Ukrayna askerleri Bahmut yakınlarında Rus saldırılarını püskürttü

Askeri yetkililer, Kiev birliklerinin 24 saatte 11 saldırıyı püskürttüğünü söyledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Ukrayna askerleri Bahmut yakınlarında Rus saldırılarını püskürttü

(Reuters)
(Reuters)

Kiev'deki askeri yetkililer, Ukrayna'nın doğusundaki savaş alanında bulunan Rus güçlerinin Bahmut çevresindeki saldırılarını artırdığını ve savunma düzeninden saldırı düzenine geçtiğini söyledi.

Ukrayna kara kuvvetlerinin sözcüsü Volodimir Fityo, saldırıların Bahmut'a yaklaşık 9 km uzaklıktaki yüksek rakımlı bir köy olan Klishchiivka'ya odaklandığını söyledi.

Klishchiivka eylülde Ukrayna tarafından karşı saldırı operasyonlarıyla Rus güçlerinden geri alınmıştı. Bahmut mayısta Rus birlikleri tarafından ele geçirilmişti ve iki ülke arasındaki en şiddetli çatışmalardan bazılarına sahne oluyor.

Sözcü, Moskova'nın yeni saldırıları için "İşgalci Rus güçleri ihtiyaç duyduğu yedek kuvvetleri getirip saldırıya geçti" dedi.

Fityo, Ukrayna birliklerinin son 24 saatte 11 saldırıyı püskürttüğünü söyledi. "Düşman, askerlerimizi Klishchiivka çevresindeki savunma mevzilerinden çıkarmaya çalışıyor" dedi.

Bu gelişme, Donetsk'teki cephe hattından giderek daha fazla Rus askerinin firar ettiği haberleri gelirken yaşandı.

Ukrayna'daki üst düzey askeri yetkililer, saldırı harekatı yürütmeyi reddeden Rus personel sayısının giderek arttığını söyledi. Bu durum Rus komutanların askerlerini savaşmaya zorlamak için fiziksel güç ve firar önleyici birlikler kullanmasına yol açtı.

Komutanlar ayrıca seferber edilmiş yedek kuvvetlere ve mahkumlardan oluşan birliklere daha çok bel bağlıyor.

Rusların taarruzla ilgili açıklamalarına göre, kuvvetleri geçen hafta Bahmut ve çevresinde 30'dan fazla Ukrayna saldırısını geri püskürttü.

Ukraynalı yetkililer, Dinyeper nehrinin doğu yakasında bulunan ve halihazırda Kiev güçleri tarafından kontrol edilen bölgedeki birliklerinin bazı başarılar elde ettiğini doğruladı.

Bir başka askeri sözcü Andriy Kovaliov, askeri yetkililerin Dinyeper'deki varlıklarını kabul etmelerinden yaklaşık bir hafta sonra Ukrayna güçlerinin Dinyeper'in doğu yakasında "birkaç başarılı ve etkili eylem gerçekleştirdiğini" söyledi.

Kovaliov, Rus güçlerinin Ukrayna güçlerini doğu yakasındaki mevzilerinden çıkarmak için günde 10 kadar girişimde bulunduğunu belirtti.

Rusya halihazırda iki başarısız saldırı harekatı düzenlediği Avdiyivka'ya yeni bir taarruz başlatmak istiyor.

Askeri analist Serhiy Zgurets, Espreso TV medya kuruluşunun internet sitesinde yazdığı yazıda, "Doğrusunu söylemek gerekirse, düşmanın Avdiyivka'yı kuşatma girişimleri onlar için önemli kayıplarla sonuçlandı" dedi.

Bir aydan uzun süredir devam eden Rus saldırılarına rağmen Ukrayna'nın kontrolünde kalan ve çok büyük bir kok kömürü fabrikası bulunan Avdiyivka kenti, şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Maksim Morozov, son yağışların kentin yakınlarındaki savaş alanını yumuşak ve düşman teçhizatı için uygunsuz hale getirdiğini söylemişti.

Independent Türkçe



Bolivya'nın eski cumhurbaşkanı yolsuzluk davasında tutuklandı

Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
TT

Bolivya'nın eski cumhurbaşkanı yolsuzluk davasında tutuklandı

Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)

Bolivya hükümetinin açıklamasına göre, eski Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ekonomi bakanı olduğu dönemdeki yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında dün La Paz'da tutuklandı.

62 yaşındaki Arce, ağustos ayındaki seçimlerde yeniden aday olmamıştı.

Eski devlet başkanı Jaime Paz Zamora'nın (1989-1993) oğlu 58 yaşındaki Rodrigo Paz, başkanlığı kazandı.

Paz'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki zaferi, ülkedeki büyük bir siyasi değişimi yansıttı. Bu zafer, 26 yıl boyunca Evo Morales (2006-2019) tarafından kurulan ve yönetilen Sosyalizm Hareketi (MAS) partisinin yirmi yıllık egemenliğine son verdi; Arce ise Morales'in mirasını sürdürdü.

Arce'nin cumhurbaşkanlığı, özellikle yakıt ve döviz kıtlığı gibi ciddi krizlerle gölgelendi ve bu durum protestolara yol açtı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre yolsuzluk soruşturması, Arce'nin Morales döneminde ekonomi bakanı olduğu zamana kadar uzanıyor.

