuters)
İran Yüksek Lideri Ali Hamaney (Reuters)

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin ülkesine saldırması durumunda bunun bölgesel bir çatışmaya dönüşeceğini söyledi.

İslam Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Tesnim haber ajansına göre Hamaney sözlerine şöyle devam etti: "Biz hiçbir savaşın başlatıcısı değiliz, hiçbir ülkeye saldırmak da istemiyoruz, ancak İran halkı kendilerine saldıran herkese güçlü bir darbe indirecektir."

“Amerikalılar, savaş da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu iddia ediyorlar,” diye vurgulayan Hameney, “Bize karşı savaş ve askeri seferberlik söylemleri yeni bir şey değil ve İran tarihsel olarak bu tür olaylarla karşı karşıya kaldı” ifadelerini kullandı.

Son haftalarda İran'da yaşanan protestolara da değinen Hameney, “Son ayaklanma askeri darbeye benziyordu, ancak kesinlikle bastırıldı” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan dün yaptığı açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in "düşmanlığı ve gerilimi artırma ve savaş dayatma yolunda ilerlemeye devam ettiğini" iddia etti.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah es-Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran'ın savaştan ziyade diplomatik çözümlere öncelik verdiğini belirterek, ülkesinin savaş istemediğini ve istemeyeceğini, çünkü bunun "İran'ın, Amerika'nın veya bölgenin çıkarına olmadığını" vurguladı.

Ancak İran Cumhurbaşkanı, Tahran'ın önceliğinin "sorunları diplomasi yoluyla çözmek" olduğunu göz önünde bulundurarak, Amerika Birleşik Devletleri ile görüşmelerin sakin bir ortamda yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Pezeşkiyan, “Umarız karşı taraf, Tahran'ın tehdit ve güç yoluyla müzakereye zorlanamayacağını ve İran topraklarına yönelik herhangi bir saldırı veya girişimin kararlı ve güçlü bir şekilde karşılanacağını anlar” ifadesini kullandı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump ise dün, Tahran'ı askeri bir saldırıyla tehdit ettikten ve bölgedeki güçlerini takviye ettikten sonra, iki taraf arasında çeşitli ülkeler tarafından yürütülen yoğun diplomatik çabalar arasında İran'ın ABD ile “görüşmelerde” bulunduğunu söyledi.

 ABD Başkanı Fox News'e verdiği demeçte, Tahran'ın "bizimle görüşüyor, bir şeyler yapabilir miyiz bakacağız, aksi takdirde ne olacağını göreceğiz" diyerek, "oraya doğru giden büyük bir filomuz var" ifadesini yineledi.