Birleşik Krallık'taki Metropolitan Polis Teşkilatı bugün yaptığı açıklamada, terörle mücadele biriminin ülke genelinde gerçekleştirdiği bir dizi operasyonda yedisi İranlı olmak üzere sekiz kişiyi gözaltına aldığını duyurdu.
Yetkililer dün dördü İranlı olmak üzere beş kişiyi belirli bir yeri hedef alma planıyla bağlantılı olarak terör suçu şüphesiyle gözaltına alırken beşinci kişinin uyruğu henüz bilinmiyor.
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre gözaltılar Swindon, Batı Londra, Stockport, Rochdale ve Manchester'da yapıldı.
Metropolitan Polisi'nin Terörle Mücadele Birimi Başkanı Dominic Murphy, “Soruşturma henüz ilk aşamalarında olup, olası nedenleri tespit etmek ve bu konuyla bağlantılı olarak kamu için herhangi bir ek risk olup olmadığını belirlemek için farklı soruşturma yollarını araştırıyoruz” dedi.
Metropolitan Polisi'nden yapılan bir başka açıklamaya göre dün yapılan ayrı bir operasyonda, üç İranlı başka bir terörle mücadele soruşturmasının parçası olarak Londra'da gözaltına alındı ve şu anda evlerinde arama yapılıyor.
Metropolitan Polisi bu soruşturmanın daha önce gözaltına alınan beş kişiyle ilgisi olmadığını belirtti. Polis, operasyonel gerekçeleri öne sürerek ayrıntılar açıklamadı.
Söz konusu gözaltılar, 2022'den bu yana bu tür 20'den fazla planla uğraştığını söyleyen Birleşik Krallık'ta İran destekli faaliyetlere yönelik incelemelerin arttığı bir dönemde geldi.
Birleşik Krallık, Avrupa'daki İsrail ve Yahudi çıkarlarını hedef aldığı için İran'la bağlantılı İsveç merkezli bir suç şebekesine yaptırım uyguladı.
İran'ın Londra'daki büyükelçiliği yorum talebine henüz yanıt vermedi.