Şili: Bir itfaiyeci ve bir çalışan 137 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarını başlatmakla suçlanıyor

Şili'nin Viña del Mar kentinde çıkan yangında araçlar ve evler yandı (Arşiv- AFP)
Şili'nin Viña del Mar kentinde çıkan yangında araçlar ve evler yandı (Arşiv- AFP)
TT

Şili: Bir itfaiyeci ve bir çalışan 137 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarını başlatmakla suçlanıyor

Şili'nin Viña del Mar kentinde çıkan yangında araçlar ve evler yandı (Arşiv- AFP)
Şili'nin Viña del Mar kentinde çıkan yangında araçlar ve evler yandı (Arşiv- AFP)

Şili'de yetkililer, şubat ayında turistik Viña del Mar kasabasında 137 kişinin ölümüne neden olan ve ülkeyi sarsan yangınları başlattıkları şüphesiyle bir itfaiyeci ve bir orman işçisi olmak üzere iki kişiyi tutukladı.

Polis şefi Eduardo Serna düzenlediği basın toplantısı sırasında, "Ülkenin merkezindeki Valparaiso bölgesinde şubat ayında çıkan yangınları başlatan kişi için (Cuma günü) gözaltına alma emri çıkarıldığını" belirtti.

Bu açıklamadan kısa bir süre önce Valparaiso savcılığı, yangınlarla mücadele ve milli parkların yönetiminden sorumlu Ulusal Ormancılık Kurumu çalışanı bir kişinin daha itfaiyeciye yardım ettiği şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı.

Şüphelilerin bugün ölüme sebebiyet veren kundaklama suçlamasıyla tutuklanmaları bekleniyor.

Görsel kaldırıldı. Şili,Viña del Mar'da süren orman yangınından kaçan bir bölge sakini (Arşiv - AP)

Savcılığa göre olaylar 2 Şubat'ta Şili'nin orta kesimindeki Viña del Mar ve Valparaiso turistik kasabalarına yakın Peñuelas Gölü yakınlarında eş zamanlı olarak çıkan küçük yangınlarla başladı ve sıcak hava ve güçlü rüzgarların etkisiyle yangınlar hızla yayıldı.

Bu yangın dalgası 137 kişinin ölümüne yol açtı ve 16.000 kişiyi etkiledi.

Yerel basına göre, 22 yaşındaki itfaiyeci Şili'nin tamamı gönüllülerden oluşan itfaiye teşkilatına bir buçuk yıl önce katıldı.

Görsel kaldırıldı.

Şili'nin Valparaiso bölgesinde çıkan orman yangını sonrasında çocuğuyla birlikte yanan araçların yanında yürüyen kadın, 4 Şubat 2024 (Arşiv- AFP)

Çevre ihlallerini soruşturmakla görevli birimin komutanı Ivan Navarro'ya göre, müfettişler açığa alınan itfaiyecinin yangınlardan önce, yangınlar sırasında ve sonrasında neler yaptığına dair tam bir resim çizebildiler.

Navarro ,"Yangınların başladığı yeri tam olarak tespit ettik ve yangınlara neden olan cihazı bulduk" dedi ve gözaltına alınan çalışanın itfaiyeciye "bu ekipmanı yapmak için gereken bilgiyi sağladığını, ayrıca mümkün olduğunca fazla hasar vermek için tam olarak ne zaman harekete geçmesi gerektiğini söylediğini" belirtti.

Yetkililer başlangıçta planlı bir suç eyleminden söz etti. Belediye Başkanı Macarena Ripamonti şunları söyledi: "Viña del Mar'ın tüm sakinleri bunun kasıtlı bir eylem olduğunu biliyordu. Artık bundan emin olabiliriz.

Görsel kaldırıldı.

Yangınlar nedeniyle yok olan evlerin yukarıdan görünümü (AFP)

İtfaiye ekipleri, yangınların yol bağlantısı olmayan yerlerde çıkması veya kent içinde dar geçiş alanlarında sıkışıp kalmaları nedeniyle söndüremedi.

Savcı Osvaldo Osandon, " Yangının birbirinden eşit uzaklıkta yaklaşık dört noktada çıktığını” açıkladı.

Şüphelinin evinde yangını başlatmak için kullanılan malzemeler bulundu ve daha önceki yangınlara karışıp karışmadığını belirlemek için soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanı Karolina Toha, şüphelilerin tutuklanmasının " Yangında hayatını kaybedenler için, aileleri için ve sahip oldukları her şeyi, işlerini kaybeden ve bugün hala acı çekenler için adaletin yerini bulması " olduğunu belirtti.

Valparaiso'nun 13. İtfaiye Birim Komutanı Vicente Maggiolo yaşadığı şoku dile getirerek; “Bu tamamen münferit bir olay. Valparaiso’ya 170 yıldır hizmet ediyoruz, böyle şeylere izin veremeyiz" dedi.



Arakçi: Protestolar şiddete dönüştü, ancak durum kontrol altında

İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
TT

Arakçi: Protestolar şiddete dönüştü, ancak durum kontrol altında

İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)
İran'da sosyal medyada dolaşan bir videodan alınan karede, artan baskıya rağmen protestocuların sokaklara döküldüğü görülüyor (AP)

İran Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada, ülkedeki protestoların “başka bir aşamaya” girdiğini ve 1 Ocak'tan bu yana şiddete dönüştüğünü söyledi.

