JFK suikastı belgeleri eksik mi? Uzmanlar tatmin olmadı

Araştırmacılara göre 1100'den biraz fazla düzenlenmiş belge tamamen yayımlandı

TT

JFK suikastı belgeleri eksik mi? Uzmanlar tatmin olmadı

Kelly Rissman 

Başkan Donald Trump, John F. Kennedy'nin 1963'te öldürülmesiyle ilgili dosyaların "tam ve eksiksiz" açıklanmasını emretti ancak uzmanlar bunların çoğunun henüz ortaya çıkmadığını söylüyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 1963'te Başkan John F. Kennedy'ye düzenlenen suikastla ilgili binlerce gizli belgeyi yayımladı ancak araştırmacılar bu belgelerin söz verilen dosyaların üçte ikisini içermediğini söylüyor.

Görevdeki üçüncü gününde Trump, "John F. Kennedy suikastına ilişkin tüm kayıtların tam ve eksiksiz yayımlanması" talimatını vermiş, araştırmacılar da daha önce kamuoyuyla paylaşılmamış yaklaşık 3 bin 500 belgenin yayımlanmasını beklemişti.

Merakla beklenen belge dökümü salı günü gerçekleşti ancak bazı uzmanlar düzenlenen dosyaların sadece üçte birinin yayımlandığını söylüyor.

Bu uzmanlardan biri de JFK suikastı dosyalarına ilişkin veri tabanı Mary Ferrell Vakfı'nın başkan yardımcısı Jefferson Morley.

Morley salı günü geç saatlerde X'te, salı günkü açıklamanın "cesaret verici bir başlangıç" olduğunu söyledi. Ancak saklanan belgelerin sadece yaklaşık 1124'ünün yayımlandığını da belirtti. Bu dilimin vaat edilen dosyaların üçte ikisini, 500 IRS kaydının hiçbirini ya da yakın zamanda keşfedilen FBI dosyalarını içermediğini belirtti.

Geçen ay FBI suikastla ilgili yaklaşık 2 bin 400 kayıt bulduğunu açıklamıştı.

Morley sözlerini şöyle sürdürdü:

Yine de bu, 1990'lardan bu yana JFK dosyalarının gizliliğinin kaldırılmasına ilişkin en olumlu haber.

Uzun süredir gizli tutulan bu kayıtlar JFK'nin CIA'e olan güvensizliğine, Castro suikastı planlarına, Oswald'ın Mexico City'de izlenmesine ve Oswald'ın dahil olduğu CIA propaganda operasyonlarına yeni bir ışık tutuyor.

Dallas'a yaptığı ziyaret sırasında suikasta uğrayan Kennedy'yle ilgili kayıtların yayımlanması, onlarca yıldır ölümünü çevreleyen birçok komplo teorisine son verebilir.

Trump pazartesi günü John F. Kennedy Gösteri Sanatları Merkezi'nde yaptığı açıklamada "İnsanlar onlarca yıldır bunu bekliyordu" dedi.

Elimizde muazzam miktarda kağıt var. Çok fazla okuma var. Bir şeyleri düzenleyeceğimizi düşünmüyorum.

Dosyalarda suikasttan tutuklanan ancak yargılanamadan öldürülen 24 yaşındaki Lee Harvey Oswald "kötü nişancı" diye tanımlanıyordu.

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi Direktörü ve "The Kennedy Half-Century"nin yazarı Larry J. Sabato, Associated Press'e yaptığı açıklamada, yayımlanan kayıtların incelenmesinin biraz zaman alacağını söyledi.

Sabato, "Önümüzde uzun bir süre yapacak çok işimiz var ve insanlar bunu kabul etmeli" dedi.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters