İtalya'da 13 yaşındaki çocuğa toplu tecavüz göçmen karşıtlığını körükledi

Davanın yargıcı bile "Medeniyete alışık değiller" dedi

47 yaşındaki Meloni, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu (Reuters)
47 yaşındaki Meloni, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu (Reuters)
TT

İtalya'da 13 yaşındaki çocuğa toplu tecavüz göçmen karşıtlığını körükledi

47 yaşındaki Meloni, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu (Reuters)
47 yaşındaki Meloni, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu (Reuters)

13 yaşında bir kız çocuğunun Catania kentindeki bir parkta toplu tecavüze uğraması İtalya'da infial yarattı.

Geçen hafta gerçekleşen olayda, Mısırlı 7 göçmenin 13 yaşındaki kız çocuğu ve erkek arkadaşını sürükleyerek parktaki tuvaletlere götürdüğü ve burada kıza tecavüz ettikleri öne sürülmüştü.

Şüphelilerden üçünün 18 yaş altında olduğu bildirilmişti.

Mısırlı grubun kızın erkek arkadaşını tecavüzü izlemeye zorladıkları belirtilirken, olay İtalya'daki göçmen karşıtı havayı da yoğunlaştırdı.

Radikal sağcı Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, "Bana gelip töleranstan veya hatadan bahsetmeyin. Bu gibi dehşet verici olaylara karşı merhamet gösterilmemeli. Tek bir çare var, o da kimyasal hadım" ifadelerini kullandı.

Olay İtalya'da son aylara damgasını vuran cinsel saldırı vakalarının son halkası olarak kayıtlara geçti.

Geçen yaz Palermo kentinde, yaşları 15'le 18 arasında değişen 7 kişi, 19 yaşındaki bir kadına tecavüzle suçlanmıştı.

Bu olaydan haftalar sonra da Napoli yakınlarında 9 göçmen, yaşları 10 ve 12 olan iki kuzene tecavüz edip görüntüleri sosyal medyada canlı yayımlamıştı.

Meloni hükümeti göç karşıtı söylemini yoğunlaştırdı

Bu saldırıların ardından Catania'da da benzer bir olay yaşanması İtalya'nın radikal sağcı hükümetine de siyasi bir fırsat sundu.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Eylül 2022'de göçmen karşıtı vaatlerle göreve gelmiş ancak ülkeye yönelik düzensiz göç akışını kesememişti.

Catania'daki olaydaki şüphelilerin 2021 ve 2022'de ülkeye botla geldikleri tespit edildi.

Bunun ardından bir açıklama daha yapan Salvini, botla ülkeye gelen kişilerin kalmasına izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Kenti ziyaret eden Meloni'yse, "Devlet orada olacak ve adaletin tecellisini garanti altına alacak" diye konuştu.

İtalya'da kadına karşı şiddet ve cinsel saldırı suçları yaygın olmasına karşın, yetkililer son vakalarda şüphelilerin göçmen olmasını konunun merkezine koydu.

Davaya bakan yargıç Carlo Umberto Cannella, şüphelilerin "muhtemelen benzer bir saldırıyı tekrarlayacaklarını çünkü medeniyete alışık olmadıklarını" söyledi. 

Eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin kurduğu sağcı Il Giornale gazetesinde konuyla ilgili yer alan yazıda da düzensiz göç olayın sorumlusu olarak gösterildi.

Yazıda şu ifadelere yer verildi:

Neden herhangi bir uluslararası korumaya ihtiyaç duymayan bu kişiler hâlâ İtalya'dalar ve sınırdışı edilmiyorlar? Çünkü ülkeye gelirken, 18 yaşının altında olduklarını bildiriyorlar ve kanunlar yetişkin olmayan göçmenleri reddetmeyi yasaklıyor. Şimdiyse tecavüz suçlamasıyla yargılanacaklar. O küçük kızsa, sadece 13 yaşında maruz kaldığı tecavüzün acısını ve travmasını ömür boyu taşıyacak. Bu, 18 yaşındaki küçük AB dışı kişilerin İtalya'ya kabul edilip suç işledikleri ilk vaka değil.

7 Mısırlı şüpheliden üçünün avukatları, müvekkillerinin haklarındaki suçlamaları reddettiğini söyledi.

Independent Türkçe



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times