Sudan hükümeti, İsviçre görüşmeleri öncesinde ABD yönetimi ile görüşme talebinde bulundu

Sudan hükümeti, savaşı sona erdirmek üzere müzakerelere başlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Yapılacak görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlık edecek. (Reuters)
Yapılacak görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlık edecek. (Reuters)
TT

Sudan hükümeti, İsviçre görüşmeleri öncesinde ABD yönetimi ile görüşme talebinde bulundu

Yapılacak görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlık edecek. (Reuters)
Yapılacak görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken başkanlık edecek. (Reuters)

Sudan hükümeti dün (salı) ABD'nin ülkedeki savaşı sona erdirme girişimine resmen yanıt vererek, her türlü ateşkes müzakeresine katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Ancak müzakerelerin gündemi ve Cenevre görüşmelerine katılan taraflar hakkında istişarelerde bulunmak üzere ABD yönetimi ile bir toplantı talep etti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında, Sudan hükümetinin ‘Muhammed Hamdan Daklu'nun isyancı milisleri (Hızlı Destek Kuvvetleri) tarafından Sudan halkına karşı başlatılan savaşı sona erdirmek için gösterilen tüm samimi çabalara teşekkür ettiğini’ belirtti ve ülkedeki savaşı sona erdirmek için her türlü müzakereye katılmaya hazır olduğunu yineledi. Açıklamada, terörist isyancı milislerin, şehir ve köyleri, vatandaşların evlerini, kamu ve özel tesisleri işgaline son verilmesi, şehirler üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve insani yardım amacıyla yolların açılması için her türlü müzakereye hazır olunduğu bildirildi.

Sudan hükümetinin, Sudan halkının kanını ve onurunu korumaya istekli olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Bu nedenle bunu yapmak isteyen herhangi bir tarafla iş birliği yapılacaktır” denildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı ayrıca, kapsamlı bir geri çekilme ve genişlemenin durdurulmasını öngören Cidde Bildirgesi'nin uygulanmasından önce yapılacak herhangi bir müzakerenin ‘yerinden edilen, öldürülen, tecavüze uğrayan, etnik olarak temizlenen ve mülkleri yağmalanan Sudan halkı tarafından kabul edilemeyeceğini’ açıkladı. Bir tarafın ‘her gün şehirlere, köylere ve sivillere saldırdığı’ belirtilerek, ‘isyancıları ve paralı askerleri’ saldırganlıklarını durdurmaya, şehirlerdeki kuşatmayı kaldırmaya ve yolları açmaya zorlamak için onları ve destekçilerini caydıracak yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunuldu.

Cidde Platformu’nun ve bu platformda varılan anlaşmanın ‘temel’ olduğu vurgulanan açıklamada, herhangi bir müzakerenin şekli ve gündemi ile bu müzakerelere katılan ya da katılacak taraflar konusunda Sudan hükümetiyle önceden istişare edilmesi gerektiği çağrısında bulunuldu.

Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hemedti) dün, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın görüşmelere katılma davetini kabul ettiğini açıkladı.

ABD'nin girişimine göre, Sudan'daki çatışmaların iki tarafı olan ordu ve HDK arasındaki görüşmeler, insani yardım erişimini mümkün kılmak için ülke genelinde ateşkes ve şiddeti tartışmanın yanı sıra herhangi bir anlaşmanın uygulanmasını sağlamak için güçlü bir doğrulama izleme mekanizması geliştirmekle sınırlı.

ABD Dışişleri Bakanı'na göre görüşmeler daha geniş siyasi meseleleri ele almayı amaçlamıyor. Ancak siyasi meseleleri ele alacak ve demokratik geçişi yeniden tesis edecek bir sürecin tanımlanmasında sivillerin öncü bir rol oynamasının önemini vurguladı.

Foreign Policy dergisi geçtiğimiz hafta mevcut ve eski ABD'li yetkililere dayanarak Başkan Joe Biden'ın 15 Ağustos'ta başlaması planlanan barış görüşmeleri yoluyla Sudan'daki savaşı sona erdirmek için yeni bir girişim başlatmayı planladığını aktardı.

Yapılacak görüşmelere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Linda Thomas Greenfield önderlik edecek.

Şarku’l Avsat’ın Foreign Policy'den aktardığına göre İsviçre ve Suudi Arabistan önümüzdeki ay üst düzey görüşmelere ev sahipliği yapacak.



