Türkiye Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün (Perşembe) ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Gazze savaşını genişletmeye çalıştığını ve ateşkes istemediğini söylediği belirtildi.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığı habere göre Cumhurbaşkanlığı, Biden'ın Erdoğan'a, aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu Doğu ve Batı ülkeleri arasında Ankara'da gerçekleştirilen esir takasıyla ilgili çabalar için teşekkür ettiği ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın Biden'a İsrail hükümetinin Gazze'de ateşkese varma konusundaki isteksizliğini "her adımda" gösterdiğini ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmanın, Türkiye'de ve dünyada "derin hayal kırıklığı" yarattığını söylediği belirtildi.
Türkiye Cumhurbaşkanı, Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin öldürülmesinin ateşkes çabalarına "ağır bir darbe" indirdiğini vurguladı.
Erdoğan ayrıca her ikisi de Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olan Türkiye ve ABD arasındaki ilişkileri geliştirmek için çalışmaya devam etme sözü verdi.