Almanya'nın önde gelen haftalık haber dergilerinden Der Spiegel, NATO'nun Almanya'dan Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne uzanan bir boru hattı inşa etmeyi planladığını duyurdu.
Askeri ittifakın halihazırda Almanya'nın batısına kadar uzanan ve Sovyetler Birliği'yle çatışma durumunda savaş uçakları için jet yakıtı sağlamayı hedefleyen bir boru hattı var.
Der Spiegel'in Alman ordusunun bir iç yazışmasına dayandırdığı haberine göre, Soğuk Savaş döneminden kalma bu hattın Rusya'yla savaş ihtimaline karşı uzatılması hedefleniyor.
Yazışmada şu ifadelerin kullanıldığı bildiriliyor:
Acil durumlarda doğu sınırına sevk edilebilecek güçlere sürdürülebilir yakıt tedariki konusunda kayda değer sorunlar var.
Der Spiegel, Almanya Savunma Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililer arasındaki bir başka yazışmada da NATO müttefiklerinin, bu boru hatları için "NATO'nun yakıt tedariki için belkemiği niteliğinde" dediğini aktardı.
Boru hattının Weser ve Elbe gibi nehirlerin altından geçmesi gerekeceği ve bunların muhtemel kazalardan korunması gerekeceği de haberde belirtildi.
2035'te büyük ölçüde tamamlanması hedeflenen projenin maliyetinin 21 milyar doları bulması bekleniyor.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, yeni projeye 3,5 milyar euroyu aşkın katkı yapmaya hazır olduklarını söylerken "Askerlerimiz için güvenilir yakıt tedariki, operasyonel hazırlık için gerekli kalemlerden biridir" ifadesini kullandı.
Ad ve görevini anmadan üst düzey bir NATO yetkilisinin görüşlerini de aktaran Der Spiegel, savaş durumunda yakıt talebi devasa miktarlarda olacağı için bu boru hattının gerekli görüldüğünü işaret etti.
Rus devletine bağlı RT, Der Spiegel'in haberini okuyucularına aktarırken Alman dergisinin "Moskova'nın Avrupa'nın doğusundaki ülkelere saldırması ihtimaline karşı operasyonel planlar yapıldı" ifadesine özellikle dikkat çekti.
NATO'nun 1950'lerin sonunda inşa ettiği Orta Avrupa Boru Hattı Sistemi; Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'dan geçiyor. ABD'nin de bu sistemden faydalandığı biliniyor.
Rusya Savunma Bakanı Andrey Belousov, Aralık 2024'te yaptığı açıklamada 10 yıl içinde Avrupa topraklarında NATO'yla çatışma senaryosuna da hazırlıklı olmaları gerektiğini vurgulamıştı.
Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının en önemli nedenlerinden biri, Kiev yönetiminin NATO'ya katılma hedefiydi.
Independent Türkçe, Reuters, RT