İsrail’de Refah Sınır Kapısı’nın ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik

Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
TT

İsrail’de Refah Sınır Kapısı’nın ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik

Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)
Yardım tırları bugün her zamanki gibi Gazze Şeridi'ne girecek. (Reuters)

İsrail medyası bugün, Mısır'dan Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılması için Refah Sınır Kapısı’nın açılma tarihi konusunda farklı haberler yayınladı. İsrail Yayın Kurumu, İsrail'in Refah Sınır Kapısı’nın bugün yeniden açılmasına izin vereceğini duyurdu. Kurum, internet sitesinde şu açıklamayı yaptı: “Birleşmiş Milletler (BM), akredite uluslararası kuruluşlar, özel sektör ve bağışçı ülkeler tarafından insani yardım taşıyan 600 tır bugün Gazze Şeridi'ne gönderilecek.”

Öte yandan İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a bağlı Ynet internet sitesi, bir güvenlik yetkilisinin, Refah Sınır Kapısı’nın bugün ve büyük olasılıkla yarın da açılmayacağını, açılış tarihinin ‘bilinmediğini’ söylediğini aktardı. Adı belirtilmeyen yetkili, sınır kapısının bugün açılmasının lojistik olarak imkânsız olduğunu, ‘önceden sahaya gidip doğrulama yapılması ve bir ekip gönderilmesi gerektiği için bunun zaman alacağını’ belirtti.

Güvenlik yetkilisi, anlaşma uyarınca insani yardım malzemesi yüklü 600 tırın Kerem Şalom Sınır Kapısı’ndan girdiğini söyledi. Bu arada Ynet internet sitesi, güvenlik kaynaklarına dayanarak, Hamas'ın dün teslim ettiği dört cesetten birinin İsrailli rehinelere ait olmadığını bildirdi.

BM ve yardım kuruluşları, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine saldırmasının ardından iki yıl süren savaş sonrası Gazze Şeridi'nin ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğu bir dönemde sınır kapısının yeniden açılması çağrısında bulundu. Ağustos sonunda BM Gazze'de kıtlık ilan etti.

BM, ‘siyasi liderlik’ tarafından alınan Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması kararının, Hamas'ın dün geç saatlerde, cuma günü yürürlüğe giren Gazze Şeridi'ndeki ateşkes anlaşması kapsamında dört rehinenin cenazesini teslim etmesinin ardından geldiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda imzalanan anlaşmaya göre, Hamas ateşkesin yürürlüğe girmesinden itibaren 72 saat içinde hayatta olan ve ölü tüm rehineleri teslim edecekti. Yaşayan 20 rehinenin tamamı zamanında serbest bırakılırken, dün akşam itibarıyla İsrail, öldürülen 28 rehinenin cesetlerinden sadece sekizini teslim almıştı.

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir dün, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden askerlerin cenazelerini iade etmemesi halinde Gazze'ye yardım malzemesi girişinin kesileceği tehdidinde bulundu. İsrail Yayın Kurumu, yardımların geçmesi için Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması kararının, İsrail'in Hamas'ın bugün diğer dört rehinenin cesetlerini iade etme niyetini bildirmesinin ardından alındığını bildirdi. Ancak Hamas bu kararı henüz doğrulamadı.


Trump ve Macron'un meşhur tokalaşması geri döndü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
TT

Trump ve Macron'un meşhur tokalaşması geri döndü

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır'da Gazze'nin geleceğine ilişkin düzenlenen küresel zirvede bir kez daha uzun ve kararlı bir şekilde el sıkıştı (Reuters)

Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la meşhur uzun ve tuhaf tokalaşmasını tekrarladı ve hatta ‘sınırsız parası’ olduğunu söylediği BAE yetkilisiyle de aynı şekilde tokalaştı.

Gazze'nin geleceği üzerine Mısır'da düzenlenen küresel zirvede Fransa ve ABD liderleri, fotoğraf çektirme, birbirlerinin kollarını sıkma ve tutuş biçimlerini değiştirmeyi içeren, rahatsız edici görünen 26 saniyelik bir el sıkışma gerçekleştirdi.

Pazartesi günkü uzun el sıkışmanın videosuna tepki gösteren bir X kullanıcısı, "Diplomasi ama WWE hali" diye espri yaptı.

Bir diğeri, "Trump ve Macron bugün Gazze Barış Zirvesi'nde bilek güreşi yaptı" yorumunu yazdı.

Bir başkasıysa "Geleneğe uygun" diye özetledi.

Trump ve Macron'un uzun ve tuhaf el sıkışmaları eskiye dayanıyor.

Pazartesi günkü tokalaşmadan daha uzunu sadece ikilinin 2017'deki buluşmasında gerçekleşmişti. Macron, Trump'ın elini kavramış ve ABD Başkanı, Macron'un elinden kurtulmaya çalışsa bile Fransız lider 29 saniye gibi çok uzun bir süre boyunca bırakmamıştı.

