İran Yargı Erki dün yaptığı açıklamada, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin İran’ın dini lideri Mücteba Hamaney ile görüştüğünü duyurdu. Görüşmede yolsuzlukla mücadele, kamu haklarının korunması ve savaşın yol açtığı zararların tazmini konuları ele alındı. Bu açıklama, Hamaney ile Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf arasında benzer bir görüşme gerçekleştirildiğinin duyurulmasından üç gün sonra yapıldı.
Yargı Erki’nin medya platformu Mizan’ın aktardığına göre görüşmede, “kamu haklarının korunması, yolsuzlukla etkin mücadele ve bu konudaki engeller” ele alındı. Şarku’l Avsat'ın AFP’den aktardığına göre görüşmede “Amerikalı ve Siyonist suçluların işlediği suçlardan kaynaklanan maddi ve manevi zararların tazmini” konusu da ele alındı.
Mizan, daha önce dini lider ile diğer yetkililer arasında gerçekleştirildiği açıklanan görüşmelerde olduğu gibi, toplantının tarihini ve yerini belirtmedi.
Dini liderin resmî internet sitesi, çarşamba günü Hamaney ile Kalibaf’ın bir araya geldiğini duyurmuştu. Açıklamada, ikilinin “Amerikan-Siyonist düşmanın askerî, ekonomik ve algı savaşındaki son gelişmeleri” ele aldığı ve “ülkenin güç unsurlarının pekiştirilmesi” gerektiğini vurguladığı belirtilmişti.
Açıklamaya göre görüşmede ayrıca milletvekillerinin “toplumsal uyumun ve ulusal birliğin korunmasındaki” rolü, hükümet ile Meclis’in ekonomik ve geçim sıkıntılarına yönelik çözüm arayışlarında iş birliği yapması ve İran’ın “stratejik ortaklarıyla ilgili konularda ilerleme kaydedilmesi” de gündeme geldi. Kalibaf, savaşın 28 Şubat’ta başlamasından bu yana milletvekillerinin faaliyetleri ile Meclis’in mevcut ve gelecekteki planları hakkında bilgi verdi. Açıklamada, görüşme sonucunda alınan somut kararlara ise yer verilmedi.
Kamuoyu önüne çıkmaması sürüyor
Mücteba Hamaney, babası Ali Hamaney’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik ilk ABD-İsrail saldırılarında öldürülmesinin ardından, 8 Mart’ta dini lider seçilmesinden beri kamuoyu önüne çıkmadı.
O tarihten bu yana kendisine ait güncel bir fotoğraf, doğrulanmış bir ses kaydı veya görüntü yayımlanmadı. Kamuoyundaki varlığı, adına yayımlanan yazılı açıklamalar ve mesajlarla sınırlı kaldı. Bu mesajların bazıları, kendisinin el yazısıyla yazıldığı belirtilen metinlerden oluşurken, diğerleri yetkililerle kapalı kapılar ardında gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin duyurulardan ibaret oldu.
Bu hafta Kalibaf ve Muhsini Ejei ile yapılan görüşmeler duyurulmadan önce, aralarında Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Genelkurmay Başkanı Ali Abdullahi’nin de bulunduğu sınırlı sayıda yetkili, Hamaney ile görüştüğünü açıklamıştı.
Pezeşkiyan, ağustos ayında dini liderle iletişim kurmanın “şu anda son derece zor” olduğunu söylemiş, ardından 10 Ağustos’ta Hamaney ile yedi saat süren bir toplantı gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Ancak bu görüşmelerin hiçbirine ilişkin fotoğraf veya görüntü yayımlanarak doğrulama yapılmadı.
Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ise temmuz ayında yaptığı açıklamada, göreve geldiğinden bu yana Hamaney ile yüz yüze görüşmediğini belirtti.
Mücteba Hamaney, babasının öldürüldüğü saldırıda yaralandı. İranlı sağlık yetkilileri yaralarının hafif olduğunu açıklarken, kendisine yakın üç kaynak nisan ayında Reuters’a verdiği bilgide, yüzünden ve bacaklarından ağır yaralandığını söyledi. Hamaney’in sağlık durumuna ilişkin bu bilgiler bağımsız olarak doğrulanamadı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay yaptığı açıklamada Hamaney’in öldüğüne inanmadığını, ancak “çok ağır yaralandığını” düşündüğünü söyledi.
İranlı yetkililer ise dini liderin önemli kararlara katılmayı sürdürdüğünü, ancak günlük yönetim işlerine ilişkin geniş yetkileri üst düzey yetkililere devrettiğini belirtiyor.
İran yönetimi, Hamaney’in kamuoyu önündeki sınırlı varlığını güvenlik gerekçeleriyle açıklıyor. Tahran Belediyesine bağlı Hemşehri gazetesi, Hamaney’in ses kayıtlarının yayımlanmamasını, ses analiz teknolojilerinin konumunu veya fiziksel durumunu ortaya çıkarabileceği yönündeki endişelerle ilişkilendirdi. Ancak gazete bu iddiayı destekleyen herhangi bir kanıt sunmadı.