Tahran'daki diplomatik misyon başkanlarıyla yaptığı toplantıda bakan, yetkililerin protestolara ilk aşamalarında diyalog ve reform önlemleriyle yanıt verdiğini ifade etti.

Arakçi şöyle devam etti: “(ABD Başkanı Donald) Trump müdahale etmekle tehdit ettiğinden beri, İran'daki protestolar müdahaleyi meşrulaştırmak için kanlı şiddete dönüştü.” Ve ekledi: “Teröristler protestocuları ve güvenlik güçlerini hedef aldı.”

Bakan, “durumun tamamen kontrol altında olduğunu” vurguladı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü dün yaptığı açıklamada, en az 192 protestocunun öldüğünü doğruladığını, ancak gerçek kurban sayısının çok daha yüksek olabileceği konusunda uyararak, olayı "katliam" ve "İran halkına karşı işlenmiş büyük bir suç" olarak kınadı.

Protestolar, 28 Aralık'ta Tahran'da, kötüleşen döviz kuru ve satın alma gücündeki düşüş nedeniyle Tahran çarşısındaki tüccarların greviyle başladı. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre protestolar aaha sonra 1979'dan beri iktidarda olan yetkililere karşı siyasi sloganlar atılan bir harekete dönüştü.

İnterneti izleyen sivil toplum kuruluşu NetBlocks'a göre, yetkililer protestolara yanıt olarak interneti 72 saatten fazla süreyle kesintiye uğrattı. İran İnsan Hakları Örgütü, 2 bin 600'den fazla protestocunun gözaltına alındığını bildirdi.


Danimarka Başbakanı: Grönland "kritik bir anla" karşı karşıya

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
TT

Danimarka Başbakanı: Grönland "kritik bir anla" karşı karşıya

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen (AFP)

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ilhak etme girişiminde bulunması nedeniyle, özerk bölge Grönland'ın “karar anı” ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Frederiksen, diğer Danimarka partilerinin liderleriyle yaptığı görüşmede, “Grönland konusunda bir anlaşmazlık var... Bu, görünenden öteye geçen, belirleyici bir an” ifadesini kullandı.

Frederiksen bu hafta başında, ABD'nin bir NATO üyesine saldırmasının "her şeyin sonu" anlamına geleceğini, özellikle de NATO'nun ve İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra kurulan güvenlik sisteminin bitireceğini açıklamıştı.

Trump, Rusya ve Çin'in Kuzey Kutbu'nda oluşturduğu tehdidin giderek artması nedeniyle, Washington'un, bakir kaynaklar açısından zengin kutup adasını kontrol etmesinin ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önem taşıdığına inanıyor. Perşembe günü The New York Times'a verdiği röportajda Trump, NATO'nun birliğini korumak ile Danimarka topraklarını kontrol etmek arasında bir seçim yapmak zorunda kalabileceğini kabul etti.

Frederiksen, Facebook ve Instagram'da yayınladığı bir mesajda, "Danimarka sadık ve kararlı bir müttefiktir. Büyük bir yeniden silahlanma sürecinden geçiyoruz ve Arktik dahil olmak üzere gerekli olduğu her yerde değerlerimizi savunmaya hazırız“ diyerek, ”Uluslararası hukuka ve halkların kendi kaderini tayin hakkına inanıyoruz ve bu nedenle egemenlik, kendi kaderini tayin ve toprak bütünlüğü ilkelerini savunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Grönland halkı, Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmayı defalarca reddetti. Grönland gazetesi Sermitsiaq'ın Ocak 2025'te yayınladığı bir ankete göre, ada nüfusunun %85'i gelecekte Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmaya karşı çıkarken, sadece %6'sı bu adımı destekledi.


Trump, Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanıyla görüşmeye açık olduğunu ifade etti

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanıyla görüşmeye açık olduğunu ifade etti

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, yönetiminin Venezuela'nın geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodríguez ile iyi bir iş birliği içinde olduğunu belirterek, onunla görüşmeye açık olduğunu ifade etti.

Trump, Air Force One uçağında gazetecilere verdiği demeçte, "Venezuela ile ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Liderlikle çok iyi çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Devrik Başkan Nicolás Maduro'nun yardımcısı olan Rodríguez ile görüşmeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda ise “Bir ara bunu yapacağım” cevabını verdi.

Rodríguez, Maduro ve eşi 3 Ocak'ta tutuklandıktan sonra geçici başkan olarak yemin etti ve o zamandan beri, Venezuela'nın devasa petrol rezervlerini özellikle kullanmak isteyen Washington ile çeşitli konularda müzakerelere başladı.

Karakas, 2019'dan beri kesik olan ABD ile diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmak amacıyla bir “keşif sürecine” karar verirken, Washington'a “bağımlı” olmadığını vurguladı.

Beyaz Saray'da cuma günü düzenlenen bir toplantıda Donald Trump, büyük petrol şirketlerinin yetkililerini Venezuela'ya yatırım yapmaya çağırdı, ancak temkinli yanıtlar aldı.

Exxon Mobil CEO'su Darren Woods, Venezuela'yı derin reformlar yapılmadan “yatırım için elverişsiz” bir ülke olarak nitelendirdi ve bu sözleri başkanın tepkisini çekti.

Donald Trump dün yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi, bunu yapmak isteyen birçok kişi var, bu yüzden muhtemelen (Exxon'u) hariç tutmaya meyilliyim. Onların yanıtını beğenmedim” dedi.

Uzmanlar, yıllarca süren kötü yönetim ve yaptırımların ardından Venezuela'nın petrol altyapısının harap olduğunu vurguluyor.