Arce, kamu hazinesinden siyasi liderlerin kişisel hesaplarına para transferine izin vermekle suçlanıyor. Bu transferlerden faydalandığı şüphelenilenler arasında, geçen hafta aynı davada yaklaşık 100 bin dolar domates yetiştirme projesi için aldığı şüphesiyle tutuklanan eski solcu milletvekili Lydia Paty de bulunuyor.


ABD Temsilciler Meclisi, Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının kaldırılmasını onayladı

ABD Senatosu (AFP)
ABD Senatosu (AFP)
TT

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının kaldırılmasını onayladı

ABD Senatosu (AFP)
ABD Senatosu (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi dün, 2026 yılı savunma bütçesinin tartışılması kapsamında Suriye'ye uygulanan Caesar (Sezar) yaptırımlarının kaldırmasını öngören bir tasarıyı onayladı.

ABD’li Temsilci Joe Wilson, Temsilciler Meclisi'nin Caesar Yasası'nın tamamen kaldırılmasını onaylamasından dolayı şükranlarını dile getirdi. Wilson, önümüzdeki günlerde Senato'nun da tasarıyı onaylamasını ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalamasını beklediğini söyledi.

Wilson, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu ay Temsilciler Meclisi'nde tam iptal yasasını sunmaktan ve son altı ay boyunca Mecliste bu çabayı yönlendirmekten dolayı minnettarım.”

Wilson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu gerçeğe dönüştürmemde Başkan Trump, Büyükelçi (Tom) Barrack ve Senatör (Jeanne) Shaheen’in desteğine de minnettarım. Senato'nun önümüzdeki günlerde bunu onaylamasını ve ardından Suriye'yi yeniden büyük yapmak için Başkan Trump'ın imzasına sunmasını sabırsızlıkla bekliyorum.”

Wilson dün, Suriye ile ilgili sorunların çözülmesine ve Suriye'nin rolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmak için ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barak ile birlikte çalıştığını açıkladı.

Suriye haber ajansı SANA'ya göre yasanın iptali kapsamlı ve koşulsuzdu ve ABD’nin 2026 yılı savunma bütçe yasasında yer alan bir maddeye dahil edildi. Suriye hükümetinin yoğun diplomatik çabaları, Suriye toplumu ve Washington'da faaliyet gösteren Suriye-ABD kuruluşlarının desteği ve Suriye halkına ağır yük olan bu yaptırımların kaldırılması için çalışan kardeş ve dost ülkelerin desteği sonucunda bu karar alındı.

frgt
Beyaz Saray önünde Caesar Yasası'nın yürürlükten kaldırılmasını talep eden bir pankart taşıyan protestocular, 10 Kasım 2025 (AFP)

Suriye'nin resmi televizyonu el-İhbariyye'ye göre ABD Kongresi, 2019 yılında Beşşar Esed rejimini Suriyelilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı cezalandırmak için Caesar Yasası'nı kabul etti. Yasa, eski rejimin hapishanelerinde işkence altında ölen tutukluların binlerce korkunç fotoğrafını sızdıran “Sezar” kod adlı Ferid el-Mezhan'a atıfla bu adla anılıyor. Yasa, Esed rejimiyle bağlantılı kişi, şirket ve kurumları hedef alan geniş kapsamlı yaptırımların uygulanmasını sağladı.


ABD ve İsrail’in “Yeni Suriye” anlaşmazlığı derinleşiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
TT

ABD ve İsrail’in “Yeni Suriye” anlaşmazlığı derinleşiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)

ABD yönetiminin yeni Şam yönetimi ile güvenlik alanındaki iş birliğini genişletme yolu, İsrail'in sahadaki yaklaşımıyla çelişiyor ve iki geleneksel müttefik arasında Suriye devletinin geleceği konusunda bir anlaşmazlık olduğunu ortaya koyuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar dün, Suriye ile anlaşmaya varma şansının azaldığını açıklayarak, iki tarafın ‘birkaç hafta öncesine göre anlaşmaya daha uzak’ olduğunu ve ‘yeni taleplerle birlikte iki taraf arasındaki uçurumun genişlediğini’ belirtti.

ABD gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Beşşar Esed rejiminin düşüşünden bir yıl sonra Washington ve Tel Aviv arasında Suriye'nin geleceği konusunda bir anlaşmazlık olduğunu ve bunun nadir görüldüğünü bildirdi.

Öte yandan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper, Washington'ın ortak güvenlik tehditlerine karşı koymak için Suriye ordusuyla ‘giderek daha fazla’ iş birliği yaptığını açıkladı. Amiral Cooper’a göre ABD ordusu Suriye ordusuna ekim ayından bu yana, DAEŞ'e karşı 20'den fazla operasyonda ‘danışmanlık, yardım ve destek’ sağlarken Lübnan Hizbullahı'na gönderilen silah sevkiyatlarını engelledi. Amiral Cooper, bu kazanımların ‘Suriye hükümet güçleriyle yakın iş birliği içinde ancak elde edilebileceğini’ vurguladı.