Maduro, ihtilaflı Esequibo bölgesi sorununu "diyalogla" çözmek istediklerini belirtti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Guyana ile ihtilaflı Esequibo bölgesi gerilimini, diyalog yoluyla çözmek istediklerini bildirdi

Nicolas Maduro (AA)
Nicolas Maduro (AA)
TT

Maduro, ihtilaflı Esequibo bölgesi sorununu "diyalogla" çözmek istediklerini belirtti

Nicolas Maduro (AA)
Nicolas Maduro (AA)

"Maduro ile daha fazla" isimli programda, gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan Maduro, mevkidaşı Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali ile 14 Aralık'ta planlanan yüz yüze görüşmeye ilişkin memnuniyetini dile getirdi.

Nicolas Maduro, iki ülke liderlerinin bir araya gelmesi için arabuluculuk yapan Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (CELAC) ve Karayip Ortak Pazarına (CARICOM) teşekkür etti.

1899 Paris Tahkim Kararı'nı tanımadıklarını bir kez daha hatırlatan Maduro, Esequibo bölgesi sorununun çözümü için 1966 Cenevre Anlaşması'nı işaret etti.

Maduro, Guyana Devlet Başkanı Ali ile yapacakları yüz yüze görüşmeye ev sahipliği yapması beklenen Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves'e mektup yazarak memnuniyetini ilettiğini belirtti.

Guyana'nın, Esequibo anlaşmazlığını Uluslararası Adalet Divanına (ICJ) taşıma kararını eleştiren Maduro, "Taraflar arasında halihazırda üzerinde anlaşmaya varılan karşılıklı mutabakat ilkesi ihlal edildi ve bu hadise mevcut durumu gerginleştiren en büyük faktörlerden biriydi." ifadesini kullandı.

ABD'li enerji devi Exxon Mobil'e tepki

Maduro, ABD'li enerji şirketi Exxon Mobil'in, Venezuela ile Guyana arasındaki tartışmalı bölgede "uluslararası hukuka aykırı şekilde" petrol faaliyetleri yaptığını vurgulayarak, bu duruma sessiz kalmayacaklarını yineledi.

ABD Güney Komutanlığının, Guyana'daki askeri faaliyetlerine değinen Maduro, Guyana Devlet Başkanı Ali ile yapacakları görüşmede, bu konuyu gündeme getireceklerini söyledi.

Nicolas Maduro, her zaman barıştan yana olduklarını belirterek, Bolivarcı Barış Diplomasisi doktrini çerçevesinde hareket edeceklerine dikkati çekti.

Tarafların, Karayipler'de ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler'de, Başbakan Ralph Gonsalves'in ev sahipliğinde 14 Aralık'ta yüz yüze görüşeceği bildirilmişti.

Venezuela'da yapılan ve Esequibo bölgesinin bu ülkeye ait olduğu yönünde sonuçlanan referandumun ardından harekete geçen Venezuela yönetimi, Guyana'nın yaklaşık 4'te 3'üne karşılık gelen bölgeyi kontrolü altına alma tehdidinde bulunmuştu.

(AA)

Esequibo uyuşmazlığı

Venezuela ile Guyana arasındaki Esequibo bölgesi anlaşmazlığı, Guyana'nın bağımsızlığından önceki döneme dayanıyor.

Guyana'nın İngiliz sömürgesi olduğu dönemde, 1899 tarihli sınır tahkimi kararına göre, Esequibo Nehri, Guyana'nın batı sınırı olarak belirlenmişti.

Ancak bağımsızlığını 1966'da kazanan ve 1970'te İngiliz Milletler Topluluğuna dahil olan Guyana, bu sınırı tanımayarak Esequibo'nun kendisine ait olduğunu ilan etmişti.

Halihazırda, Esequibo bölgesi veya Guyana Esequiba olarak bilinen bölge, Guyana'nın ortalarında bulunan Esequibo Nehri'nin batısında, ülkenin ise kuzeyinde yer alıyor.



Uydu görüntüleri Pyongyang'ın Rusya için yaptığı silah hamlesini gösterdi

Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
TT

Uydu görüntüleri Pyongyang'ın Rusya için yaptığı silah hamlesini gösterdi

Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)
Ülkenin doğusunda Hwasong-11 füzelerini üreten tesisler takip edildi (Airbus satellite imagery/SIA SuperX)

Rusya'daki Kuzey Kore birliklerine dair söylentiler, iki tarafın da resmi açıklama yapmamasıyla birlikte büyürken Pyongyang'dan Moskova'ya gönderilen silahlar da dikkat çekiyor. 

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, edindiği uydu görüntülerine göre bu hattan giden silah ve mühimmat sayısının ciddi artış gösterdiğini bildirdi. 

Rusya'nın neredeyse üç yıldır süren Ukrayna savaşında boşalan cephaneliklerini doldurmak için Pyongyang'ın silah üretimini artırdığı da tesislerinin yakın zaman önce çekilmiş uydu görüntüleriyle ortaya kondu.

Kuzey Kore yapımı füzelerin de aralarında bulunduğu silah ve mühimmat karşılığında Rusya'nın da para ve petrol gönderdiği belirtildi. 

İki ülke arasındaki tren trafiğinin rekor seviyeye geldiği vurgulandı. 

Ukrayna Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Başkanı Andriy Kovalenko, Rusya'nın ülkelerinde kullandığı topların yüzde 60'ının Kuzey Kore'den geldiğini söylüyor. 

Ukraynalı yetkililer, bu yıl ülkelerine fırlatılan balistik füzelerin neredeyse üçte birinin de Pyongyang kaynaklı olduğunu ifade ediyor. 

Adını vermek istemeyen üst düzey bir istihbarat yetkilisi, "İsabetsiz olabiliyorlar ama menzilleri etkileyici. Kentlerimiz için tehdit oluşturuyorlar" diyor.

WSJ'ye konuşan uzmanlar, Kuzey Kore'nin Rusya'dan aldığı drone'ları geliştirerek geri gönderdiğini tespit ettiklerini belirtti. 

Amerikalı yetkililerin tahminlerine göre 12 bine yakın Kuzey Kore askeri, Rusya adına Ukrayna'yla savaşıyor. 

Güney Kore ordusu bugünkü açıklamasında, Kuzey Kore'nin Rusya'ya daha fazla asker ve silah göndermek için yaptığı hazırlıkları tespit ettiklerini duyurdu. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, 1100 Kuzey Kore askerinin Rusya için savaşırken öldüğünü ya da yaralandığını da iddia etti. 
Independent Türkçe, WSJ, Reuters