Ukrayna askerleri Bahmut yakınlarında Rus saldırılarını püskürttü

Askeri yetkililer, Kiev birliklerinin 24 saatte 11 saldırıyı püskürttüğünü söyledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Ukrayna askerleri Bahmut yakınlarında Rus saldırılarını püskürttü

(Reuters)
(Reuters)

Kiev'deki askeri yetkililer, Ukrayna'nın doğusundaki savaş alanında bulunan Rus güçlerinin Bahmut çevresindeki saldırılarını artırdığını ve savunma düzeninden saldırı düzenine geçtiğini söyledi.

Ukrayna kara kuvvetlerinin sözcüsü Volodimir Fityo, saldırıların Bahmut'a yaklaşık 9 km uzaklıktaki yüksek rakımlı bir köy olan Klishchiivka'ya odaklandığını söyledi.

Klishchiivka eylülde Ukrayna tarafından karşı saldırı operasyonlarıyla Rus güçlerinden geri alınmıştı. Bahmut mayısta Rus birlikleri tarafından ele geçirilmişti ve iki ülke arasındaki en şiddetli çatışmalardan bazılarına sahne oluyor.

Sözcü, Moskova'nın yeni saldırıları için "İşgalci Rus güçleri ihtiyaç duyduğu yedek kuvvetleri getirip saldırıya geçti" dedi.

Fityo, Ukrayna birliklerinin son 24 saatte 11 saldırıyı püskürttüğünü söyledi. "Düşman, askerlerimizi Klishchiivka çevresindeki savunma mevzilerinden çıkarmaya çalışıyor" dedi.

Bu gelişme, Donetsk'teki cephe hattından giderek daha fazla Rus askerinin firar ettiği haberleri gelirken yaşandı.

Ukrayna'daki üst düzey askeri yetkililer, saldırı harekatı yürütmeyi reddeden Rus personel sayısının giderek arttığını söyledi. Bu durum Rus komutanların askerlerini savaşmaya zorlamak için fiziksel güç ve firar önleyici birlikler kullanmasına yol açtı.

Komutanlar ayrıca seferber edilmiş yedek kuvvetlere ve mahkumlardan oluşan birliklere daha çok bel bağlıyor.

Rusların taarruzla ilgili açıklamalarına göre, kuvvetleri geçen hafta Bahmut ve çevresinde 30'dan fazla Ukrayna saldırısını geri püskürttü.

Ukraynalı yetkililer, Dinyeper nehrinin doğu yakasında bulunan ve halihazırda Kiev güçleri tarafından kontrol edilen bölgedeki birliklerinin bazı başarılar elde ettiğini doğruladı.

Bir başka askeri sözcü Andriy Kovaliov, askeri yetkililerin Dinyeper'deki varlıklarını kabul etmelerinden yaklaşık bir hafta sonra Ukrayna güçlerinin Dinyeper'in doğu yakasında "birkaç başarılı ve etkili eylem gerçekleştirdiğini" söyledi.

Kovaliov, Rus güçlerinin Ukrayna güçlerini doğu yakasındaki mevzilerinden çıkarmak için günde 10 kadar girişimde bulunduğunu belirtti.

Rusya halihazırda iki başarısız saldırı harekatı düzenlediği Avdiyivka'ya yeni bir taarruz başlatmak istiyor.

Askeri analist Serhiy Zgurets, Espreso TV medya kuruluşunun internet sitesinde yazdığı yazıda, "Doğrusunu söylemek gerekirse, düşmanın Avdiyivka'yı kuşatma girişimleri onlar için önemli kayıplarla sonuçlandı" dedi.

Bir aydan uzun süredir devam eden Rus saldırılarına rağmen Ukrayna'nın kontrolünde kalan ve çok büyük bir kok kömürü fabrikası bulunan Avdiyivka kenti, şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Maksim Morozov, son yağışların kentin yakınlarındaki savaş alanını yumuşak ve düşman teçhizatı için uygunsuz hale getirdiğini söylemişti.

Independent Türkçe



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.