Haziran 2018'de başkanlar G7 zirvesinde tekrar bir araya gelmiş ve defalarca el sıkışmıştı. Bunlardan birinde Macron'un başparmağının şeklinin Trump'ın elinde izinin çıktığı epey sert bir tokalaşma da vardı.

Aralık 2024'te, iki dünya lideri Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin yeniden açılışı için bir araya geldiğinde, 10 saniye boyunca sıkıca tokalaştıktan sonra sarılmıştı. Televizyon siması Piers Morgan el sıkışma videosuna yanıt olarak X paylaşımında şakayla karışık  "Trump-Macron bilek güreşlerini özlemiştim" dedi.

fgthy7u
ABD Başkanı Donald Trump, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan'ı selamladı ve "sınırsız para"sını övdü (AFP)

İkili şubatta Beyaz Saray'da buluştuğunda, Trump'ın morarmış elinin fotoğrafları ilk kez dolaşıma girmişti. Nedeni hakkında sorular havada uçuşmuştu. Beyaz Saray, siyah-mavi lekenin "çok tokalaşmaktan" kaynaklandığını iddia ederken, bir sosyal medya kullanıcısı  "Macron'la el sıkışma yarışmalarından birini yapmış gibi görünüyor" diye espri yapmıştı.

Pazartesi günü Trump, BAE Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yardımcısı Şeyh Mansur bin Zayid Al Nahyan'la da agresif ve uzun bir şekilde tokalaştı.

İkili gülümseyip fotoğraf çektirirken Trump, Manchester City Futbol Kulübü'nün sahibi Şeyh Mansur'u işaret ederek, "Çok fazla para. Sınırsız para" diye övgüde bulundu.

Zirvede Trump, diğer liderlerle bir ateşkes anlaşması imzaladı. Hamas, hayatta kalan 20 İsrailli rehineyi serbest bırakırken İsrail, 1900 Filistinli tutsağı serbest bıraktı. Trump, bu atılımı "Güzel Ortadoğu'nun tümü için yeni bir başlangıç" diye niteledi.

Independent Türkçe


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir danışmanı, evinde gizli belgeler bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alındı

FBI ajanları bir baskın sırasında (Arşiv-AFP)
FBI ajanları bir baskın sırasında (Arşiv-AFP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir danışmanı, evinde gizli belgeler bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alındı

FBI ajanları bir baskın sırasında (Arşiv-AFP)
FBI ajanları bir baskın sırasında (Arşiv-AFP)

ABD Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey bir danışmanı ve Hindistan ve Güney Asya uzmanı olan bir kişiyi, gizli belgeleri basmak ve binlerce sayfa son derece hassas hükümet kayıtlarını evindeki dosya dolaplarında ve çöp torbalarında saklamakla suçladı.

Bakanlık, ABD Savunma Bakanlığı Ağ Değerlendirme Ofisi'nde yüklenici olarak da çalışan Ashley Telles'in, Virginia'daki bir federal mahkemede ulusal savunma ile ilgili bilgileri yasadışı olarak saklamakla suçlandığını açıkladı. FBI ajanları, geçen hafta sonu Telles'in evinde yaptıkları aramada, gizli ve çok gizli belgelerden oluşan büyük bir koleksiyon buldu.

Mahkeme, Telles'in olası tahliyesini değerlendirmek üzere önümüzdeki hafta yapılacak duruşmaya kadar dün gözaltında tutulmasına karar verdi. Avukatı Deborah Curtis, Associated Press'e (AP) “Kanıtlarımızı sunabileceğimiz duruşmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi ve daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

FBI'ın yeminli ifadesinde, Teles'in geçen ay, ABD askeri uçaklarının yetenekleri gibi konularla ilgili gizli belgeleri devlet bilgisayarlarını kullanarak yazdırdığı veya bir meslektaşından yazdırmasını istediği belirtildi. Mahkeme belgelerine göre, güvenlik kamerası kayıtları, Telles'in birkaç kez Dışişleri Bakanlığı binasından ve Savunma Bakanlığı tesisinden, yazdırılan belgelerin bulunduğu düşünülen bir çanta ile çıktığını gösteriyor.

Yeminli ifadede ayrıca Telles'in son yıllarda Çin hükümet yetkilileriyle birkaç toplantı yaptığı da belirtildi. 2022'deki bir akşam yemeğine Telles sarı bir dosyayla gelirken, Çinli yetkililer bir hediye çantasıyla içeri girdi. Yeminli ifadede, Telles'in restorandan ayrılırken dosyayı yanında taşımadığı belirtilse de Çinlilerle yaptığı görüşmeler sırasında herhangi bir gizli bilgiyi ifşa ettiği iddia edilmedi.